URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2021, 07:35

Peste 360 de ansambluri noi vor fi inaugurate în 2021. Vezi lista completă şi preţurile!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primele luni ale anului 2021 au adus o creştere a numărului de tranzacţii imobiliare cu circa 15%. Astfel, în primele două luni ale acestui an au fost încheiate 98.883 de contracte de vânzare-cumpărare, faţă de doar 84.802 în perioada similară a anului 2020.

Potrivit unei statistici efectuate de site-ul dedicat imobiliarelor noi, Korter.ro, în acest an urmează să fie date în folosinţă peste 360 de ansambluri rezidenţiale. Zona capitalei rămâne polul principal de dezvoltare cu peste 150 de ansambluri construite în Bucureşti şi localităţile învecinate.

Datele Korter.ro arată că începutul anului 2021 a adus şi o uşoară creştere a preţurilor pentru imobiliarele noi. Cea mai mare creştere se înregistrează în Cluj-Napoca, unde preţurile locuinţelor noi au crescut, în medie, cu 144 euro/mp, ajungând la 1.426 euro/mp. De altfel, oraşul de pe Someş se află în continuare pe prima poziţie în topul celor mai mari preţuri/mp pentru locuinţe noi. Conform Korter.ro, pe poziţia secundă se află Braşov, unde un apartament nou poate fi achiziţionat cu preţuri medii de 1.052 euro/mp.

Creşterea pieţei imobiliare din Braşov este redată şi de cifrele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care plasează oraşul de sub Tâmpa pe poziţia a treia în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii încheiate în primele două luni ale acestui an. Comparativ cu perioada similară din anul 2020, în Braşov au fost efectuate cu 1.812 mai multe tranzacţii imobiliare, ajungând astfel la 5.665 de contracte încheiate. 

Unde se construiesc ansambluri rezidenţiale noi

În prezent, pe site-ul Korter.ro sunt listate peste 800 de ansambluri rezidenţiale noi care încă mai au spre vânzare locuinţe. Unele dintre acestea au fost deja finalizate şi date în folosinţă, însă mai multe jumătate dintre ele sunt încă în curs de construcţie.

În acest an, în România urmează să fie date în folosinţă peste 360 de ansambluri rezidenţiale, iar cele mai multe dintre vor fi în zonele: Bucureşti - 158, Constanţa - 59, Iaşi - 40, Braşov - 29, Cluj-Napoca - 22, Timişoara - 18, Piteşti - 13, Sibiu şi Oradea - 8. Lista completă cu ansamblurile rezidenţiale noi şi cu detalii despre acestea poate fi consultată şi pe site-ul Korter.ro.

Deşi pandemia de coronavirus a făcut ca interesul pentru achiziţia caselor cu curte să crească considerabil, cele mai căutate şi tranzacţionate locuinţe sunt în continuare apartamentele cu două camere.

Cererea tot mai mare de locuinţe noi îi încurajează pe dezvoltatorii imobiliari să construiască în continuare. Pe parcursul anului 2020 au fost finalizate 67.816 locuinţe, în creştere cu 304 locuinţe, faţă de anul 2019. Estimările arată însă că trendul de creştere se va păstra, iar numărul din acest an ar urma să fie chiar mai mare. În luna ianuarie 2021, s-au eliberat 2.558 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 10,2%, faţă de luna ianuarie 2020", transmite şi Institutul Naţional de Statistică.

Noua Casă 2021

Programul Noua Casă 2021 a debutat vineri, 26 martie. Plafonul de garantare a Programului Noua Casa, ediţia 2021 este de 1,5 miliarde lei, iar Ministerul Finanţelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanţiei.

În acest an, 14 bănci participă la programul Noua Casă: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

Programul Noua Casă diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

Preţ de maxim 70.000 Euro

- majoritatea locuinţelor achiziţionate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.

Preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro

 - locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Prin programul Noua Casă pot fi achiziţionate şi locuinţe mai vechi. Pe site-ul Flatfy.ro sunt listate toate anunţurile de imobiliare scoase la vânzare în România.

În anul 2020, prin programele Prima Casă şi Noua Casă au fost acordate 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde lei.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON