URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2023, 10:41

Pentru prevenirea migraţiei ilegale: Un ofiţer austriac a fost trimis la Oradea 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un ofiţer austriac se află în aceste zile la Oradea, unde lucrează alături de omologii săi români de la aşa-numitul Punct de Contact, entitate aflată în subordinea directă a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale. 

Cooperare la Oradea 

„Începând cu data de 4 septembrie, avem un ofiţer austriac la Punctul de Contact de la Oradea, mandatul lui fiind acela de a sprijini cererile de asistenţă poliţienească, iar noi am trimis un ofiţer pe 15 iunie în Austria, cu un mandat de trei luni", a afirmat, în urma unei solicitări a BIHOREANULUI, comisarul-şef Sarmizia Fetcu, de la biroul de presă al IGPF. 

Aceasta nu a putut preciza câtă vreme va rămâne ofiţerul austriac la Oradea, dar se pare că ar fi vorba tot de un mandat de trei luni. El va lucra alături de colegii lui de la Oradea inclusiv prin schimb de informaţii în legătură cu combaterea migraţiei ilegale ce vizează zona Austriei. 

Sosirea unui "ofiţer de legătură" a fost anunţată în aprilie de Lucian Bode, pe atunci ministru de Interne, după ce l-a primit la Bucureşti pe omologul său austriac, Gerhard Karner. Cei doi au semnat atunci câteva documente comune, unul dintre acestea vizând acţiuni de "cooperare consolidată în punctul de contact Oradea". 

Comisarul-șef Sarmizia Fetcu a precizat că și în urmă cu câțiva ani Austria a trimis în România un ofițer pentru colaborarea cu omologii de aici.

Potrivit site-ului Poliţiei de Frontieră, în "punctul de contact" din Oradea se realizează, începând din 2003, "o amplă cooperare poliţienească prin schimb de date şi informaţii între Poliţia de Frontieră Română şi reprezentanţi ai ministerului de interne din Uniunea Europeană, remarcându-se în mod deosebit cooperarea cu ofiţerii din state precum Austria, Franţa, Italia, Germania". 

Austria nu ne vrea

România încearcă să convingă Austria că merită să fie primită în Spaţiul Schengen, dar deocamdată fără succes. 

Oficialii austrieci au respins apelul făcut miercuri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen "fără nicio întârziere", arată Digi24.ro. 

Ministrul de Interne austriac a spus însă că extinderea Schengen nu are sens, notează Euractiv.com. „În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa şi, în multe ţări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia", a afirmat Gerhard Karner. „La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine", a mai spus el. 

Şi pe 23 august, după ce l-a primit pe ministrul de Interne Cătălin Predoiu la Viena, Karner a reiterat că "extinderea spaţiului Schengen nu este oportună", dar a spus atunci că în relaţia cu România s-au înregistrat progrese legate de cooperarea transfrontalieră în domeniul combaterii criminalităţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
.
A venit lupul paznic la oi.
Postat 16 Septembrie 2023, 19:40 de Maikeltroll
Pentru prevenirea migratiei ilegale
Sa trimita Austria, Germania si celelalte tari Shengen graniceri in Romania si in Bulgaria sa ajute si ei la apararea granitei UE, nu sa discrimineze aceste doua tari. In fond e si granita lor.
Postat 15 Septembrie 2023, 22:10 de Riviera
Ok.
Eu am senzatia ca Austria are un punct de vedere valid. Sunt deodata foarte multi asiatici pe strazi in Oradea. Daca cauti pe youtube 'Romania Schengen' sunt catralioane de clipuri noi in indiana si limbi asiatice despre cum sa obtii viza de munca in RO ca urmeaza sa intre in zona Schengen si vor putea pleca mai departe dupa aia. Pacat ca sunt afectate transporturile de marfa ca de altfel eu le-as trage presul de sub picioare imigrantilor si as amana intrarea pt 1 an sa mai stea pe aici sa-si termine treaba pt care au fost angajati. Caci e clar ca vor zbura ca potarnichile inspre occident in secunda in care intram in zona.
Postat 15 Septembrie 2023, 11:33 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON