URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2018, 12:38

Bugetul Consiliului Judeţean pe 2018: Cheltuielile sunt prea mari, veniturile prea puține

Consiliul Judeţean Bihor a publicat, vineri, proiectul de buget pentru anul 2018. După cum anunţa zilele trecute preşedintele instituţiei, Pásztor Sándor, bugetul este unul "strâns".

Cheltuieli prea mari

Veniturile sunt estimate de 412 milioane lei şi cheltuieli mult mai mari, de 456 milioane lei, diferenţa de aproape 44 milioane lei urmând să fie "acoperită", potrivit proiectului de buget, din excedentul bugetar din 2017, adică banii care trebuiau să fie cheltuiţi şi nu au fost.

"În faza de programare, excedentul bugetului local se utilizează ca sursă de finanţare a cheltuielilor secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare. În timpul anului, excedentul bugetului local poate fi utilizat ca sursă de acoperire a golului temporar din casă", se arată în proiectul de buget al judeţului pe 2018.

Din totalul veniturilor de 412 milioane lei, doar 3,8 milioane lei sunt venituri proprii ale Consiliului Judeţean, restul fiind alocări de la nivel naţional împărţite pentru susţinerea instituţiei, investiţiilor, sistemului de protecţie a copilului, drepturile persoanelor cu handicap şi instituţiile de cultură.

De asemenea, se prognozează că CJ Bihor va încasa anul acesta 16,1 milioane lei drept subvenţii pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă.

Bani pentru asistenţă socială

La capitolul cheltuieli, cei mai mulţi bani au fost alocaţi la capitolul Asigurări şi asistenţă socială (funcţionarea direcţiilor şi centrelor pentru persoanele cu handicap, centrelor de plasament, unităţilor medico-sociale din Bihor), adică 219 milioane lei.

La capitolul Cultură, Recreere şi Religie au fost alocate 73,2 milioane lei. Concret, Teatrul Regina Maria, deşi deserveşte un public mai larg, va avea un buget cu ceva mai mic decât cel al Teatrului Szigligeti, adică 9.255.000 lei faţă de 9.274.000 lei. Muzeul Ţării Crişurilor va conta pe un buget de 8,9 milioane lei, iar Filarmonica pe unul de 7,8 milioane lei.

Investiţii în infrastructură

Programul de investiţii pe anul 2018 are alocată suma de 93,8 milioane lei. Între proiecte se numără construcţia celui de-al doilea terminal al Aeroportului Oradea, pentru care sunt bugetaţi 21,7 milioane lei. De asemenea, au fost puşi deoparte bani pentru începerea lucrărilor la Drumul Apuseni şi pentru reabilitarea mai multor drumuri judeţene.

În lista investiţiilor a fost cuprinsă şi achiziţionarea unui imobil din complexul Rimanoczy (3 milioane lei), amenajări interioare la noul Muzeu al Ţării Crişurilor (circa 7 milioane lei), reparaţii la Filarmonică (800.000 lei), reparaţii capitale la Liceul Tehnologic nr. 1 din Oradea (1 milion lei).

Merită amintit că şi bugetul Consiliului Judeţean Bihor a fost afectat de măsurile fiscale ale Guvernului, în speţă de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Astfel, dacă în 2017, CJ Bihor a primit drept cotă din acest impozit, de la bugetul central, suma de 106.720.000 lei, anul acesta, aceasta a scăzut la 79.404.000 lei, deci cu 27,3 milioane de lei mai puţin.

Prin Legea Bugetului de Stat, Guvernul a "compensat" alocând Bihorului un buget dublu din banii din TVA destinaţi "echilibrării bugetelor locale". Pentru 2018, judeţului i-au fost alocate 50.849.000 lei faţă de 25.385.000 lei anul trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
nesimtire
De unde sa fie bani daca nesimtitul de pastor merge la conges in Ungaria pe banii CJ ca sa-i pupe ghiului stapanului sau ? Ca vb aia, periodic slugile trebuie sa jure credinta stapanului. Altfel stapanul le taie ratia si nici os nu mai primesc.
Postat 20 Ianuarie 2018, 17:40 de feedback
Ce vorbesti acolo BOACTER
Tds mai are un an pana la majorat. Sa vezi cum votează asta apoi.
Postat 20 Ianuarie 2018, 15:16 de Sandu1201
Ipocritilor
Bine ca aveti bani sa va mariti salariile. Stiti cine o sa va mai voteze? D r a c u
Postat 20 Ianuarie 2018, 13:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON