URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2021, 16:29

Medici în biserici: doctori implicați în tratarea bolnavilor Covid au vorbit în trei biserici din Oradea despre suferințe și evitarea lor prin vaccinare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru medici care tratează bolnavi Covid la Spitalul Județean și la Spitalul Municipal din Oradea s-au aflat duminică în trei biserici din oraș, aparținând unor confesiuni diferite, pentru a le vorbi credincioșilor acestora despre suferințele pe care le-au văzut în cei aproape doi ani de pandemie, dar și despre importanța evitării lor prin vaccinare. La „prelegerile” de după liturghie au asistat și trei episcopi, medicii exprimându-și disponibilitatea de a colabora și cu conducătorii altor confesiuni din Oradea.

La fel ca la Timișoara, unde profesorul Dorel Săndesc, specialist în ATI, a inițiat proiectul „Trup și suflet pentru viață”, acestuia i s-au alăturat și în Oradea câțiva medici care au acceptat să fie voluntari într-o colaborare între comunitățile medicale și biserici pentru a explica oamenilor de ce este important să-și îngrijească, pe lângă partea spirituală, și pe cea trupească, prin menținerea sănătății în aceste vremuri de pandemie.

Prin urmare, duminica aceasta, la finalul liturghiei, s-au adresat credincioșilor participanți la slujbă, dr. Beres Zsolt (medic primar ATI la UPU-SMURD Bihor), la Catedrala Romano-Catolică, dr. Carmen Pantiș (medic primar ATI la Spitalul Județean), la Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae, și dr. Simona Mârț (medic primar ATI tot la Spitalul Județean) și dr. Daniela Jovrea (medic primar urolog la Spitalul Municipal), la biserica reformată din Ioșia.

În prezența episcopilor Bocskei Laszlo, Virgil Bercea și Csury Istvan, medicii le-au povestit oamenilor despre ravagiile infectării cu Covid asupra pacienților pe care i-au avut, oferindu-le informații serioase, științifice, și bazate pe experiențe profesionale directe.

De asemenea, medicii i-au îndemnat pe credincioși să aibă încredere în vaccinare, deoarece este modalitatea cea mai sigură și eficientă de prevenirii a îmbolnăvirilor în forme grave după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit dr. Carmen Pantiș (în foto alături de PS Virgil Bercea), medicii orădeni implicați în combaterea epidemiei și-au exprimat disponibilitatea de a colabora și cu conducătorii celorlalte confesiuni din Bihor, pentru a le împărtăși credincioșilor informații privind riscurile infectării cu Covid și beneficiile vaccinării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Foarte bine
Nu poti generaliza ca sunt credinciosii antivaccinisti. E plin de crediciosi care sustin eforturile medicale, si conducerile bisericilor chiar incurajeaza constientizarea acestei preventii!
Postat 20 Decembrie 2021, 15:46 de unu
Calvarul
Despre calvarul de la ATI, upu s-a scris foarte mult , s-a spus, stim.
Postat 19 Decembrie 2021, 18:26 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON