URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Noiembrie 2014, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Votaţi pentru voi!

În pragul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, primarul Ilie Bolojan explică de ce alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte ar fi nefastă pentru Oradea şi Bihor * Avem de ales între un om care face lucrurile bine şi un om care le face numai la televizor. Nu avem de ales între două rele, ci între un rău sigur şi un bine posibil. Şi un om normal alege binele posibil * Dacă Ponta câştigă alegerile, guvernul va fi al PSD, şi PSD nu are disponibilitatea de a sprijini Oradea şi Bihorul  Iohannis a făcut ce trebuia să facă orice primar responsabil pentru oraşul lui şi ce trebuie să facă şi un Guvern pentru ţara lui: a deschis porţile pentru investiţii. L-aţi văzut pe Ponta făcând asta? * După aceste alegeri, apele se vor despărţi: în Oradea PSD nu poate fi cu o bucă la putere şi cu cealaltă bucă în opoziţie  Direcţia de normalizare juridică - faptul că cei care fură încep să şi răspundă - o garantează doar Iohannis, Ponta nu oferă nicio garanţie!

Taxe pe impozite

Primăria pregăteşte o majorare cu 3,5% a impozitelor şi taxelor locale pe care orădenii le vor plăti în 2015. Pe lângă actualizarea impozitelor pe case, maşini şi terenuri, municipalitatea propune majorarea abonamentelor de parcare, retragerea facilităţilor pentru dezvoltatorii imobiliari şi păstrarea impozitului de 1% pe clădirile persoanelor juridice.

Agro-sclavagism

Fermierii bihoreni au ajuns în pragul disperării după ce la valorificarea recoltei au descoperit că ies pe zero sau chiar în pierdere. Preţul redus al cerealelor stabilit arbitrar de intermediari, absenţa unei creditări dedicate agriculturii, profitul aproape inexistent şi subvenţia de trei ori mai mică faţă de cea din Occident ţin micii fermieri în pragul falimentului.

Mizerabilii

A mai rămas o săptămână din cea mai dură campanie electorală: cel mai atacat candidat, Klaus Iohannis, a câştigat în primul tur cele mai multe din voturile bihorenilor. Deşi PSD a profitat de vizitele premierului Victor Ponta şi Liviu Dragnea, dar şi de întărirea cu traseişti, făcându-şi campanie în Oradea cu fosta PDL-istă Adelina Coste şi în judeţ cu un expert din Bucureşti, ACL şi-a dublat scorul, iar UDMR şi l-a înjumătăţit.

Excelenţa sa, Andrei

Un adolescent orădean este singurul elev din Transilvania care s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe. Andrei Bădulescu, elev în clasa a IX-a la Colegiul Emanuil Gojdu, este unul dintre cei şase liceeni români care vor reprezenta ţara la concursul internaţional pluridisciplinar de chimie, fizică şi biologie.

"Sahişti" cu bile

Momente tensionate, jucători îmbrăcaţi elegant, o masă asemănătoare celei de biliard şi multe bile roşii. Cam asta ştiu neiniţiaţii despre snooker, de la campionatele transmise la TV.
În ultimii ani, acest sport s-a dezvoltat şi în Oradea după ce un grup de pasionaţi au pus bazele unei asociaţii sportive care a devenit cel mai mare din ţară, şi ai cărei membri îşi şlefuiesc abilităţile în competiţii locale, naţionale şi chiar cu participare internaţională, organizate la Oradea.


ORADEA NOASTRĂ:

Turnaţi aici!

Primăria Oradea a intrat în era smartphone. Problemele din oraş pot fi sesizate, de acum, municipalităţii şi mai multor operatori de servicii publice prin intermediul unei aplicaţii informatice numite Oradea City Report, ce poate fi descărcată de utilizatorii de Android din Magazin Play.

Plăteşti cât arunci

Dacă în ultimii ani Primăria a pus accent pe informarea şi educarea orădenilor pe teme de salubritate publică, acum a venit şi vremea măsurilor ferme, care să asigure un sistem de salubritate eficient şi durabil.
Vinerea trecută, pe site-ul muicipalităţii a fost postată strategia de salubritate urbană pentru anii 2015-2025. Strategia propusă urmăreşte problemele cu care se confruntă azi oraşul şi trasează direcţiile care trebuie urmate pentru a avea un oraş mai curat.

Directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupşea:
"Proprietatea nu porneşte de la uşă spre interior"

Dincolo de satisfacţia de a locui într-o casă cu istorie, elegantă şi admirată de cine ştie câţi trecători, proprietarii clădirilor monument din centrul istoric al Oradiei trebuie să ştie că au şi obligaţii. De departe, cele mai importante sunt să nu distrugă monumentul şi să prevină degradarea sa. Totodată, proprietarii mai trebuie să înţeleagă un aspect: că sunt răspunzători şi de ce se întâmplă dincolo de pereţii lor.
Ca să-i ajute, Primăria Oradea şi Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor au promovat un program multianual de reabilitare a clădirilor din centrul istoric al urbei. Un program-premieră, menit să aducă în atenţie farmecul clădirilor orădene, după cum explică directorul Fundaţiei, Angela Lupşea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sa nu mai mintim !
Bolojan a fost ales ca Bolojan. Nimeni nu l-a votat ca USL-ist. El a fost si a ramas liberal si nu transfug . are respectful meu pentru asta dar... dar tot bolovan este !
Postat 11 Noiembrie 2014, 00:47 de scortosul
Despre traseism si tradatori
Sigur, Bolojianul care a fost desemnat catindat la Primarie din partea USL, A FOST ALES CU VREO 70 %, ACUM, CIND IL SPRIJINA PE ONANNIS, nu este nici traseist,nici tradator. Daca este asa de iubit, de ce a obtinut Onnanis 37%,iar Ponta 32% ? MISTER...
Postat 10 Noiembrie 2014, 08:57 de SLAYER
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON