Războiul dintre putere şi opoziţie din Consiliul Judeţean Bihor a continuat şi în şedinţa ordinară a lunii martie, desfăşurată marţi în sala mare a instituţiei, în prezenţa tuturor celor 34 de consilieri judeţeni, 17 ai alianţei UDMR-PSD-ALDE, respectiv 17 ai PNL.
Nici de data aceasta, PNL-iştii nu l-au validat în funcţie pe cel de-al 18-lea consilier al puterii, PSD-istul Adrian Szatmari, în locul Anei Maria Tiron, exclusă din partid. Astfel, folosindu-se de egalitatea de voturi au blocat mai multe proiecte propuse de executiv, cel mai important dintre ele fiind cel al bugetului pe anul 2018, fără de care instituţia va funcţiona la "cote de avarie".
Opoziţie cu întrebări
După cum BIHOREANUL a relatat, liberalii au lipsit în grup de la şedinţa ordinară a lunii februarie. Într-o conferinţă de presă susţinută atunci, şeful partidului Ilie Bolojan şi liderul grupului de consilieri PNL, Ionel Avrigeanu, au spus că nu vor vota bugetul până când şefii CJ Bihor nu alocă "decent" banii, nu-şi publică cheltuielile şi nu opresc "drenajele" financiare.
În şedinţa de marţi, Avrigeanu nu a făcut propuneri de modificare a bugetului pe 2018 şi nici n-a semnalat concret derapaje, ci, în schimb, a luat cuvântul pentru a pune "trei întrebări".
Prima a fost legată de motivele pentru care CJ Bihor vrea să achiziţioneze un imobil din fostul hotel Rimanoczy şi ce doreşte executivul să facă acolo. Cea de-a doua a fost legată de intenţiile şefilor CJ în privinţa clădirii fostei Policlinici Mari, în buget fiind alocaţi 375.000 lei pentru un studiu de fezabilitate vizând reabilitarea acesteia.
În fine, cea de-a treia a vizat investiţia de 430.000 lei propusă într-un imobil din proprietatea judeţului aflat în Săcueni. "Şi anul trecut s-au alocat 500.000 lei pentru acest imobil. Cu banii de anul acesta se ajunge la 200.000 euro. E cam mult pentru o clădire de 200 mp", a comentat liderul PNL-iştilor.
Policlinica-sediu
La întrebări i-au răspuns pe rând preşedintele Pásztor Sándor şi vicepreşedintele Ioan Mang. Pásztor a spus că imobilul din fostul hotel Rimanoczy este la un preţ foarte bun, de 300.000 euro, iar valoarea lui de piaţă ar fi mult mai mare. De asemenea, şeful CJ i-a amintit lui Avrigeanu că inclusiv PNL-iştii au votat, anul trecut, pentru exercitarea dreptului de preemţiune asupra acestui imobil. Cât despre destinaţie, acesta n-a dat un răspuns clar, ci a spus doar că "avem nevoie de spaţii, ştiţi foarte bine".
În privinţa clădirii din Săcueni, Pásztor a explicat că e vorba despre fosta Bancă Agricolă, intrată între timp în proprietatea judeţului. La etaj, are sediu Poliţia din comunitate, iar la parter, după renovări, Jandarmeria va putea aloca o unitate permanentă întrucât ar fi nevoie de prezenţa acesteia în zonă.
Despre clădirea fostei Policlinici a vorbit Ioan Mang, care a spus că executivul şi-a dat seama că nu poate vinde clădirea, căci are nevoie şi de sprijinul PNL-iştilor, aşadar s-a răzgândit şi vrea să-l facă sediu al Consiliului Judeţean Bihor, aşa cum de altfel propuseseră liberalii. Mang a spus că a avut "discuţii la Guvern" şi că există şanse mari ca judeţul să primească bani pentru reabilitarea clădirii, însă înainte trebuie făcut un studiu de fezabilitate în acest sens. Întrebat de un orizont de timp, Mang a spus că executivul şi-a propus ca anul viitor să înceapă lucrările.
La cote de avarie
Proiectul de buget a picat cu 17 abţineri, 16 voturi pentru şi un vot "absent", cel al consilierei PSD Stela Babău, care, potrivit legii, nu poate vota fiindcă este director în cadrul agenţiei ADI Ecoland, din subordinea Consiliului Judeţean, deci ar avea "un interes patrimonial" în proiectul de buget.
Pe finalul şedinţei de marţi, preşedintele CJ le-a atras atenţia PNL-iştilor că votul lor privind bugetul are consecinţe serioase şi că sunt "oameni care suferă din această cauză".
"Să nu treacă ziua să nu înţelegem ce înseamnă nevotarea bugetului. Vom putea asigura 40% din salariile care trebuie date la începutul lunii viitoare, programul Lapte-Corn nu poate fi plătit, la bunuri şi servicii nu putem plăti nimic, nici la învăţământ nu putem, plus DGASPC, plus centrele medico-sociale Nucet şi Popeşti. Se adaugă şi penalităţi la toate serviciile şi utilităţile pe care nu le putem plăti la timp. De asemenea, vom avea penalităţile la contribuţiile aferente salariilor, nevirate la bugetul de stat", a înşirat acesta.
Fără bani de la centru
După şedinţă, acesta a explicat jurnaliştilor că, întrucât Consiliul Judeţean nu şi-a adoptat bugetul în termen de 45 de zile de la adoptarea bugetului la nivel naţional, instituţia nu poate primi alocările guvernamentale, adică majoritatea resurselor pe care contează judeţul, care are prea puţine venituri proprii.
Răspunzând unei întrebări din partea BIHOREANULUI, Pásztor a spus că nu va convoca o şedinţă extraordinară, dar crede că bugetul va trece, totuşi, în şedinţa ordinară a lunii aprilie, dând de înţeles că se bazează pe faptul că, până atunci, liberalii vor fi obligaţi, printr-o sentinţă definitivă, să-l valideze în funcţie pe cel de-al 18-lea consilier al puterii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.