URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2013, 15:07

Oradea ieri, Oradea azi: Cum trebuia să arate cartierul Ioşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1974. Planuri pentru Ioşia

În epoca Ceauşescu, Oradea a trecut printr-un amplu program de construcţii şi sistematizare, în urma căruia au fost ridicate cele mai multe din cartierele de blocuri ale oraşului. Nu toate planurile au fost puse, însă, în aplicare.

Într-un articol publicat în 1974 de cotidianul Crişana, arhitectul Tiberiu Lantos, angajat al Institutului de Proiectări al judeţului Bihor, scria despre "prefigurarea viitoarei înfăţişări a Oradiei" arătând că în vechea Ioşie ar urma să se construiască un cartier de locuinţe întins pe 40-50 hectare, cu spaţii semnificative pentru odihnă şi agrement. Arhitectul a propus construcţia a numeroase blocuri "în scară", de la blocuri cu două etaje la imobile cu 12 etaje, care ar fi trebuit să găzduiască zeci de mii de orădeni.

De asemenea, cartierul urma să aibă o sală de cinema cu 600 de locuri, două şcoli, o creşă, un cămin şi cabinete medicale, plus un lac, pistă de atletism, terenuri de tenis, baschet şi volei, ştrand, popicărie, autodrom, sală de sport, patinoar artificial, bază nautică pe malul Crişului, complex comercial şi zonă de jocuri mecanice.

03 strand.jpg2013. Complex medical şi SPA

În loc să fie transformat conform planului lui Lantoş de la mijlocul anilor 1970, Ioşia a rămas una din cele mai liniştite zone ale oraşului şi doar o mică parte din planurile arhitectului a devenit realitate.

Ştrandul a fost construit, la fel şi sala de sport, însă blocurile nu s-au făcut în trepte, iar lacul artificial, patinoarul, baza nautică, sala de jocuri şi cinematograful nu s-au făcut deloc. Principalele puncte de atracţie ale cartierului sunt arena sportivă Antonio Alexe şi ştrandul.

Dacă Sala Sporturilor atrage continuu orădenii prin meciurilor de baschet şi târgurile pe care le găzduieşte, ştrandul e frecventat cel mai mult de pensionarii dornici să se scalde în bazinele cu apă geotermală.

Municipalitatea ar vrea, însă, să schimbe această situaţie. De doi ani, Primăria a pus pe hârtie proiectul Geo Sana Dome Ioşia, pentru transformarea ştrandului în centru medical şi SPA, cu bazine dotate cu tobogane, astfel încât clienţii complexului să se poată relaxa, dar şi distra. Deocamdată proiectul este în aşteptare, urmând să fie depus în viitoarea sesiune de finanţare cu fonduri europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON