URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2023, 14:05

Parcul Științific și Tehnologic din Oradea, gata pe trei sferturi. CJ Bihor vrea să-l doteze și cu echipamente de inteligență artificială (FOTO)

Parcul Științific și Tehnologic din Oradea, gata pe trei sferturi. CJ Bihor vrea să-l doteze și cu echipamente de inteligență artificială (FOTO) sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de construire a Parcului Științific și Tehnologic din Oradea, menit să servească transferurilor tehnologice către companiile locale și să fie operat de Universitate, au ajuns la 75%, fiind finalizate structura de rezistență, acoperișul și închiderile laterale.

Luna aceasta încep și amenajările exterioare, anunță Consiliul Județean Bihor.

Peste 40 de laboratoare

Potrivit unui comunicat trimis vineri de administrația județeană, lucrările continuă la nivelul instalațiilor electrice și mecanice și la compartimentările interioare, iar în această lună vor începe amenajările exterioare.

Clădirea are un regim de înălțime P+2E și o suprafață desfășurată de 5.417,78 mp.

La parter va fi amenajată o zonă de cercetare şi prototipare cu trei laboratoare de prototipare, un laborator de cercetare a materialelor avansate, unul de cercetare privind inteligenţa artificială, precum şi o sală de conferinţă cu o capacitate de 300 locuri.

La etajul I vor fi amenajate 15 laboratoare de tip Open Lab, trei laboratoare Makers Eco-System, iar la etajul II alte 15 laboratoare de inovare şi patru laboratoare Makers Eco-System.

La exterior va fi realizată o parcare de 63 de locuri și va fi instalat un rastel pentru biciclete.

În cadrul Parcului Științific și Tehnologic vor fi oferite servicii de transfer tehnologic în domeniile eco-nano-tehnologiilor și materialelor avansate, tehnologiilor informaționale și de comunicații, spațiului și securității, sănătății, bioeconomiei, energiei, mediului și schimbărilor climatice.

Lucrările sunt executate de o asociere de firme condusă de Construcții Erbașu, din care mai face parte și Abed Nego Com, valoarea totală a investiției fiind de 39,768 milioane lei, cu TVA inclusă.  

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

De la mașini CNC la server AI

Pe de altă parte, CJ Bihor amintește că se află în curs licitația pentru dotarea Parcului Științific și Tehnologic cu mobilier și echipamente de cercetare specifice laboratoarelor propuse și în concordanță cu activitățile ce urmează a fi desfășurate.

Licitația este împărțită în 10 loturi, după cum urmează: Echipament de fabricare aditivă materiale plastice - 1 buc. / Scanner 3D pentru realizare modele virtuale de mari dimensiuni – 1 buc / Scanner 3D pentru măsurare piese în vederea prototipării și „reverse engineering” – 1 buc / Mașină unealtă cu comandă numerică pe 5 axe – 1 buc / Mașină de măsurat în coordonate 3D – 1 buc / Set testare (sclerometru digital, betonoscop digital, pahometru etc. – 1 buc din fiecare), cameră climatică, presă automată universală, mașină de testare oțel beton la îndoire – 1 buc din fiecare / Aparat de verificare la oboseală, aparat digital pentru încercări mecanice la șoc pentru material plastic – 1 buc din fiecare / Mașină pentru încercări mecanice la tracțiune și compresiune pentru material plastic, aparat digital pentru măsurarea durității Shore pentru materialul plastic – 1 buc din fiecare / Server inteligență artificială – 1 buc / Mobilier.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

Parcul Științific și Tehnologic din Oradea este un proiect al CJ Bihor realizat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CJ Bihor și IA ...
... precum în animațiile cu "vaca și chiloții".
Postat 05 August 2023, 06:39 de KP
poate nu pare mare lucru
dar daca universitatea se pune pe treaba, parterneriatele cu firme locale sunt active, exista deschidere si ofera access doritorilor sa foloseasca centrul stiintific, chestia asta chiar e de potential urias ptr economia locala, si ptr mintile tinere si in formare (studenti care sa faca practica de ultima generatie) si in cercetare, si in inovare. Felicitari initiatorilor proiectului!
Postat 04 August 2023, 18:23 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON