URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2015, 09:51

Muzeul fără sfârşit: Şi cea de-a doua licitaţie pentru finalizarea lucrărilor la clădirea fostei Garnizoane a căzut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat miercuri, printr-un comunicat al purtătorului de cuvânt, Horia Carţiş, că a înaintat SEAP o nouă documentaţie, pentru o nouă licitaţie prin care să contracteze serviciile unei firme care să finalizeze amenajarea viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

De la capăt

O primă procedură organizată în acest scop de CJ în luna august a fost invalidată din cauză că nicio firmă nu s-a arătat interesată de lucrare, iar la procedura organizată în cursul acestei luni s-au înregistrat două oferte. Însă una depăşea preţul estimat, iar cealaltă nu era conformă cerinţelor din caietul de sarcini.

"Oferta depusă de SC Trameco SA (n.r. – firmă din grupul Selina) a fost declarată ca inacceptabilă de comisia de evaluare deoarece a depăşit valoarea estimată publicată în caietul de sarcini (5.301.260 lei fără TVA)", iar "oferta depusă de SC Geomani Design SRL a fost declarată neconformă datorită mai multor neconcordanţe şi omisiuni din cadrul acesteia (raportat la caietul de sarcini), care nu au putut fi clarificate nici în urma solicitărilor din partea comisiei de evaluare", se arată în comunicat.

"În consecinţă, Consiliul Judeţean Bihor, în cursul zilei de ieri 03.11.2015 a iniţiat o nouă procedură de atribuire şi a înaintat în acest sens spre validare către ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, documentaţia de atribuire şi caietul de sarcini aferent acesteia", a încheiat purtătorul de cuvânt al CJ.
 
Decisă de Kiss, întreruptă de Ţîrle

Transformarea clădirii fostei Garnizoane în sediu pentru Muzeul Ţării Crişurilor a fost decisă în anul 2008, când CJ era condus de actualul vicepreşedinte Alexandru Kiss, care a şi organizat licitaţia pentru execuţia lucrărilor, câştigată de asocierea firmei Selina din Oradea cu Vega 93 Bucureşti.

Contractul a fost semnat la finele anului 2008 de sucesorul lui Kiss, Radu Ţîrle, conform acestuia lucrările trebuind terminate în 14 luni, adică la începutul anului 2010, când termenul de predare a fost prelungit însă până la 30 iunie 2010.

Neînţelegerile apărute ulterior între Ţîrle şi patronul Selina, Beniamin Rus, pe seama modului în care au fost executate lucrările şi a decontării lor au făcut ca în iunie 2010 firma să oprească orice manoperă, ajunsă într-un stadiu de execuţie fizică de 81,76% şi la o valoare de 47,652 milioane lei (din cea totală de 58,860 milioane lei, stabilită prin contract).

Din 2012, de când a preluat şefia CJ, Cornel Popa a căutat o formulă pentru continuarea lucrărilor, aşteptând nu mai puţin de doi ani pentru ca juriştii să aprecieze care variantă era legală: prelungirea contractului cu Selina-Vega 93 sau scoaterea la licitaţie a lucrărilor încă neefectuate. În cele din urmă, juriştii au considerat ca legală doar organizarea unei noi licitaţii, chiar dacă, pe de altă parte, inginerii au estimat că nicio firmă nu va fi foarte interesată să încheie o lucrare începută de o alta. Ceea ce se şi confirmă acum...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Erată
Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost câştigată de asocierea firmei Selina din Oradea cu Vega 93 GALAŢI. O altă firmă abonată la contracte cu statul. În plus este şi albastră pe la colţuri.
Postat 06 Noiembrie 2015, 20:34 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON