URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
12 Noiembrie 2023, 19:09

„Memoria Bihorului - dimensiuni cotidiene”. Istoricii Gabriel Moisa și Cristian Culiciu lansează un volum despre viața bihorenilor de odinioară

„Memoria Bihorului - dimensiuni cotidiene”. Istoricii Gabriel Moisa și Cristian Culiciu lansează un volum despre viața bihorenilor de odinioară Zi de târg în piața centrală a Oradiei, la finalul anilor 1890. Fotografie din colecția de Muzeului Țării Crișurilor, colorizată de Adrian Buzaș și publicată în volum
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoricii Gabriel Moisa și Cristian Culiciu de la Muzeul Țării Crișurilor lansează miercuri, de la ora 17, volumul „Memoria Bihorului dimensiuni cotidiene”, ce propune un periplu prin viața privată a bihorenilor de odinioară, cu informații despre viața socială, moda și restaurantele vremii, dar și despre speculă și cămătărie.

Evenimentul cu intrare liberă va avea loc la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, în cadrul proiectului „Cartea lunii”, fiind organizat de Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal în parteneriat cu Universitatea din Oradea, prin Școala Doctorală de Istorie.

„Volumul, de o calitate grafică și materială excepțională, apărut în anul 2022 la Editura Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, nu se dorește a fi considerat o istorie politică, militară sau economică, ci mai degrabă una a vieții private a bihorenilor, explorând spațiul cotidian al omului, viața de zi cu zi, cu problemele și bucuriile sale, totul fiind completat de foarte multe imagini, desene, stampe de epocă și hărți”, se arată într-o informare trimisă vineri de MȚC. 

Reprezentanții muzeului subliniază că „lectura cărții este una ușoară, lăsând cititorul să se transpună cu lejeritate în acest periplu de-a lungul unui veac de istorie bihoreană, început odată cu ducatul lui Menumorut, trecând prin etapele înființării treptate a urbei medievale Oradea, marcând progresele Renașterii și a Umanismului, pentru a ajunge în epoca modernă și contemporană, acestea din urmă fiind centrul de greutate al volumului”. 

Totodată, „nu sunt lăsate deoparte nici aspecte precum moda, activități în timpul liber, sportul, probleme privind specula, contrabanda, cămătăria, restaurantele, violența domestică și socială din perioada interbelică, fiind prezentate alături de dezvoltarea socio-economică și urbanistică a Bihorului din timpul comunismului”.

Moderatorul evenimentului plănuit pentru 15 noiembrie va fi prof. univ. dr. habil. Sorin Șipos, director al Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, iar prezentarea cărții va fi făcută de conf. univ. dr. habil. Florin Ardelean, de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Stiințele Comunicării, alături de cei doi autori, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal și dr. Cristian Culiciu, muzeograf la Secția de Istorie a Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5844 RON
  • 1 EUR = 4.9672 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON