URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2018, 10:25

Pită de Salonta 100%: Pâinea de casă Salonta CAP este singurul produs alimentar din Bihor atestat oficial ca fiind tradiţional (FOTO)

Pită de Salonta 100%: Pâinea de casă Salonta CAP este singurul produs alimentar din Bihor atestat oficial ca fiind tradiţional (FOTO) POFTĂ BUNĂ! Produs tradiţional bihorean, pâinea de casă Salonta CAP produsă de Vespan este destinată consumatorilor care caută un produs sănătos, gustos şi săţios, obţinut după o reţetă validată în decenii de brutărie
Pită de Salonta 100%: Pâinea de casă Salonta CAP este singurul produs alimentar din Bihor atestat oficial ca fiind tradiţional (FOTO) DIN MÂNĂ. Pâinea tradiţională de Salonta e ruptă şi frământată cu mâna, pentru a căpăta forma şi consistenţa care au făcut-o celebră
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pâinea produsă în brutăria fostei cooperative agricole de producţie e făcută de meşteri cu experienţă încă din vremea colectivizării, după o reţetă veche de peste trei decenii, doar din făină, apă, maia şi drojdie românească, frământată de mână şi coaptă pe vatră în cuptoare de cărămidă.

Dimineaţa la primele ore, când maşinile livrează pâinea în magazinele din judeţ, cumpărătorii aşteaptă deja la coadă. Cunoscătorii ştiu de ce. Pâinea de casă Salonta CAP, produsă de firma Vespan, are acelaşi gust inconfundabil ca acum trei decenii.

Reţeta, procesul tehnologic şi cuptoarele sunt aceleaşi din timpul comunismului, lucru atestat acum oficial. „Pâinea de casă Salonta CAP este singurul produs de panificaţie din Bihor atestat oficial ca produs tradiţional”, spune şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Pâinea cea de toate zilele...

Vă este dor de gustul pâinii coapte de bunici pe vatra cuptorului? Încercaţi pâinea de casă Salonta CAP! Sănătoasă, consistentă şi trainică precum o gospodărie ţărănească, pâinea coaptă în brutăria fostului CAP din strada Bocskai Istvan nr. 27 este, de luna trecută, singurul aliment atestat ca produs tradiţional din Bihor.

„Pâinea de casă produsă în Salonta de firma Vespan este o tradiţie care s-a transmis până în zilele noastre. Pentru obţinerea atestatului de produs tradiţional, Primăria a furnizat din arhive documente care atestă că în aceeaşi brutărie a CAP-ului Salonta se producea această pâine acum trei decenii, au fost găsite statele de plată ale brutarilor, documentele de consum, datele de achiziţionare a ingredientelor şi multe alte documente”, spune Nicolae Hodişan.

Practic, din cele peste 70 de produse specifice judeţului, astăzi sunt recunoscute oficial ca produse tradiţionale doar pâinea de Salonta a firmei Vespan şi pălincile Trămuţa din gutui, mere, pere, caise şi prune produse la Tulca de pălincarul Ioan Chişe. Nu de alta, dar o tradiţie se păstrează greu...

Singura de casă

Pentru înscrierea în Registrul naţional al produselor tradiţionale, unde pâinea de Salonta CAP figurează cu numărul 614, un produs trebuie atestat oficial ca având o vechime mai mare de 30 de ani. Documentaţia, foarte voluminoasă, trebuie să cuprindă certificarea locului unde a fost obţinut produsul de-a lungul timpului, a reţetei utilizate, a ingredientelor, obligatoriu produse pe teritoriul naţional, şi a procesului tradiţional de fabricaţie bazat pe o automatizare minimală şi pe cât mai multe operaţiuni manuale.

Conform reţetei tradiţionale, pâinea de Salonta se face doar cu făină, apă, drojdie şi maia, un aluat lăsat la fermentat cu o zi înainte. „Tot procesul tehnologic este autentic. Brutari care au lucrat inclusiv pe timpul CAP-ului fac pâine în acelaşi spaţiu şi după aceeaşi reţetă, rup aluatul cu mâna în cantităţi de 1, 2, 3 şi 5 kilograme, îi dau forma rotundă, îl pun la dospit în coşuri de nuiele acoperite cu prosoape de bumbac, după care îl pun cu lopata la copt, bucată cu bucată, în cuptoare cu vatră şi cu boltă din cărămidă făcută manual acum 37 de ani”, povesteşte Patricia David (foto), acţionar al firmei Vespan.

Toată pâinea produsă zilnic în brutăria fostului CAP din Salonta este distribuită prin punctele de desfacere deschise în pieţele din Oradea şi Beiuş, dar şi în zeci de magazine partenere din judeţele Bihor şi Arad.

Provocarea tradiţiei

Fabricată după reţeta tradiţională, pâinea de Salonta CAP are un termen de valabilitate de 24 de ore dacă este neambalată, el dublându-se dacă e învelită în pungi. Pâinea rezistă, însă, mult mai mult. „Dacă este păstrată în condiţii optime, pâinea rezistă până la 7-10 zile, pentru că nu are niciun ameliorator care să-i influenţeze  proprietăţile”, spune Milorad David (foto), acţionar şi el în cadrul Vespan.

Bazat pe operaţiuni manuale, procesul de producţie face extrem de importantă munca brutarilor. „Mulţi evită această muncă pentru că este o dificilă, solicitând efort fizic, disponibilitate şi lucru în echipă. Căutăm tot timpul tineri dornici să înveţe meserie de la brutarii noştri experimentaţi”, spune Milorad. Numai aşa un produs tradiţional bihorean va putea dăinui şi pe mesele generaţiilor viitoare, ca pâinea de casă CAP Salonta...

Vă aşteptăm în magazinele Vespan să gustaţi adevărata pâine tradiţională românească!

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
se poate ?
@Sandu1201: Bănuiala mea e că crapă de ciudă...dar nu poți mai mult !
Postat 06 Martie 2018, 18:27 de TDS
scortosule
Mai e la Lugas paine, o cumpar de cate ori nu avem timp de cea facuta in casa. Corect, nu se compara cu cea pe vatra in cuptor traditional. Am in plan si asa ceva, am gasit mesteri populari care inca mai fac, o sa am cand ies la pensie si ma mut afara din oras, la tara. Zaharul il pun pentru a accelera drojdia, o prostie. Apa, Sare, Faina, putin Ulei (presat la rece de floarea soarelui, si drojdie. Atat. Daca pui in aparatul ala caldut in ordinea de mai sus merge bine. Dar sa pui apa calduta. E o paine de 800 gr, destul dupa parerea mea. Dar da, cea a bunicii era mai buna (eu i-am pierdut pe la 5 ani deci amintirile sunt destul de vagi, dar mirosul si gustul raman)
Postat 06 Martie 2018, 17:03 de poiu
Tds
Dar mie mi se rupe de alea 3 propoziții. Atâta timp cât prostii ca tine înțeleg.
Postat 06 Martie 2018, 11:43 de Sandu1201
te rog....
@Sandu1201: Nu și nu ! Ai scris trei propoziții dar tot nu ai fost capabil să le scrii corect ! " sunt ", " să fii ".....Și nu pare o reclamă, chiar este ! Eu aici nu mă refer la pâine ! Nu mănânc pâine ! Probabil este foarte bună !
Postat 06 Martie 2018, 09:06 de TDS
:)
Reteta de paine? Faina+sare+ drojdie! Orice mai pui nu mai iese paine. Eu cand fac cam inlocuiesc faina de grau cu cea de secara. DA! Tarate(min60%)+ceva faina(si de secara)+drojdie se lasa la dospit la caldurica si se coace in ce cuptor. La oras e indicat cel electric cu ventilare cacri asigura o temperatura uniforma. Aia cu masina de facut paine.... am incercat la cineva si ce a iesit destul de indoielnic, dar.... Tarate de la piata cernute, faina de grau daca e de la moara (asta daca ai siguranta in morar ca nu baga si el gluten, care ii f.f.f. ieftin si trage la cantar la pret de faina). Daca stai la casa si poti sa pui de uncuptor traditional din vaioaga sau caramida .... miam, miam. Bunica punea la copt daca bine imi aduc aminte ceva fruze de dafin(??? asu ceva asemanator) care dadea un parfum, o savoare...MIAM,MIAM,MIAM, MIAM. Painea cu tarate curata colonul. Atentie prima dimineata dupa consum cand se chiureteaza colonul de tot ce e prin el.... masca de gaze pe fata. :) :) Painea de Lugas.... a fost o data ca nici odata! Pane buna facea Nagy dar nu stiu pe unde si daca mai exista. Mai au (in functie de tura care lucreaza astia de la Satu Mare....) in rest "vax albina"! aditivi, zahar(? ce cauta zaharul in paine?) coloranti, potentiatori de gust( am citit o reclama undeva "paine cu gust de paine".. ce o fi fost chestia ai de trebuia sa-i dea gust de paine),...... si te trezesti cu ea mucezita dupa 2-3 zile, nu se usuca dar mucezeste. Sa nu mai vorbim de chestiile alea de la fast-food date pe post de paine... o mizerie ocidentala cu gust de ....
Postat 06 Martie 2018, 08:36 de scortosul
Tds
Da pare o reclama. Dar ca si articolul despre echitatie din BIHOR, sa stii ca sint oameni interesați de asta. Tu nu ai cum sa fi interesat de asa ceva .
Postat 06 Martie 2018, 08:35 de Sandu1201
Scortosule
Iti dau eu reteta. Mergi la moara la tara sa iti iei faina si tarate. Dai acolo 200 de lei pe aparat de facut paine (cu H e marca da nu o dau sa nu fie reclama, pana in 300 e, eu l-am luat cu 170 la reduceri acu 4 5 ani) si da-i drumul. E o paine facuta de tine gata in 3 ore + bonus mirosul de paine calda in casa. Sau mai e painea facuta la lugas care e buna, chiar si aia neagra si sunt cateva magazine in oras unde o găsești.
Postat 06 Martie 2018, 06:23 de poiu
Azi.....
Azi am vrut sa iau o paine. nu am reusit. Nu am gasit numai vechituri colorate spre negru. Producatorii vand paine neagra dar pa ingredient scrie faina alba si totusi painea e neagra si pe eticheta nu scrie de coloranti! Acu 30 de ani painea de Salonta era o ...... miam!!! O minunatie de paine. Azi.... fizicul nu ma mai lasa sa consum multa. Am cumparat acu un an o paine "ca la bunica" de la brutaria de pe Ion Bogdan ...... daca o prindeam o bateam pe "bunica" ce paine proasta poate sa faca! Cnd traiau bunicii si prunc fiind faceau o paine frate..... ce parfum, ce gust..... 2-3 saptamani cu garantie, azi in 2-3 zile mucezeste! Ce poate mucezi in "paine"? No gata, nu mai pot, ma duc sa bag in gura o bucatica de pita! Doamne ajuta!
Postat 06 Martie 2018, 00:13 de scortosul
ce ne mai distram ca_copii _ iiii
@Sandu1201: 1. Nu e articol, e advertorial ! 2. " pâinii bunici " ( !!!! ) 3. " pâinie naturală cu cartofii " ! ( am mai spus-o : să vrei și tot ar fi greu să-ți iasă asemenea ORORI gramaticale).
Postat 06 Martie 2018, 00:06 de TDS
Asa da
Foarte bun articolul. Oare cati mai stiu gustul pâinii bunici, si cuptorul din spatele casei. Pâine naturala cu cartofii , care nu expiră nici in 2 saptamani, pt nepotei facea o pâine micuță si cu boabe de piper ii facea pâinii ochi , nas si gură, si sa vezi distractie mai ceva ca pe FEISBUC.
Postat 05 Martie 2018, 18:56 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON