Apar noi detalii şocante despre cunoscutul medic urolog Mihai Lucan, de la Cluj. Site-ul stirileprotv.ro anunţă că, potrivit unor surse din anchetă, în timpul percheziţiilor, procurorii au găsit în casa medicului agenda personală în care Lucan şi-ar fi notat, în detaliu, fiecare sumă de bani pe care a primit-o, dar şi sumele pe care le-ar fi dat unor politicieni sau oameni de afaceri.
Eroare periculoasă
Conform sursei citate, în referatul DIICOT apar informaţii şi despre un incident care s-ar fi petrecut în timpul unui transplant la care Mihai Lucan a participat. Lucan ar fi făcut intenţionat o eroare medicală care a pus în pericol viaţa unui pacient.
Incidentul s-ar fi petrecut în lună martie a acestui an. Lucan a insistat să facă parte din echipa medicală a unui transplant efectuat la Institutul Renal din Cluj Napoca, deşi nu mai făcuse de multă vreme această procedură. Urologul ar fi fost cel care s-a ocupat de prepararea grefei renale, adică pregătirea rinichiului prelevat de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Procurorii spun că:
"Inculpatul LUCAN MIHAI a manipulat de o aşa manieră instrumentarul chirurgical practicând o incizie asupra sinusului arterei renale într-o zonă care nu era vizibilă după care l-a pus la dispoziţia membrilor echipei de chirurgi (...) părăsind la scurt timp sediul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal", arată sursa citată.
Medicii din echipă nu au văzut ce făcuse Lucan şi în timpul implantării rinochiului a avut loc o hemoragie.
"O hemoragie la artera renală poate duce şi la decesul pacientului. Credem că a fost o acţiune premeditată, era deja într-un conflict cu doctorul", a precizat dr Silviu Moga, manager institutul de urologie şi transplant renal Cluj.
Şi procurorii DIICOT susţin că Mihai Lucan ar fi făcut acea greşeală intenţionat pentru a-i pune în dificultate pe medici. "Am fost ameninţat, mi s-a cerut demisia de nenumărate ori, i-a cerut chiar şi ministrului Sănătăţii să mă demită fiindcă îl încurcam", a mai spus Moga.
La rândul său, Emanuel Ungureanu, acum deputat, dar fost angajat al Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj, a precizat că, în contextul în care "au fost multe crize cu medicamentele", Lucan "decidea cine primeşte, cine nu, în funcţie de interese. În funcţie de cine dădea bani, scor cum se zicea atunci."
Pro Tv mai notează că în casa medicului a fost găsită şi agenda sa personală, unde erau notate nume ale unor politicieni, oameni de afaceri sau poliţişti, dar şi sume de bani primite ori oferite.
Procurorii DIICOT cer în continuare arestarea preventivă a medicului Mihai Lucan şi a celorlalţi trei suspecţi şi au contestat deja în instanţă măsura controlului judiciar. Este de aşteptat ca săptămâna viitoare judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti să decidă dacă medicul va reveni în arest sau va fi în continuare cercetat sub control judiciar, mai arată Pro Tv.
Ca-n filmele cu mafioți
După cum se ştie, procurorii care îl acuză de delapidare spun că acesta a încercat să distrugă dovezi şi să influenţeze martori, transferând 600.000 de euro în contul unui apropiat. De altfel, averea sa este una fabuloasă.
Acelaşi site, al ştirilor pro Tv, aminteşte că urologul şi fiul său, sunt cercetaţi sub control judiciar, cu toate că procurorii au cerut arestarea lor preventivă. S-a întâmplat asta la câteva ore după ce lui Lucan i-a căzut din buzunar un plic cu 5000 de euro chiar în camera în care era audiat, iar ginerele său încercase să fugă din casă cu un rucsac plin cu bani, carduri, ceasuri şi bijuterii.
Procurorii DIICOT îl acuză pe Lucan de delapidarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, cu un prejudiciu de peste un milion de euro. Averea lui este însă mult mai mare, doar în conturile familiei fiind peste un milion şi jumătate de euro, notează PRO Tv.
Potrivit site-ului adevarul.ro, medicul Mihai Lucan a declarat la începutul anului 2017, o sumă de 1,7 milioane de euro în 17 conturi bancare, 60% din Lukmed SRL - firma care administrează una dintre cele mai moderne clinici de urologie din ţară -, terenuri intravilane, case şi apartamente în Cluj şi Bucureşti, bijuterii şi tablouri. Din ultimele declaraţii de avere ale soţiei, rezultă că veniturile pe care medicul le câştiga se ridicau la aproape 1 milion de euro anual.
În altă ordine de idei, Pro TV dezvăluie şi noi detalii şi despre momentul în care ginerele lui Mihai Lucan a fost prins de un poliţist DIAS în timp ce încerca să scoată din casa medicului din Cluj Napoca un rucsac în care se aflau pste 60.000 de lei, 3000 de euro, 2000 de dolari, trei carduri bancare, zeci de bijuterii şi 20 de ceasuri scumpe. Anchetatorii spun că au găsit 10.000 de euro şi în rezervorul unei maşini.
Conform procurorilor DIICOT, pe tot parcursul anchetei, medicul Mihai Lucan a încercat să distrugă dovezi, să influenţeze martori şi chiar a transferat 600.0000 de dolari în contul unui apropiat.
Toate aceste fapte i-au făcut pe procurori să ceară magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti să îl aresteze pe medic pentru 30 de zile. Judecătorul a decis însă că acesta să fie plasat sub control judiciar.
Pacienți revoltați
"Pacienţii sunt foarte indignaţi de măsura controlului judiciar. Sunt foarte mulţi bolnavi care au pus deja mărturie. Sentimentul lor este că nu se face dreptate", a declarat Emanuel Ungureanu.
De altfel, în urma percheziţiilor, au ieşit la iveală şi declaraţii ale unor pacienţi care au avut de a face cu medicul urolog Mihai Lucan.
Oamenii care au avut pacienţi trataţi de medicul urolog Mihai Lucan au făcut mărturisiri şocante, care ar fi cuprinse în dosarul alcătuit de DIICOT în cazul delapidării Institutului de Urologie din Cluj. Publicaţia ziare.com citează că o femeie care ar fi reuşit să discute cu urologul şi să-i dea o pungă cu bani adunaţi pentru operaţie, iar Lucan i-ar fi aruncat pe jos spunându-i că aceia ar fi "mărunţiş". Doamna respectivă şi-ar fi vândut casa, i-ar fi prezentat actele de vânzare şi banii şi abia apoi a avut loc operaţia de transplat de rinichi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.