URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2019, 15:21

Oradea ieri, Oradea azi: Hotelurile orașului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1915. Cazare cu stil

În jurul anului 1900, Oradea devenea un oraş tot mai atractiv, ceea ce a dus şi la creşterea numărului şi calităţii hotelurilor. Acestea erau preferate atât de turişti, cât şi de marii proprietari de pământ care alegeau să petreacă sezonul de iarnă în oraş, respectiv de către cei care soseau pentru instruire şi cunoaşterea locurilor.

În timpul Primului Război Mondial, în Oradea funcţionau 4 hoteluri importante. Unul era Vulturul Negru, amenajat în palatul omonim, ridicat în 1907. Hotelul ocupa colţul Pieţei Unirii, iar camerele ofereau o privelişte completă asupra centrului urbei. Clădirea avea lift, încălzire centrală şi instalaţie de apă. La parter funcţiona un restaurant decorat cu covoare, draperii şi diferite stofe, care concura cu localurile cele mai bune din Ungaria.

Un alt hotel era Pannónia (foto), construit în 1904 în actuala Piaţă Ferdinand. La parter funcţiona un restaurant de mari dimensiuni, cu o "grădină de iarnă", iar subsolul era ocupat de o berărie. Aici se organizau banchete şi baluri la care participa elita locală, care consuma mâncare ungurească şi franţuzească şi vinuri de soi. Hotelul avea două dotări de top: un automobil propriu pentru transportarea musafirilor şi cinematograful Urania.

2019. Clienţi tot mai mulţi

Un alt hotel important de la începutul secolului XX a fost Rimanóczy, amplasat pe malul drept al Crişului. Având numeroase camere, hotelul avea baie cu aburi, iar la parter funcţiona cafeneaua Royal, cu o grădină de vară în faţă.

Hotelul Parc a fost inaugurat în anul 1915, într-o clădire mult mai veche, devenind o unitate de lux, cu încăperile decorate cu obiecte aduse din India. În perioada interbelică, aici s-au cazat personalităţi ca Nicolae Iorga, George Enescu şi chiar regele Carol al II-lea.

Astăzi, numărul unităţilor de cazare din Oradea este, evident, mult mai mare, fiind vorba de hoteluri, moteluri, pensiuni, aparthoteluri, răspândite atât în zona centrală, cât şi în cartiere. În anul 2018, în Oradea funcţionau 43 structuri de primire turistică, la care se adaugă multe apartamente închiriate în regim hotelier. Majoritatea unităţilor au restaurante, iar unele şi piscine şi săli de conferinţe.

Dintre acestea, cele mai mari sunt hotelurile Continental, Ramada şi DoubleTree by Hilton. Interesul crescut pentru Oradea se reflectă în numărul crescând al turiştilor, în 2018 fiind înregistrate peste 250.000 sosiri în structurile de cazare şi un total de 459.000 nopţi petrecute aici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Evolutie
Oricat ai fi de batut in cap, privind cele doua poze nu ai cum sa nu vezi diferenta dintre "atunci" si "acum".
Postat 17 Iunie 2019, 18:23 de 232
Sănduța ...
... înainte de a te băga în seamă, fără rost, fă-ți tu un deal Ciuperca pe domeniul tău !?! O să ai ocazia să evoluezi ... tot mai la vale.
Postat 17 Iunie 2019, 09:37 de CrisDumi
CrisDumi
Asa-i, oamenii ca tine nu au evoluat deloc. Primul sfat pt tine e să-ți faci budă in casă
Postat 17 Iunie 2019, 08:34 de Sandu1206
Poza de început arată nivelul la care era acest oraș la începutul secolului XX !?!
Chiar și în anii '60 era o plăcere să ieși seara în oraș ... se adunau la Astoria, pe terasă, artiștii rămași "la datorie" din "patriotism" și se comentau spectacolele de teatru ori "bârfele vremii" !?! Apoi au inundat paiezanii tot orașul și l-au murdărit cu bădărănismul lor ... iar astăzi se vede rezultatul, adică turnat la greu beton și aruncat cojile de semințe de către aplaudacii politrucilor de acum !?!
Postat 16 Iunie 2019, 21:21 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON