URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2023, 16:01

La centenar: 100 de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean (FOTO)

La centenar: 100 de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean (FOTO) Decanul Facultății de Teologie, Viorel Popa (stânga) alături de episcopul ortodox Sofronie (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman” sărbătorește, în acest an, centenarul învățământului superior teologic ortodox orădean.

Seria evenimentelor omagiale a debutat cu un colocviu organizat luni, la Universitatea din Oradea. După o slujbă de liturghie și pomenirea ctitorilor, profesorilor și ostenitorilor învățământului teologic ortodox academic orădean, preoți, profesori, studenți, elevi și invitați s-au adunat în Aula Magna a Universității din Oradea, unde decanul Viorel Popa a evocat începuturile învățământului universitar teologic ortodox orădean.

„El a subliniat că Academia Teologică Ortodoxă de la Oradea își datorează existența „vrednicului de pomenire Episcop Roman Ciorogariu”, înființarea acestei școli de credință fiind una dintre prioritățile ierarhului. Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa a mai amintit că, academia, înființată în anul 1923, era „prima școală teologică din Ardeal, organizată după modelul cernăuțean””, se arată într-un comunicat de presă transmis marți de Universitate.

În 1991, episcopul Vasile Coman a militat pentru înființarea Facultății de Teologie, care azi îi poartă numele. De-atunci, 30 de generații de absolvenți au finalizat studiile teologice la Oradea.

La acest colocviu, preotul Valer Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „Roman Ciorogariu” din Oradea și vicar eparhial, a citit mesajele transmise de patriarhul Daniel și de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, ÎPS Daniel spunând despre continuatoarea academiei ce a luat ființă în 1923 că are „o solidă activitate didactică și științifică (...) o instituție universitară care este un permanent izvor de cultură și spiritualitate”.

Prezent la eveniment, episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, a subliniat că „Facultatea de Teologie ortodoxă face o onoare Universității din Oradea, fiind ctitor al universității de stat din orașul nostru”. „Universitatea de stat românească există, în primul rând, datorită înființării, la 1923, a unei instituții de învățământ românesc la Oradea”, a mai spus episcopul.

Ca reprezentant al conducerii Universității la acest colocviu, președintele Senatului academic, Aurel Căuș, le-a mulțumit teologilor pentru strădaniile lor, spunând că facultățile de teologie sunt printre puținele locuri în care se mai face educație, în adevăratul sens al cuvântului.

În cadrul colocviului a fost lansată și medalia aniversară a Facultății de Teologie Ortodoxă, iar prima personalitate onorată cu această distincție fiind episcopul Sofronie.

La finalul evenimentului, a fost dezvelit și un tablou care imortalizează chipurile primei generații de absolvenți ai facultății de teologie și pe cele ale dascălilor lor. Decanul Viorel Popa a precizat că tablourile tuturor absolvenților au fost salvate în format digital și vor fi afișate pe holurile facultății.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON