URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2019, 12:33

O toamnă călduroasă: Meteorologii prognozează temperaturi mari pentru luna septembrie, dar şi fenomene periculoase

O toamnă călduroasă: Meteorologii prognozează temperaturi mari pentru luna septembrie, dar şi fenomene periculoase sursa foto: www.digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vara se termină doar în calendar. Dacă v-aţi săturat de căldură, primiţi o veste proastă: luna septembrie va fi una călduroasă în România, cu temperaturi peste medie.

Meteorologii de la Centrul european de prognoză pe termen mediu din Anglia preconizează că şi după jumătatea primei luni de toamnă, în România se vor înregistra temperaturi de 31 de grade Celsius. Toamna va începe să se simtă abia din octombrie.

Chiar dacă, în general, septembrie va fi o lună secetoasă, este posibil ca în următoarele 30 de zile să ne confruntăm cu câteva fenomene meteorologice extreme, adică furtuni de vară cu caracter torenţial şi căderi de grindină. "Apa Mării Mediterane, Negre, Oceanul Atlantic este mai ridicată decât normal.  Vor fi formațiuni ciclonice care aduc ploi, furtuni de vară. Ploaie cu caracter torențial. Ploi scurte. Căderi de grindină", a declarat meteorologul Floriana Georgescu, pentru stirileprotv.ro.

Şi în octombrie va fi cald, dar spre sfârşitul lunii temperaturile vor scădea. Vremea se va mai răci în noiembrie, iar începând cu mijlocul lunii vom avea şi minime de 0 grade Celsius, dar şi ploi.

Un an record

Anul 2019 a fost încă de la începutul său foarte cald, pe întreaga planetă. Specialiştii cred că ar putea fi printre primii ani cei mai călduroşi de când se fac măsurători meteo, adică din 1880. În acest moment, cel mai călduros an este 2016.

De vină sunt schimbările climatice, explică meteorologii. "Fumul degajat care oxidează, sunt substanțe care se pot constitui în nuclee de condensare, care să schimbe regimul de temperatură în zone vaste ale continentului", a mai declarat Georgescu. Asta înseamnă că apar furtuni violente, pe care, în anumite cazuri, meteorologii spun că nu pot să le prevadă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON