URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2024, 11:55

Nu mai aprindeți resturile de vegetație! Şase incendii într-o singură zi în Bihor, inclusiv într-un cimitir (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua de marţi a fost una încărcată pentru pompierii bihoreni, care au intervenit pentru stingerea a şase incendii care s-au produs la terenuri virane, în pădure, pe o păşune şi într-un cimitir în mai multe localități din județ. Toate au fost provocate de persoane care au aprins resturi de vegetație, iar apoi nu au putut controla flăcările.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana - Bihor, incendiile au avut loc marţi după-amiază şi seara.

Flăcările s-au manifestat pe un teren viran de pe strada Făcliei din Oradea, pe un teren viran din localitatea Dolea, comuna Suplacu de Barcău, la litiera a două păduri din Valea Crişului (comuna Bratca), pe o păşune împădurită din satul de vacanţă Boga (comuna Pietroasa), precum şi într-un cimitir din satul Hodoş, comuna Sălard.

"Evenimentele menţionate, soldate cu arderea frunzişului şi lăstărişului din păduri, pe o suprafaţă de aproximativ şapte hectare, respectiv a vegetaţiei uscate şi a unor deşeuri de pe terenurile virane şi din cimitir, pe o suprafaţă de circa un hectar, au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deşeurilor ori a vegetaţiei uscate", se arată în comunicat.

În cazul păşunii din satul de vacanţă Boga, pompierii au reuşit să împiedice propagarea incendiului, salvând din calea flăcărilor câteva construcţii ce riscau să fie mistuite de flăcări.

În acest context, ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor că în urma unor astfel de situaţii au fost şi cazuri în care focul s-a extins din cauza vântului şi a produs pagube în gospodăriile oamenilor ori chiar victime.

Arderile necontrolate pot constitui şi cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice.


ARDEREA MIRIŞTILOR ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE INTERZISĂ!

Pompierii militari bihoreni reamintesc cetăţenilor faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON