URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
31 Ianuarie 2023, 16:01

La centenar: 100 de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean (FOTO)

La centenar: 100 de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean (FOTO) Decanul Facultății de Teologie, Viorel Popa (stânga) alături de episcopul ortodox Sofronie (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman” sărbătorește, în acest an, centenarul învățământului superior teologic ortodox orădean.

Seria evenimentelor omagiale a debutat cu un colocviu organizat luni, la Universitatea din Oradea. După o slujbă de liturghie și pomenirea ctitorilor, profesorilor și ostenitorilor învățământului teologic ortodox academic orădean, preoți, profesori, studenți, elevi și invitați s-au adunat în Aula Magna a Universității din Oradea, unde decanul Viorel Popa a evocat începuturile învățământului universitar teologic ortodox orădean.

„El a subliniat că Academia Teologică Ortodoxă de la Oradea își datorează existența „vrednicului de pomenire Episcop Roman Ciorogariu”, înființarea acestei școli de credință fiind una dintre prioritățile ierarhului. Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa a mai amintit că, academia, înființată în anul 1923, era „prima școală teologică din Ardeal, organizată după modelul cernăuțean””, se arată într-un comunicat de presă transmis marți de Universitate.

În 1991, episcopul Vasile Coman a militat pentru înființarea Facultății de Teologie, care azi îi poartă numele. De-atunci, 30 de generații de absolvenți au finalizat studiile teologice la Oradea.

La acest colocviu, preotul Valer Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „Roman Ciorogariu” din Oradea și vicar eparhial, a citit mesajele transmise de patriarhul Daniel și de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, ÎPS Daniel spunând despre continuatoarea academiei ce a luat ființă în 1923 că are „o solidă activitate didactică și științifică (...) o instituție universitară care este un permanent izvor de cultură și spiritualitate”.

Prezent la eveniment, episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, a subliniat că „Facultatea de Teologie ortodoxă face o onoare Universității din Oradea, fiind ctitor al universității de stat din orașul nostru”. „Universitatea de stat românească există, în primul rând, datorită înființării, la 1923, a unei instituții de învățământ românesc la Oradea”, a mai spus episcopul.

Ca reprezentant al conducerii Universității la acest colocviu, președintele Senatului academic, Aurel Căuș, le-a mulțumit teologilor pentru strădaniile lor, spunând că facultățile de teologie sunt printre puținele locuri în care se mai face educație, în adevăratul sens al cuvântului.

În cadrul colocviului a fost lansată și medalia aniversară a Facultății de Teologie Ortodoxă, iar prima personalitate onorată cu această distincție fiind episcopul Sofronie.

La finalul evenimentului, a fost dezvelit și un tablou care imortalizează chipurile primei generații de absolvenți ai facultății de teologie și pe cele ale dascălilor lor. Decanul Viorel Popa a precizat că tablourile tuturor absolvenților au fost salvate în format digital și vor fi afișate pe holurile facultății.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON