URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Aprilie 2018, 09:15

Oradea ieri, Oradea azi: Primul cor românesc înfiinţat în oraşul de pe Criş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1875. Se umplea un gol cultural

Pe 7 noiembrie 1875, din dorinţa studenţilor români ai Academiei locale de Drept de a diversifica oferta culturală locală, îşi începea activitatea "Reuniunea de cântări Hilaria", primul cor românesc din Oradea. Demersurile pentru înfiinţarea acestuia începuseră cu doi ani înainte, în 1863, dar Ministerul maghiar de Interne şi-a dat foarte greu aprobarea.

La început, reuniunea muzicală avea 45 de membri, din care 25 erau studenţi, iar restul intelectuali bihoreni. Scopul său era atât artistic, cât şi filantropic, pentru sprijinirea materială a "românilor lipsiţi".

Concertele erau ţinute în mai multe spaţii din oraş şi din judeţ, cu precădere în localul Arborele Verde, de pe actuala stradă Alecsandri, iar apoi în Palatul Vulturul Negru. Activitatea corului a fost fluctuantă, îndeosebi din cauza creşterii şi scăderii numărului studenţilor români din oraş, dar s-a revigorat către anul 1900, când a devenit cunoscută la nivelul întregii Transilvanii. Unul dintre cei mai importanţi dirijori ai Hilariei a fost Nicolae Firu, care a condus corul între anii 1900 şi 1918. În repertoriul său se aflau multe cântece naţionale, între care "Deşteaptă-te române", "Imnul lui Mihai Viteazul", "Imnul Unirii" şi "Pe-al nostru steag e scris Unire".

2018. Doar o amintire

Activitatea culturalizatoare a Hilariei a atins apogeul în preajma Marii Uniri, când a susţinut concerte şi s-a implicat în manifestări beletristice şi teatrale, asigurând fondul sonor pentru spectacolele dramatice din Oradea.

Corul era mixt, majoritatea membrilor fiind bărbaţi. În perioada interbelică, Hilaria a fost prezentă la evenimentele culturale locale majore, extinzându-şi activitatea şi repertoriul. Pe lângă cântecele naţionale, corul interpreta melodii populare şi ale unor compozitori români, susţinând concerte atât în Oradea, cât şi în judeţ şi în ţară.

Prin colaborarea cu alte asociaţii locale, Hilaria a participat la vizita regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Oradea în 1919, respectiv la serbările Astrei din 1920, unde a fost prezent şi Nicolae Iorga.

În anii 1920-1930, activitatea reuniunii s-a reorganizat, sediul său mutându-se în Casa Naţională de pe strada Republicii 13. Corul nu a mai funcţionat din 1948 până în 1969, când a revenit în faţa orădenilor cu concerte, însă pentru scurt timp.

Abia în 2003 şi-a reluat activitatea sub bagheta lui Vasile Săteanu, iar mai apoi sub conducerea preotului Mihai Brie, până în 2010, funcţionând drept Cor al Bisericii cu Lună şi al Liceului ortodox. În prezent, Corul Hilaria are din nou activitatea suspendată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
completare
Corul a activat și în perioada 1985-1993 sub conducerea d-nei prof. Lucia Catarig. Repetițiile aveau loc la fosta sală ARLUS actuală Florica Ungur. Cred că și inainte de 1985 dar nu știu cine era dirijor. Sper că nu supăr cu această completare.
Postat 15 Aprilie 2018, 10:51 de lusi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON