URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2018, 09:15

Oradea ieri, Oradea azi: Primul cor românesc înfiinţat în oraşul de pe Criş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1875. Se umplea un gol cultural

Pe 7 noiembrie 1875, din dorinţa studenţilor români ai Academiei locale de Drept de a diversifica oferta culturală locală, îşi începea activitatea "Reuniunea de cântări Hilaria", primul cor românesc din Oradea. Demersurile pentru înfiinţarea acestuia începuseră cu doi ani înainte, în 1863, dar Ministerul maghiar de Interne şi-a dat foarte greu aprobarea.

La început, reuniunea muzicală avea 45 de membri, din care 25 erau studenţi, iar restul intelectuali bihoreni. Scopul său era atât artistic, cât şi filantropic, pentru sprijinirea materială a "românilor lipsiţi".

Concertele erau ţinute în mai multe spaţii din oraş şi din judeţ, cu precădere în localul Arborele Verde, de pe actuala stradă Alecsandri, iar apoi în Palatul Vulturul Negru. Activitatea corului a fost fluctuantă, îndeosebi din cauza creşterii şi scăderii numărului studenţilor români din oraş, dar s-a revigorat către anul 1900, când a devenit cunoscută la nivelul întregii Transilvanii. Unul dintre cei mai importanţi dirijori ai Hilariei a fost Nicolae Firu, care a condus corul între anii 1900 şi 1918. În repertoriul său se aflau multe cântece naţionale, între care "Deşteaptă-te române", "Imnul lui Mihai Viteazul", "Imnul Unirii" şi "Pe-al nostru steag e scris Unire".

2018. Doar o amintire

Activitatea culturalizatoare a Hilariei a atins apogeul în preajma Marii Uniri, când a susţinut concerte şi s-a implicat în manifestări beletristice şi teatrale, asigurând fondul sonor pentru spectacolele dramatice din Oradea.

Corul era mixt, majoritatea membrilor fiind bărbaţi. În perioada interbelică, Hilaria a fost prezentă la evenimentele culturale locale majore, extinzându-şi activitatea şi repertoriul. Pe lângă cântecele naţionale, corul interpreta melodii populare şi ale unor compozitori români, susţinând concerte atât în Oradea, cât şi în judeţ şi în ţară.

Prin colaborarea cu alte asociaţii locale, Hilaria a participat la vizita regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Oradea în 1919, respectiv la serbările Astrei din 1920, unde a fost prezent şi Nicolae Iorga.

În anii 1920-1930, activitatea reuniunii s-a reorganizat, sediul său mutându-se în Casa Naţională de pe strada Republicii 13. Corul nu a mai funcţionat din 1948 până în 1969, când a revenit în faţa orădenilor cu concerte, însă pentru scurt timp.

Abia în 2003 şi-a reluat activitatea sub bagheta lui Vasile Săteanu, iar mai apoi sub conducerea preotului Mihai Brie, până în 2010, funcţionând drept Cor al Bisericii cu Lună şi al Liceului ortodox. În prezent, Corul Hilaria are din nou activitatea suspendată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
completare
Corul a activat și în perioada 1985-1993 sub conducerea d-nei prof. Lucia Catarig. Repetițiile aveau loc la fosta sală ARLUS actuală Florica Ungur. Cred că și inainte de 1985 dar nu știu cine era dirijor. Sper că nu supăr cu această completare.
Postat 15 Aprilie 2018, 10:51 de lusi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON