URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2018, 15:23

Pesta porcină: Ţăranii din Crestur vor primi despăgubiri de 50.000 lei pentru porcii sacrificaţi

Le-au omorât porcii, acum îi despăgubesc. Ţăranii din Crestur sunt primii fermieri care vor primi sume de bani în contul animalelor ucise preventiv pentru eliminarea focarelor de pestă porcină africană din Bihor.

"Am primit deja banii"

"În Cristur au fost sacrificaţi 57 de porci, în valoare de 50.000 lei. Am primit deja banii, iar în zilele următoare se vor face plăţile", a anunţat prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

Potrivit informării făcute de directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Remus Moţoc inspectorii sanitari vor întocmi în total 32 de dosare pentru alocarea de despăgubiri. Plăţile urmează să fie făcute în luna septembrie, după rectificarea bugetului de stat

"Nu mai avem niciun focar"

În Bihor au fost identificate de la izbucnirea pestei 261 de exemplare afectate. Focarele de infecţie au fost localizate în localităţile Crestur, Olosig, Cherecheu, Sânicolau de Munte, Abrămuţ, Cheşereu, Cubulcut, Albiş, Galoş Petreu şi Făncica, la porcii domestici, respectiv la pe fondul de vânătoare 9 Cubulcut, la un porc mistreţ.

Pentru evitarea răspândirii virusului au fost sacrificaţi 1.072 de porci, iar DSVSA a dispus supravegherea veterinară a exploataţiilor, dezinfecţia acestora, restricţionarea circulaţiei animalelor din zonele afectate, suspendarea activităţii târgurilor de animale şi restricţii ale circulaţiei alimentelor în afara judeţului.

Măsurile de protecţie par să îşi fi atins scopul. "De două săptămâni nu mai avem niciun focar confirmat", a anunţat prefectul Mihaiu.

Verifică "piaţa neagră"

Prezent la şedinţa Colegiului Prefectural, preşedintele Consiliului Juţeţean Bihor, Pásztor Sándor, a cerut sprijinul jandarmilor pentru impunerea respectării măsurilor de protecţie.

"Sunt tendinţe din partea localnicilor să constituie pieţe lângă pieţele închise. Am înţeles că la Săcuieni se strâng lângă piaţă dimineaţa la 5, stau două ore şi după aia au plecat", a spus Pásztor.

În replică, Remus Moţoc (foto), directorul DSVSA Bihor, a spus că instituţia a luat măsuri pentru menţinerea restricţiilor. "Până acum n-am avut sesizări că ar fi apărut pieţe neoficiale. Noi oricum facem zilnic controale", a afirmat Moţoc.

Au fost 29 de focare

Primele focare de pestă porcină africană din Bihor au fost descoperite în luna iulie. Pentru depistarea gospodăriilor infestate inspectorii sanitari au prelevat 146 de probe pentru examene de laborator, din care 91 de la porci domestici şi 55 de la porci mistreţi. Analizele au confirmat 29 de focare de pestă porcină, din care 28 la porcii domestici şi un focat la porci mistreţi.

Pentru controlul şi stingerea focarelor bolii, pe data de 9 august a fost dispusă pentru prima dată, prin Ordin al Prefectului Judeţului Bihor, uciderea preventivă a tuturor efectivelor de porcine din gospodăriile şi fermele din satele Abrămuţ (comuna Abrămuţ), Albiş (comuna Buduslău) şi Olosig (oraşul Săcuieni). Acţunea, relatată de BIHOREANUL, a stârnit vii reacţii în rândul localnicilor.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: O mare porcărie! Pesta porcină africană face ravagii în Bihor, ca în toată ţara, din cauza autorităţilor care au acţionat tardiv

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON