URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2022, 15:35

Poliţia Rutieră din Bihor, cu ochii pe pietoni şi biciclişti: 100 de amenzi într-o singură zi

Poliţia Rutieră din Bihor, cu ochii pe pietoni şi biciclişti: 100 de amenzi într-o singură zi (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 100 de amenzi au fost împărţite, marţi, printre pietoni, biciclişti şi utilizatori de trotinete electrice, într-o acţiune desfăşurată de poliţiştii rutieri în judeţ pentru disciplinarea participanţilor la trafic şi prevenirea accidentelor rutiere. 

Traversează aiurea

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, activităţile s-au desfășurat atât în mediul rural, cât și în cel urban și au avut ca scop sancţionarea pietonilor care nu respectă normele privind circulația pe drumurile publice.

În urma neregulilor constatate, poliţiştii au împărţit 107 sancţiuni cu amenzi în valoare totală de 19.825 de lei, dintre care 74 pentru abateri săvârșite de pietoni, au fost sancționați 12 bicicliști, doi utilizatori de trotinete electrice, iar 19 sancțiuni au fost pentru alte abateri de la legislația rutieră.

Majoritatea pietonilor au fost amendaţi pentru traversarea neregulamentară a şoselelor, spun reprezentanţii Poliţiei, care îi atenţionează că, potrivit Codului rutier, contravenţia se sancţionează cu două sau trei puncte-amendă adică între 290 şi 435 de lei.

Ce trebuie să știe pietonii

Poliţiştii le recomandă pietonilor să respecte regulile din trafic şi să traverseze drumurile publice numai prin locurile special amenajate şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există. Totodată, să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea de pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă, să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de cât de mult se grăbesc, să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament, să circule pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia. 

De asemenea, în condiții meteo nefavorabile sau când e întuneric, pietonilor li se recomandă să poarte haine de culori deschise şi cu elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili, să nu traverseze niciodată prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie. 

Totodată, spun poliţiştii, copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri, pentru că sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele.

Ce trebuie să știe șoferii 

Poliţiştii le reamintesc şoferilor să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate, în zona şcolilor, grădiniţelor şi a altor zone unde observă un flux mare de pietoni, în special copii. 

De asemenea, şoferilor li se recomandă să fie atenţi la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport, dar şi în apropierea pietonilor care circulă pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON