URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2018, 16:07

Pentru şefia DNA s-au înscris, în ultima zi, patru candidaţi: trei procurori anticorupţie şi unul de la Parchetul General

Pentru şefia DNA s-au înscris, în ultima zi, patru candidaţi: trei procurori anticorupţie şi unul de la Parchetul General sursa foto: www.wall-street.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima zi în care puteau să-şi exprime intenţia, în cursa pentru conducerea DNA s-au înscris patru magistraţi.

Trei plus unu

Primul procuror care şi-a depus candidatura este Florentina Mirică, în prezent şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie, care a instrumentat dosarul „Limuzina”, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată. De asemenea, aceasta instrumentează dosarul decontărilor fictive din CNAS şi este unul dintre cei 500 de magistraţi care au semnat o scrisoare publică prin care au criticat decizia CCR cu privire la revocarea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

În ordine cronologică, după Mirică şi-a înregistrat dosarul de candidatură şi Marius Iacob, în prezent procuror-şef adjunct al DNA. Acesta a instrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv şi a instrumentat dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu.

Tot din cadrul DNA s-a mai înscris la şefia instituţiei, conform presei centrale, şi Elena Grecu, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, dar care lucrează în cadrul structurii centrale a DNA de trei ani şi, potrivit Antena 3, ar fi „o admiratoare a Laurei Codruţa Kovesi”.

S-a mai înscris în cursă, al treilea în ordine cronologică, şi procurorul Cristian Lazăr, în prezent adjunct al şefului Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General. Acesta a anchetat dosarul caselor lui Klaus Iohannis, iar în 2015 a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele fostului premier Victor Ponta, ca urmare a acuzaţiilor de plagiat.

Ministrul decide

În ziua în care preşedintele Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum a fost obligat de CCR, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat începerea selecţiei pentru propunerea noului şef al DNA, care se va desfăşura până pe 30 iulie.

Între altele, candidaţii trebuie să prezinte un proiect managerial, minim 10 lucrări întocmite în ultimii 5 ani şi ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale. Candidaturile vor fi validate pe 24 iulie, urmând ca în 25 - 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu o comisie condusă de ministrul Justiţiei. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public după trei zile, pe data de 30 iulie.

Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare şi apoi preşedintelui României în vederea numirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON