URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2022, 09:30

Locuitorii străzii Lugojului din Oradea reclamă îngustarea trotuarelor: "Cum va trece o mamă cu căruciorul?" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii străzii Lugojului din Oradea reclamă că reabilitarea arterei, începută cu înlocuirea reţelelor de apă, se face cu îngustarea trotuarelor la 1,2 metri.

"E bătaie de joc!"

Riveranii se tem că trecătorii vor fi obligaţi să se frece de casele lor, iar o mamă cu căruciorul sau o persoană în scaun cu rotile nu va putea trece dacă vor întâlni un pieton venind din faţă.

"Este bătaie de joc! N-am mai văzut aşa ceva. Cum va trece o mamă cu un copil în cărucior sau o persoană în scaun cu rotile dacă se întâmplă să vină un pieton din faţă?", a reclamat la BIHOREANUL orădeanca Doina Cionca, proprietara unei case din zonă.

Femeia a afirmat că spaţiul rezervat pietonilor e prea îngust pentru ca aceştia să poată circula fără probleme.

"Trecătorii se vor freca de casa mea. Am plătit 3.000 de euro refacerea faţadei şi mă voi trezi că peste trei ani trebuie să o reabilitez la loc, că dacă nu, vine Primăria şi mă suprataxează că e neîngrijită", a mai spus reclamanta.

Spaţiu verde contra trotuar

Orădeanca este cu atât mai supărată cu cât trama stradală a fost redesenată în detrimentul pietonilor.

"Cei de la Primărie care au fost la faţa locului au spus că fac trotuarul mai îngust ca să lase loc şi pentru spaţiu verde. Bine că în centrul oraşului n-au lăsat pic de verdeaţă, dar amenajează aici parc pe marginea drumului. Dacă vor veni pe trotuar doi trecători din sens opus, unul va fi obligat să coboare prin boscheţi", a spus Cionca.

Locuitorii zonei sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât executantul lucrărilor, Leko Construct, care înlocuieşte reţelele de apă şi canalizare, nu doar că a îngustat trotuarul, dar a şi lăsat strada spartă.

"Eu stau în blocul de pe strada Sextil Puşcariu. Pentru că muncitorii au spart strada fără să mai repare în urma lor, nu mai pot băga maşina în garaj din vara anului trecut", a reclamat o riverană. În aceeaşi situaţie sunt şi alţi vecini de pe cele două străzi...

"O lăţime bună"

Contactat de BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş, a declarat că municipalitatea a decis îngustarea trotuarului din raţiuni estetice.

"Pe ambele părţi ale străzii, trotuarul avea porţiuni în care era mai lat şi porţiuni în care se îngusta. Din raţiuni estetice, pentru că arăta urât aşa şerpuit, am decis să îl aliniem la o lăţime de 1,2 metri ca să rămână loc şi pentru o zonă de spaţiu verde", a spus Marchiş.

Potrivit directorului, legal, municipalitatea ar fi putut îngusta trotuarul până la o lăţime de 75 centimetri, dar a încercat să implementeze lăţimea maximă pe care o poate asigura pe tot parcursul străzii.

"O lăţime de 1,2 metri este, oricum, una bună", a apreciat, la rândul său, viceprimarul Marcel Dragoş.

Aşteptând să vină gazul...

În ceea ce priveşte suspendarea lucrărilor, reprezentanţii Primăriei susțin că de fapt constructorul nu are nicio vină.

Firma Leko Construct, angajată de Compania de Apă Oradea să înlocuiască reţelele de apă şi canalizare de pe străzile Lugojului şi Sextil Puşcariu, pentru 2,4 milioane lei, urmează să lase strada neasfaltată la încheierea lucrărilor.

"Distribuitorul de gaz şi-a programat realizarea a 3.900 de branşamente, dintre care unele şi în această zonă. Nu avea rost să asfaltăm, iar pe urmă să spargem la loc", a declarat Marchiş.

Potrivit directorului tehnic al Primăriei Oradea, pentru ca artera să nu stea decopertată cu lunile, racordurile de gaz din strada Lugojului vor fi realizate cu prioritate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
O mizerie!
Trăim în ce-a mai mizerabilă eră posibilă, nu există stradă în Oradea exceptând arterele principale pe care să se poată circula decent datorită masinilor "parcate" pe carosabil, proprietari la curte îți țin masina în stradă blocând banda de circulație din comoditate sau din zgarcenie în a-și amenaja curtea astfel să poată parca pe proprietatea persoanal nu pe strazile ce deservesc intregii comunități. Ducem lipsă gravă de o lege prin care toate aceste străzi să fie deblocate de aceste autovehivole ce blochează circulația. Populația ar trebui să înțeleagă că dacă si-a cumparat masină nu a cumpărat și portiune din trotuar sau carosabil pt a o parca.
Postat 09 Ianuarie 2022, 16:17 de Wightlion
@unu
Ar fi fost bine sa fie intrebati locatarii inainte de a face lucrarile. Din pacate, iti pot spune din propria experienta ca pe o anumita strada din Oradea, desi lata de 9 m, au fost prevazute spatii verzi pe ambele parti ale carosabilului, strada a fost transformata in una cu sens unic (desi in cartier toate sunt identice si sunt cu dublu sens, fara a fi in zona centrala), iar locatarii nu mai au unde parca in fata casei si sunt nevoiti sa parcheze pe strazile alaturate. Cred ca dialogul cu locuitorii strazilor refacute ar trebui sa fie obligatoriu pentru ca ei sunt principalii beneficiari. Chiar daca nu toate parerile lor pot fi puse in practica, sunt convins ca ar fi si idei practice si utile, inclusiv pt primarie.
Postat 09 Ianuarie 2022, 13:21 de oradea_mea_si_a_ta
JAM11
Ai acelas stilou precum CrisDumi aka KP si alte indicative, de genul strada, albina
Postat 08 Ianuarie 2022, 23:40 de Sandu2100
Primaria intre ciocan si nicovala
Ecologistii cer primariei mai mult spatiu verde, dar riveranii vor asfalt pe trotuar sa poata si parca in fata casei.. ce sa faca primaria ca vorba lui Bolojan: orice alegi tot nu e bine pentru cineva. Ar arata frumos cu un pic de spatiu verde acolo, dar cultura locatarilor din zona trebuie sa se schimbe. Ar fi interesant de aflat nu doar opinia unei cetatene mai vocala, ci un sondaj pe toata strada, poate vecinii sunt multumiti si tacuti?
Postat 08 Ianuarie 2022, 19:41 de unu
estetic
Domnului Sebastian Marchiş ii recomand un costum cu doua numere mai mici pentru este estetic, desi legal ar putea purta un costum chiar cu trei numere mai mic. Legal lauti bani frumosi de pe spinarea platitorilor de taxe, estetic ar fi sa va dati demisia.
Postat 08 Ianuarie 2022, 11:39 de JAM11
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON