Primarul Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele PNL, a acuzat vineri Guvernul Tudose de „tembelism economic” pentru măsurile fiscale pe care le pregăteşte.
Edilul a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că potrivit calculelor economiştilor Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea, prin trecerea integrală a contribuţiilor de la angajator la angajat şi diminuarea acestora de la 16% la 10%, bugetele administraţiilor locale se vor reduce cu procente între 10% şi 40%, ceea ce la nivelul Oradiei înseamnă între 5 şi 16 milioane euro.
Bolojan a explicat că una dintre resursele bugetului local o constituie cotele defalcate de 41,7% din impozitul pe venitul din salariile plătite la nivel de localitate. În Oradea, peste 50% din veniturile proprii ale oraşului provin din această taxă, ceea ce înseamnă circa 35 milioane euro.
"Prin aceste schimbări fiscale, care nu aduc niciun ban în buzunarul unui angajat, scăzând impozitul pe salariu de la 16% la 10%, cota care va întregi acest fond de 41,7% va fi mult mai mică. Chiar dacă ar creşte cota defalcată care se face venit la bugetul local, de la 41,7% la 100%, aşa cum se ia în calcul, veniturile tot se vor diminua cu circa 10%. Dacă nu se întâmplă nimic, scăderea va fi de 40%", a spus primarul.
Potrivit edilului, noul mod de calcul al impozitelor va diminua veniturile municipalităţii, lucru care se va reflecta în reducerea fondurilor pentru investiţii. "Vom păţi ce a păţit România, care, crescând bugetele de salarii, a scăzut banii de investiţii. E greu să reduci cheltuielile fixe cu salarii, iluminat public, încălzirea şcolilor, aşa că eşti nevoit să tai de la lucrări".
Ilie Bolojan a afirmat că va cere Asociaţiei Municipiilor din România să formuleze, în cadrul reuniunilor de duminică şi luni, un punct de vedere comun împotriva măsurilor fiscale anunţate de Guvernul Tudose. "Bugetele autorităţilor locale vor fi grav afectate, cu ponderi cuprinse între 10% şi 40%, iar primarii, indiferent de culoarea politică, nu pot fi de acord cu ele", a declarat Bolojan.
Potrivit edilului, motorul dezvoltării economice la nivel naţional îl constituie un număr de 20 de oraşe în frunte cu Capitala, care împreună generează două treimi din Produsul Intern Brut al României. În consecinţă, diminuarea bugetelor de investiţii ale acestor localităţi va încetini ritmul dezvoltării economice a ţării.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.