URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2023, 08:21

Ora Pământului, sărbătorită cu voci de elevi la Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ora Pământului (Earth Hour), o inițiativă prin care se atrage atenția asupra sănătății planetei, a fost marcată sâmbătă seara și la Oradea. Elevii, mai mici și mai mari, din 10 coruri ale unor școli orădene s-au adunat în Parcul 1 Decembrie, unde au susținut un concert de o oră, inclus în programul național Cantus Mundi. 

Lumini stinse... mai târziu

Deși trebuia să stingă luminile din Parcul 1 Decembrie la ora 20.30, ca semn de conștientizare a problemelor climatice, municipalitatea a întârziat să o facă.

Organizatorii au obținut avizul pentru desfășurarea evenimentului din partea comisiei de avizare a adunărilor publice din subordinea Primăriei Oradea, în care se preciza că luminile vor fi stinse între orele 20.30 și 21.30 (când este marcată peste tot în lume Ora Pământului), însă informația nu a ajuns și la ADLO, societatea care gestionează iluminatul public din municipiu.

Antonia Nica, viceprimar al Oradiei, a fost prezentă la eveniment și a caracterizat situația drept o problemă de comunicare între membrii comisiei menționate și ADLO. Aceasta a dat telefoane pentru îndreptarea situației, iar luminile au fost până la urmă stinse cu 20 de minute după debutul concertului, adică în jurul orei 20.50. 

Elevii înșiruiți pe treptele de lângă Statuia Ostașului Român au întâmpinat stingerea luminilor cu urale și și-au folosit luminițele de la telefoanele mobile pentru a vedea versurile și a crea o atmosferă de concert. 

„Cine m-a făcut om mare”

Elevii au primit din partea organizatorilor broșuri realizate în cadrul proiectului Ora Pământului by Cantus Mundi 2023 care au cuprins versurile tuturor pieselor selectate pentru acest eveniment. Și n-au fost puține. 

Copiii și adolescenții au cântat felurite piese, mai vechi și mai noi, printre care „Vine, vine primăvara”, „O portocală”, „Cântă cucu-n Bucovina”, „Odă Bucuriei”, „Alunelu”, „Ghiță” sau „Epilog”. Cele care i-au însuflețit mai tare au fost melodiile care au fost în topuri în ultimii ani, printre care „Vals” și „Acasă” (Smiley) și „Cine m-a făcut om mare” (Delia). Unii dintre ei n-au ezitat să filmeze scurte clipuri, probabil pentru Tik Tok sau Instagram, cu momentul lor muzical. În primul rând s-au aflat și câțiva elevi care au ținut ritmurile cântând la chitări clasice.

Evenimentul a fost coordonat de Nicoleta Emilia Țâmpu (foto), dirijoarea corului Liceului Greco-Catrolic, alături de care s-au aflat și dirijoarele celorlalte coruri prezente („Csilinka”, corurile școlilor Don Orione, Lucian Blaga, Oltea Doamna, Gimnazială nr. 11, Dacia, Liceul Sanitar, precum și un grup de chitări). 

(video: Paul Lelea / BIHOREANUL)

Primăria, fără lumini

Audiența a fost formată în cea mai mare parte din părinți. „No, amu-i amu”, a spus una dintre mămici printre aplauzele de la finalul concertului de Ora Pământului, referindu-se la faptul că părinții au trebuit să-și „repereze” copiii într-o mulțime gălăgioasă de elevi care cobora treptele de lângă statuie, într-un parc aflat încă în întuneric. 

De asemenea, la concert a asistat episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care, la final, a lăudat-o și felicitat-o pe dirijoarea Nicoleta Țâmpu pentru organizarea evenimentului. 

De Ora Pământului, adică între 20.30 și 21.30, toate luminile arhitecturale de pe palatul Primăriei Oradea au fost stinse. A fost însă singura clădire din Piața Unirii care și-a stins luminile, luând parte la inițiativa „Earth Hour”.

De „Earth Hour”, persoane din toată lumea au fost îndemnate ca, vreme de o oră, sâmbătă, 25 martie, de la ora locală 20.30, să facă ceva cu impact pozitiv pentru planetă. În cele mai multe cazuri, cetățenii, firmele sau instituțiile aleg să nu folosească electricitatea în acel interval de timp. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON