URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2023, 18:11

O nouă ediţie a concursului de vioară cu goarnă "Dorel Codoban" se ține în weekend în Roșia

O nouă ediţie a concursului de vioară cu goarnă 'Dorel Codoban' se ține în weekend în Roșia Premiul cel mai al festivalului va fi o vioară cu goarnă făurită de meșterul Marius Mihuț din Cihei, distins în urmă cu doi ani cu titlul de Tezaur Uman Viu, care se acordă de Ministerul Culturii persoanelor care creează şi păstrează un patrimoniu imaterial
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Highidişi pricepuţi din Bihor şi din alte județe în care se cântă la vioara cu goarnă se vor întrece la finalul săptămânii în mânuitul acestui instrument, în comuna Roşia.

Aceasta va fi cea de-a zecea ediţie a Festivalului-concurs al viorii cu goarnă "Dorel Codoban" de la Roşia, dedicat cunoscutului highidiş bihorean, care a decedat în anul 2012.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, în competiţie vor concura 13 instrumentişti amatori: Ambru Romeo Narcis, Botiş Alex Constantin, Chira Vlad Marian, Cionca Gabriel Dumitru, Cionca Mihai Călin, Cotca Eric Nicolas, Dănuţa Fabian Alex, Foghiş Mădălin Vasile, Ghenţ Alexandru, Ienciu Rareş Mihai, Junc Andrei Florin, Piko Ramon Tiberiu şi Tinca Vlăduţ Antonio.

În concurs s-au putut înscrie meșteri populari, precum și interpreţi amatori cu vârste între 12 și 50 de ani, exceptându-i pe cei care au câștigat Marele Premiu sau Premiul I la ediţiile anterioare.

„Probele de concurs constau în două melodii de joc din zona Bihorului, iar concurenţii sunt acompaniaţi ritmic (percuţie) de către un "dobaş"”, se arată în comunicat.

Membrii juriului vor puncta calitatea interpretării, valoarea artistică a pieselor, prezenţa scenică, precum şi autenticitatea costumului popular purtat în timpul interpretării. 

Marele premiu al festivalului va fi o vioară cu goarnă realizată de meşterul bihorean Marius Mihuţ. Premiul I va fi de 1.500 de lei, premiul II - 1.000 de lei, iar premiul III - 800 de lei.

Vioara cu goarnă este un instrument reprezentativ al judeţului Bihor, iar începând cu anul 2022 a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al României.

"Transmiterea meşteşugului către generaţiile viitoare este incertă, deoarece cererea pentru astfel de produse muzicale este redusă. Numărul meşterilor şi al instrumentiştilor practicanţi scade din cauza îmbătrânirii celor care sunt în activitate, regresul fiind evident. Cu toate acestea, reprezentanţii viorii cu goarnă nu renunţă, din plăcerea proprie şi mai ales dintr-o pasiune adânc înrădăcinată pentru instrumentul la care au cântat o viaţă întreagă, aceşti oameni păstrează muzica şi instrumentele în casele şi în sufletele lor", se mai arată în comunicat.

Festivalul este organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roşia şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON