URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2024, 16:03

Microciparea gratuită a câinilor de rasă comună şi metişi continuă în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania gratuită de microcipare a câinilor de rasă comună şi metişi din Oradea continuă şi în anul 2024, după ce anul trecut au fost organizate mai multe astfel de acţiuni menite să prevină apariţia câinilor pe străzile din municipiu.

Stăpânii animalelor sunt aşteptaţi să le ducă la unul dintre cele două cabinete veterinare incluse în programul Primăriei.

Este vorba despre cabinetul doctoriţei veterinare Daiana Năşcan de pe strada William Shakespeare nr. 11B din Oradea, care este deschis de luni până vineri între orele 10 şi 19 şi sâmbătă între orele 10 şi 13, şi cabinetul medicului Sandor Benyovszki, situat pe strada Molidului 58 din Oradea, al cărui program este de luni până vineri între orele 8 -12 şi între 17 şi 18, iar sâmbătă între orele 9 şi 11.

Orădenii trebuie să știe că în această categorie sunt incluși toți cățeii fără pedigri, chiar dacă în carnetele lor de sănătate scrie că aparțin unei anumite rase.

"Campania pune accent pe conştientizarea cetăţenilor, cu precădere a deţinătorilor şi proprietarilor de câini, referitoare la obligaţiile pe care le au, respectiv înregistrarea animalelor pe care le deţin, vaccinarea acestora pentru prevenirea răspândirii bolilor şi ulterior, sterilizarea lor. Cu această ocazie, reamintim că municipalitatea va derula, anul acesta, şi o campanie de sterilizare gratuită, iar câinii care nu sunt microcipaţi nu vor putea fi sterilizaţi în cadrul ei", se arată în comunicatul municipalităţii.

Reprezentanţii primăriei amintesc și că în cazul în care un câine nu este microcipat, proprietarul poate fi sancţionat cu amendă ce variază între 5.000 şi 10.000 de lei.


Vezi mai jos și alte detalii amintite de PMO legate de obligativitatea microcipării!

1. Câinii neînregistraţi vor fi consideraţi câini fără stăpân, nu vor putea fi vaccinaţi antirabic şi vor trataţi conform legislaţiei în vigoare (vezi HG 1059/2013).

2. Câinii deja microcipaţi, dar neînregistraţi – înregistrarea acestora se va putea efectua doar dacă microcipul implantat este valid. Altfel, se va recurge la o nouă microcipare.

3. Câinii vaccinaţi antirabic, fără microcip şi neînregistraţi – trebuie identificaţi şi înregistraţi înaintea revaccinării anuale.

4. Încă din 15 martie 2014 este interzisă vaccinarea antirabică a câinilor neînregistraţi.

5. Câinii nou-născuţi – trebuie microcipaţi şi înregistraţi în maximum 90 zile de la fătare, înaintea vânzării, donării sau scoaterii în spaţii publice a acestora.

6. Câinii cumpăraţi din petshop sau canise trebuie să fie microcipaţi, înregistraţi şi să aibă carnet de sănătate în momentul vânzării acestora.

Schimbarea proprietarului, fătarea, vânzarea, donarea, pierderea, furtul sau moartea animalului trebuie înregistrate în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. Proprietarul are obligativitatea să informeze medicul veterinar despre orice astfel de eveniment.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON