URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2023, 15:20

Lucrările la Parcul Științific și Tehnologic au ajuns la 70%. De luna viitoare încep amenajările exterioare (FOTO)

Lucrările la Parcul Științific și Tehnologic au ajuns la 70%. De luna viitoare încep amenajările exterioare (FOTO) sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcul Științific și Tehnologic din Oradea, care va furniza servicii de transfer tehnologic în mai multe domenii, de la eco-nano-tehnologii și materiale avansate la comunicații, sănătate și bioeconomie, a ajuns la un grad de execuție de 70%, fiind finalizate structura de rezistență și învelitoarea.

„În prezent se lucrează la compartimentările interioare și la instalațiile electrice și mecanice, iar în luna august vor începe lucrările de amenajări exterioare”, a informat luni Consiliul Județean Bihor.

„Până la sfârșitul anului investiția va fi operațională. Spațiile realizate, echipamentele și dotările vor fi puse la dispoziția firmelor și universitarilor orădeni pentru cercetarea aplicată, inovare, realizarea de prototipuri și îmbunătățirea proceselor de producție. Licitația pentru dotări și aparatură este în derulare, în așa fel încât până la finalul anului să fie livrate și montate în spațiile de lucru”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

În cadrul Parcului Științific și Tehnologic vor fi furnizate servicii de transfer tehnologic în următoarele domenii: eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și securitate, sănătate, bioeconomie, energie, mediu și schimbări climatice.

Clădirea Parcului Științific și Tehnologic are un regim de înălțime P+2E și o suprafață desfășurată de 5.417 mp. Ea va adăposti laboratoare de cercetare și prototipare, laboratoare de cercetare în inteligență artificială și laboratoare de tip Open Lab și Makers Eco-System. La primul etaj va fi construită și o sală de conferințe cu o capacitate de 300 de persoane, iar la exterior va fi amenajată o parcare de 63 de locuri și va fi instalat un rastel pentru biciclete.

Lucrările sunt executate de asocierea firmelor Construcții Erbașu și Abed Nego, valoarea totală a investiției fiind de 39,768 milioane lei, cu TVA inclusă, iar sursa de finanțare fondurile europene din Programul Operațional Regional 2014 - 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Reforma profesori UO - OBLIGATORIE!
Pana nu se reformeaza din temelii UO (curricula si mai ales PROFESORII de acolo) o sa fie cam greu, si din pacate, nici Birta nici Bolojan nu pot corecta aspectul asta :(((. Se face un pas mare, ca exista facilitati acum (care in Cluj sunt de 10 ani), dar trebuie si resursa umana care sa se foloseasca de ele. Cu profesori ca Ioan Mang si sotia liu, plus alte fosile, eforturile lui Bolojan/Birta nu vor aduce roadele necesare. Schimbarea trebuie sa vina din interiori in cuibul ala de bugetari fara nici o plus valoare pt sistemul educational local si regional.
Postat 03 Iulie 2023, 20:40 de Szaby_Oradea
Luna viitoare ...
... înseamnă că lucrarea se va termina în următorul cincinal.
Postat 03 Iulie 2023, 17:13 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON