URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2012, 17:35

Peştera Urşilor va avea concurenţă: grota Farcu din Roşia îşi va arăta cristalele (FOTO)

Zilele în care Peştera Urşilor este singura grotă amenajată din Bihor se apropie de final. Din luna mai a acestui an, în judeţ va mai exista o peşteră cu infrastructura necesară pentru vizite turistice.

Preşedintele Federaţiei Române de Speologie, Viorel Lascu, alături de primarul comunei Roşia, Florin Bonca, de preşedintele Asociaţiei Peşterilor Turistice, Moise Iagăr, şi de custodele din cadrul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, Andrei Acs, au prezentat joi, într-o conferinţă de presă, proiectul de amenajare a peşterii Farcu, de pe raza comunei Roşia.

Furată şi vandalizată

Viorel Lascu (3).JPGPeştera Farcu a fost descoperită în 1987, când se săpa o galerie a Minei Farcu. "Artificierul a rămas atât de uimit, încât a cimentat intrarea", a declarat Viorel Lascu. Ce l-a uimit pe om au fost cristalele din peşteră. "E vestită pentru aceste cristale, care ajung şi la un metru înălţime. Sunt transparente, de forme geometrice mai puţin întâlnite", a precizat Lascu (foto). Aceste cristale fac ca Peştera Farcu să fie unică în România.

Ulterior, însă, localnicii din zonă au reuşit să intre în ea şi au furat toate cristalele la care au ajuns. "S-a întâmplat exact ce se întâmplă când se răstoarnă un TIR cu portocale", a menţionat şeful Federaţiei de Speologie.

Furtul şi vandalismele sunt confirmate şi de primarul comunei. "Datorită indolenţei, peştera şi-a pierdut 60-70% din frumuseţea pe care natura şi Dumnezeu au pus-o acolo. S-au cărat cu camioanele stalagmite şi stalactite", a spus Bonca.

Proiect preambul

Proiectul de amenajare presupune redeschiderea unei intră vechi din mină, amenajarea galeriei miniere care reprezintă accesul în peşteră, dar şi renaturarea unor lentile de bauxită aflate în apropiere. Acestea sunt un soi de gropi în care s-au depozitat reziduuri, care urmează să fie acoperite cu pământ, iar plantele specifice zonei urmează să fie replantate.

Parcursul în peşteră se va face pe jos, respectiv cu un trenuleţ electric. Întreaga grotă va fi iluminată, însă sistemul va fi unul de aprindere secvenţionată. Adică, atunci când ghidul turiştii vor fi într-o zonă, în restul peşterii va fi întuneric, pentru ca niciun vizitator să nu rămână în urmă. Ieşirea se va face cu liftul pe o dolină.

Până în luna mai, peştera va fi amenajată parţial, astfel încât să fie deschisă publicului, urmând ca lucrările să continue pe măsură ce vor exista banii necesari. În proiectul ce a demarat deja e cuprinsă amenajarea a 87 de metri din totalul din 251 de metri câţi are galeria, dar şi amenajarea accesului. În total, lucrările dispun de aproximativ 270.000 de lei, din care 84.000 sunt daţi de Primăria Roşia, iar restul de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare - Fondul Global pentru Mediu.

"Peştera Farcu va fi peste standardul Peşterii Urşilor", a spus Viorel Lascu, făcând referire la faptul că peştera Urşilor, administrată de una din firmele fraţilor Micula, are o infrastructură turistică depăşită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON