URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2020, 12:31

Lucrare cu căutare. Patru asocieri de firme concurează pentru reabilitarea şcolii Szacsvay Imre din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru asocieri de firme concurează pentru reabilitarea Şcolii Szacsvay Imre din Oradea.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, până la termenul limită din 11 august şi-au depus oferte asocierile reprezentate de firmele Vitan Exim, Conpila, Alb Construct şi Drum Asfalt.

"Urmează evaluarea ofertanţilor, verificarea ofertelor ca ele să îndeplinească condiţiile cerute, după care urmează semnarea contractului de achiziţie publică privind realizarea investiţiei", se menţionează în comunicat.

Numărul relativ mare de oferte depuse pentru reabilitarea imobilului este justificat de suma de 5,2 milioane lei pusă la bătaie de municipalitate pentru reabilitarea celor două corpuri de clădire.

"Este o lucrare mare în valoare de peste un milion de euro, cu termen de predare în 18 luni, atractivă inclusiv pentru firmele mari de construcţii", a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Directorul a mai spus că lucrările de reabilitare ar putea începe încă din vara acestui an.

"Dorim ca procedura de achiziţie să se încheie în cel mult o lună, ca să putem da cât mai repede ordinul de începere a lucrărilor. Anul ăsta nu vor fi intervenţii majore, dar măcar vor fi montate schelele, iar faţada degradată va fi acoperită pentru a nu pune în pericol elevii de aici", a spus Popa.

Reabilitare cu scandal

Valoarea mare a lucrărilor de reabilitare a Şcolii Szacsvay Imre este dată de starea avansată de degradare a celor două corpuri de clădire. Corpul A, dinspre stradă, nu a fost reabilitat de ani de zile, iar corpul B nu a mai suferit intervenţii majore din timpul comunismului, când a fost ridicat.

Cele două clădiri au ajuns într-o avansată stare de degradare după ce au fost disputate în instanţă, ani de zile, de municipalitatea orădeană şi Parohia Romano - Catolică Olosig Oradea - Filiala Capela Sfântul Ladislau.

Orice intervenţie asupra celor două clădiri a fost blocată până anul trecut când au intrat în proprietatea Statului Român şi în administrarea municipalităţii orădene prin hotărârea instanţei.

Reprezentanţii UDMR şi cei ai Consiliului Judeţean Bihor au criticat în mod repetat conducerea municipalităţii orădene cu privire la starea clădirilor, iar în vara anului 2018 au mobilizat zeci de elevi să protesteze în Consiliul Local pentru a cerere reabilitarea lor.

Protestul s-a desfăşurat sub coordonarea administratorului public al judeţului, Szabo Jozsef, şi a consilierilor locali ai UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON