URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
01 Februarie 2023, 20:37

Mărturie tulburătoare despre accidentul de pe Calea Sântandreiului. Ce a găsit la faţa locului un tânăr pompier care a intervenit în timpul liber

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr pompier aflat în timpul liber a intervenit primul la accidentul care s-a produs marţi seară pe Calea Sântandreiului, imediat după calea ferată. Mărturia sa, relatată de purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, este impresionantă.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de locotenent colonel Camelia Roşca, tânărul de 23 de ani, Andrei Stănişoara (foto jos), sergent major, se întorcea marţi seară de la un prieten din Sântandrei când, pe sensul opus, a văzut maşina care a ajuns în şanţ și a lovit un stâlp de electricitate. În autoturism se aflau două femei şi un copil mic.

"Sosit la faţa locului la scurt timp după ce autoturismul aflat în faţa lui, pe contrasens, la câţiva zeci de metri,  a intrat în coliziune cu un stâlp electric, fără a sta pe gânduri nici măcar o clipă, Andrei a oprit maşina pe marginea carosabilului şi a fugit spre autoturismul în jurul căruia se adunaseră deja câteva persoane, pentru a evalua şi ajuta victimele.

Observând că nicio persoană nu a ieşit din autoturismul avariat, Andrei  a deschis rapid portiera din stânga faţă, moment în care, femeia aflată la volan, vizibil panicată, i-a sărit în braţe, întrebându-l speriată, de copil.

În secunda următoare, pompierul se afla deja pe partea opusă a maşinii, luând băieţelul în vârstă de circa trei ani, care începuse să plângă înspăimântat, din scaunul auto pentru copii şi predându-l, teafăr, mamei.

După evacuarea copilului, Andrei a observat cea de-a treia persoană aflată în maşină, bunica băieţelului, care în urma impactului fusese proiectată parţial, de pe bancheta din spate, în partea din faţă a maşinii, în dreapta şoferului.

Întrucât portiera din dreptul victimei era blocată, pompierul a pătruns în maşină prin partea stângă faţă, şi, cu ajutorul a doi participanţi la trafic, cărora le ceruse să-l sprijine, a pus cu grijă victima, care începuse să se agite, într-o poziţie care să nu-i pericliteze starea de sănătate, aplicându-i totodată comprese, pentru a-i opri sângerarea, întrucât aceasta suferise o rană deschisă la nivelul capului.

În tot acest timp, subofiţerul a rămas în interiorul maşinii alături de victimă, monitorizând-o, iar la sosirea echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, şi-a sprijinit colegii, acţionând din interiorul autoturismului pentru evacuarea în siguranţă a acesteia", arată comunicatul.

Victima, în vârstă de 67 de ani, a fost asistată medical la faţa locului de echipajul SMURD,  care a transportat-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean, pentru investigaţii şi îngrijiri suplimentare.

Sergent major Stănişoara Andrei, în vârstă de 23 de ani, este pompier militar în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, din anul 2020, ocupând funcţia de subofiţer tehnic principal la Compartimentul Achiziţii Publice, precizează ISU.

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, accidentul s-a produs marţi seară, în jurul orei 19.30, pe sensul de mers dinspre Oradea spre Sântandrei, imediat după trecerea la nivel cu calea ferată.

"Este o autoaccidentare, a fost implicat un singur autoturism, care a părăsit partea carosabilă şi a lovit un stâlp electric", a explicat la scurt timp după producerea acestuia comisarul şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Până la urmă victima nu a rămas internată în spital. Astfel, evenimentul rutier a fost înregistrat în evidenţele Poliţiei Bihor ca o simplă tamponare, deci fără victime.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Problema e că ...
Dacă un oarecare cetățean făcea aceste gesturi nu era atât de mediatizat ca Unitatea de Pompieri. Dar de multe ori în accidente de circulație este bine dacă nu avem calificarea corespunzătoare să nu acționăm, posibil ca decesul să survină tocmai în timpul primului ajutor acordat, pe lângă alte lucruri care se pot întâmpla și des se cam întâmplă, deposedarea de anumite bunuri al victimelor de către anumiți cetățeni.
Postat 01 Februarie 2023, 23:01 de Morometul
Felicitări tânărului POMPIER
Copilul era in scaun, foarte bine, bunicuta nu a avut centură, și a ajuns pe bancheta din spate. Totuși centura e bună, nu deranjează cu nimic.
Postat 01 Februarie 2023, 21:49 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON