URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2015, 11:35

Moda referendumului: Universitarii orădeni, chemaţi la vot pentru a decide cum îşi vor alege următorul rector

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea se pregăteşte de alegeri. Pe 29 iunie, instituţia organizează un referendum, pentru a stabili modul în care va fi ales următorul rector. Mandatul actualului rector Constantin Bungău va expira în luna martie a anului 2016.

Legea Educaţiei prevede că fiecare universitate publică organizează, o dată la patru ani, un referendum prin care comunitatea universitară decide dacă îşi stabileşte rectorul printr-un concurs public sau prin votul membrilor comunităţii. La primul referendum de acest gen organizat la Universitatea din Oradea în anul 2011, universitarii au hotărât să îşi aleagă rectorul prin vot.

Poftiţi la vot

„În şedinţa din această săptămână, Senatul a votat data referendumului pentru 29 iunie. Dacă nu se va întruni cvorumul necesar, votul va fi reluat pe 2 iulie”, a declarat joi pentru BIHOREANUL preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă.

Referendumul va fi validat pe 29 iunie doar dacă la urne se vor prezenta jumătate plus unu din universitarii orădeni cu drept de vot. Numărul exact al profesorilor şi studenţilor cu drept de vot urmează să fie stabilit de Biroul Electoral Universitar format în această săptămână, tot prin votul Senatului. Membrii acestui birou sunt cadrele didactice Ştefan Herchi (totodată preşedintele biroului), Călin Roman, Sorin Curilă, Traian Buidoş, Petrişor Cismaş Pruteanu (vicepreşedinte), Adrian Negrea (secretar) şi Aurora Gavriş, respectiv studenţii Alexandru Hodiş, Ioana Crişan şi Octavian Maghiar.

Două variante

Dacă universitarii vor decide să-şi aleagă rectorul prin concurs, viitorul Senat al Universităţii va forma o comisie de selecţie, compusă din membri ai universităţii şi personalităţi ştiinţifice şi academice din afara ei. De asemenea, comisia de minim 12 membri va trebui să cuprindă cel puţin un student. La concurs vor putea participa personalităţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate care vor primi în prealabil avizul Senatului universitar. Pentru a fi valid, concursul va trebui să aibă minim doi candidaţi.

În schimb, dacă universitarii vor hotărî să îşi aleagă rectorul prin votul lor universal, direct şi secret, în primăvară vor avea loc alegeri la Universitatea din Oradea. În aceast scenariu, candidaţii vor putea fi doar din rândul cadrelor didactice ale Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E simplu, doar sa vreti!
Le propun sorboneilor (senat/rector) sa faca o adresa catre parchetele oradene prin care sa solicite liste cu ,,distinsii" universitari care au probleme cu legea. Sa centralizeze listele de la parchete si sa le compare cu lista profesorilor/conferentiarilor. Daca e vreunul care nu se gaseste pe lista de la parchete (tare m-as mira!!!, apoi ala le fie baci, scuze, rector!
Postat 28 Mai 2015, 12:35 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON