URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Octombrie 2014, 09:10

Oradea: like! Fotograful Dan Dragoş arată lumii întregi cât de frumos este oraşul de pe Crişul Repede

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu doi ani, Dan Dragoş îşi descoperea pasiunea pentru fotografie, luând oraşul la pas, pentru a-l imortaliza. Când şi-a dat seama că fotografiile cu Oradea se tot adună, a decis, împreună cu un alt prieten fotograf, Vasile Valcan, să arate lumii imaginile.

Aşa au făcut pagina de Facebook "Oradea în imagini", care a adunat rapid mii de like-uri pe reţeaua de socializare. Doi ani mai târziu, proiectul lor are aproape 16.000 de fani, fiind cea mai cunoscută pagină despre Oradea pe reţeaua de socializare.

Pe val

Pagina "Oradea în imagini" a fost lansată în februarie 2012. "A pornit din pasiunea fotografică, dar şi dintr-o dorinţă de a promova oraşul. Atunci nu erau aşa multe site-uri sau pagini dedicate oraşului", povesteşte Dan. Tânărul avea sute, poate chiar mii de imagini cu clădiri din Oradea, fotografiate în detaliu, pe care îşi dorea să le împărtăşească.

De la primele fotografii postate, pagina a primit numeroase "like-uri" şi "share-uri", iar cei doi administratori au fost surprinşi de rapiditatea cu care proiectul a crescut în popularitate. "În câteva zile aveam peste 1.000 de like-uri", zice Dan. O perfomanţă lăudabilă pentru doi studenţi care nu investiseră niciun leu în promovare şi nici nu aveau studii de PR sau de marketing. După doi ani "Oradea în imagini" numără aproape 15.700 de fani, fiind cel mai cunoscut instrument de promovare a oraşului pe Facebook.

Capul plecat...

Majoritatea imaginilor pe care cei doi tineri le-au postat reprezintă clădiri şi străzi. Dan este foarte atent la malurile Crişului Repede, fiind şi un împătimit iubitor de natură. "Locul meu preferat e Podul Intelectualilor. Cred că e cel mai frumos din ţară şi, în plus, oferă perspectivă spre malul drept al Crişului, mai sălbatic. De aici, oraşul e parcă diferit în fiecare oră", spune Dan.

În ultima vreme, fotograful se orientează tot mai mult spre portrete, încercând să surprindă în imagini cât mai mulţi oameni. Aşa a realizat, rapid, că orădenii sunt cam posomorâţi. "Majoritatea sunt trişti şi merg cu capul aplecat. Nimeni nu vede oraşul", a constatat artistul.

În spaţiul virtual, însă, orădenii nu mai sunt deloc aşa: când văd pozele, lasă comentarii entuziaste, în care îşi laudă oraşul, de parcă atunci l-ar descoperi...

Pentru Oradea

10711243_840249029339180_1170519794_n.jpgCei doi fotografi nu s-au rezumat, însă, doar să posteze poze. Cu resurse proprii, au făcut şi site-ul oradeainimagini.ro, pentru cei care nu au cont pe Facebook. De asemenea, pentru a-i uni pe orădeni în crezul că oraşul lor are o unicitate autentică, i-au provocat să spună de ce sunt mândri că sunt născuţi în urbea de pe Crişul Repede şi le-au postat răspunsurile pe internet. Dan şi Vasile (foto) au mai făcut un calendar cu Oradea şi au organizat o expoziţie itinerantă prin filialele Bibliotecii Judeţene, care a cuprins zeci de imagini cu oraşul.

Acum, cei doi au de gând să scoată pe piaţă şi un model de cană pictată cu Primăria Oradiei şi să organizeze un concurs de cultură generală despre oraş. Competiţia va fi deschisă, cum altfel, pe pagina de Facebook a proiectului, locul unde se adună mii de orădeni, indiferent că locuiesc aici ori au plecat demult pe alte meleaguri.

Orădeni cu care ne mândrim

De o săptămână, tinerii au mai lansat o campanie, "Orădeni, aşa da!", prin care aduc în prim plan concitadini cu care oraşul se poate mândri. "Sunt cei pe care îi cunoaştem din vedere, ne sunt vecini de cartier sau au nume pe care le-am auzit adesea în presa locală. Noi ne dorim să ni-i aducem aproape, să învăţăm de la ei, să îi respectăm şi, nu în ultimul rând, să ne mândrim cu valoarea pe care o aduc societăţii orădene. De la orădean la orădean", explică Dan. Prima de pe listă este Anca Wallmen, preşedinta Federaţiei Române de Karate Kyokushin.

Fotografii au extins proiectul, iar acum au o pagină de Facebook şi un site cu Bihorul în imagini, unde, după acelaşi model, promovează judeţul. Din nou, fără ca cineva să le-o fi cerut sau să-i fi răsplătit altfel decât printr-un "like"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Orădeni, aşa da!
Fiind un local-patriot, ma bucura faptul ca vin din urma tineri care prezinta lumii intregi frumusetea acestor locuri! Felicitari si tineti-o tot asa!
Postat 07 Octombrie 2014, 07:44 de Ovi D. Pop
Felicitari
Le multumesc celor doi tineri care isi rapesc din timpul lor liber pentru a promova orasul Oradea si in acelasi timp si judetul Bihor, atat in spatiul virtual cat si prin evenimentele organizate. Pacat ca nu sunt apreciati dupa munca pe care o depun zi de zi.
Postat 06 Octombrie 2014, 21:25 de Vlad Tepes
...
Pai doar n-o sa laud?!Daca am motive sa critic,critic.Si apoi sa lasi matale ipocrizia ca nimeni nu poate face nimic pentru oras decat sa-si plateasca taxele ce merg unde nu trebuie.In rest ce-i al rominului este cel mai frumos,de la copii la femei,orase,munti...doar promovarea ne lipseste altfel am trai din turism...Mai calatoriti prin lume si nu doar pentru shoping sa puteti face comparatii.P.S.:Cred ca Oradea este singurul oras mare din tara a carui pietonal nu include Primaria,stiu se va face...
Postat 06 Octombrie 2014, 15:05 de eu
@EU
@ Eu. dar tu ce faci pt oras maestre? Un mare nimic! Doar critici!
Postat 06 Octombrie 2014, 12:42 de @EU
...
Podul intelectualilor cel mai frumos din tara?Cu siguranta nu e cel din fotografie...Eu preferam Paralelor care nu am fost in stare sa-l pastram cum nu sintem in stare sa pastram ce mai avem.Ca de regula ne mindrim cu putinul care-l avem,un amalgam de ruine si restaurari pestrite culminind cu dezastrul din cartierele marginase.Ce s-a facut prin tara in ultimii ani ne surclaseaza din toate punctele de vedere,la noi si ce s-a facut s-a facut prost atat in detaliu cit si in ansamblu,vezi pietonalul sau malurile Crisului.Pierdem pe zi ce trece identitatea,patina orasului,am avut un hotel referinta care a ajuns sediu de televiziune iar altul sala de nunti.GROAZNIC.In sensul asta ajunge sa urci la Ciuperca sa vezi stricaciunea atat in detaliu cit si in ansamblu.
Postat 06 Octombrie 2014, 10:31 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON