URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2023, 20:37

Mărturie tulburătoare despre accidentul de pe Calea Sântandreiului. Ce a găsit la faţa locului un tânăr pompier care a intervenit în timpul liber

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr pompier aflat în timpul liber a intervenit primul la accidentul care s-a produs marţi seară pe Calea Sântandreiului, imediat după calea ferată. Mărturia sa, relatată de purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, este impresionantă.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de locotenent colonel Camelia Roşca, tânărul de 23 de ani, Andrei Stănişoara (foto jos), sergent major, se întorcea marţi seară de la un prieten din Sântandrei când, pe sensul opus, a văzut maşina care a ajuns în şanţ și a lovit un stâlp de electricitate. În autoturism se aflau două femei şi un copil mic.

"Sosit la faţa locului la scurt timp după ce autoturismul aflat în faţa lui, pe contrasens, la câţiva zeci de metri,  a intrat în coliziune cu un stâlp electric, fără a sta pe gânduri nici măcar o clipă, Andrei a oprit maşina pe marginea carosabilului şi a fugit spre autoturismul în jurul căruia se adunaseră deja câteva persoane, pentru a evalua şi ajuta victimele.

Observând că nicio persoană nu a ieşit din autoturismul avariat, Andrei  a deschis rapid portiera din stânga faţă, moment în care, femeia aflată la volan, vizibil panicată, i-a sărit în braţe, întrebându-l speriată, de copil.

În secunda următoare, pompierul se afla deja pe partea opusă a maşinii, luând băieţelul în vârstă de circa trei ani, care începuse să plângă înspăimântat, din scaunul auto pentru copii şi predându-l, teafăr, mamei.

După evacuarea copilului, Andrei a observat cea de-a treia persoană aflată în maşină, bunica băieţelului, care în urma impactului fusese proiectată parţial, de pe bancheta din spate, în partea din faţă a maşinii, în dreapta şoferului.

Întrucât portiera din dreptul victimei era blocată, pompierul a pătruns în maşină prin partea stângă faţă, şi, cu ajutorul a doi participanţi la trafic, cărora le ceruse să-l sprijine, a pus cu grijă victima, care începuse să se agite, într-o poziţie care să nu-i pericliteze starea de sănătate, aplicându-i totodată comprese, pentru a-i opri sângerarea, întrucât aceasta suferise o rană deschisă la nivelul capului.

În tot acest timp, subofiţerul a rămas în interiorul maşinii alături de victimă, monitorizând-o, iar la sosirea echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, şi-a sprijinit colegii, acţionând din interiorul autoturismului pentru evacuarea în siguranţă a acesteia", arată comunicatul.

Victima, în vârstă de 67 de ani, a fost asistată medical la faţa locului de echipajul SMURD,  care a transportat-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean, pentru investigaţii şi îngrijiri suplimentare.

Sergent major Stănişoara Andrei, în vârstă de 23 de ani, este pompier militar în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, din anul 2020, ocupând funcţia de subofiţer tehnic principal la Compartimentul Achiziţii Publice, precizează ISU.

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, accidentul s-a produs marţi seară, în jurul orei 19.30, pe sensul de mers dinspre Oradea spre Sântandrei, imediat după trecerea la nivel cu calea ferată.

"Este o autoaccidentare, a fost implicat un singur autoturism, care a părăsit partea carosabilă şi a lovit un stâlp electric", a explicat la scurt timp după producerea acestuia comisarul şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Până la urmă victima nu a rămas internată în spital. Astfel, evenimentul rutier a fost înregistrat în evidenţele Poliţiei Bihor ca o simplă tamponare, deci fără victime.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Problema e că ...
Dacă un oarecare cetățean făcea aceste gesturi nu era atât de mediatizat ca Unitatea de Pompieri. Dar de multe ori în accidente de circulație este bine dacă nu avem calificarea corespunzătoare să nu acționăm, posibil ca decesul să survină tocmai în timpul primului ajutor acordat, pe lângă alte lucruri care se pot întâmpla și des se cam întâmplă, deposedarea de anumite bunuri al victimelor de către anumiți cetățeni.
Postat 01 Februarie 2023, 23:01 de Morometul
Felicitări tânărului POMPIER
Copilul era in scaun, foarte bine, bunicuta nu a avut centură, și a ajuns pe bancheta din spate. Totuși centura e bună, nu deranjează cu nimic.
Postat 01 Februarie 2023, 21:49 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON