URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2018, 14:15

Bolojan şi Avrigeanu: PNL nu va coopera cu şefii CJ Bihor până nu alocă „decent” banii, nu-şi publică pe site cheltuielile şi nu opresc „drenajele” financiare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu o jumătate de oră înaintea celei fixate pentru începerea reuniunii de joi, când Consiliul Judeţean urma să voteze bugetul pe 2018, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi vicepreşedintele Ionel Avrigeanu, liderul grupului liberal din CJ, au anunţat că cei 17 aleşi liberali nu participă la şedinţa programată, poate nici la altele pe viitor, în condiţiile în care conducerea instituţiei a ignorat câteva propuneri „de bun-simţ”.

„Să eliberăm primarii”

Bolojan a afirmat că este vorba despre principii asumate de PNL la alegerile locale din 2016 şi la care nu renunţă: repartizarea echitabilă a banilor judeţului pentru echilibrarea bugetelor locale, transparentizarea cheltuielilor publice şi acceptarea unor iniţiative din programul liberal care nu au încărcătură politică, ci sunt în folosul bihorenilor.

În ce priveşte alocarea banilor pentru primării, Bolojan a spus că a propus conducerii CJ un „pact” aşa încât „majoritatea sumelor cu care CJ echilibrează bugetele administraţiilor locale să fie repartizate proporţional cu numărul primarilor, indiferent de culoarea lor politică”, afirmând că locuitorii unui oraş sau ai unei comune nu pot fi sancţionaţi pentru că au votat „într-un anumit fel” şi explicând că în prezent primarii nu pot susţine proiecte de dezvoltare deoarece nu au „perspectiva banilor” pe care pot conta.

„Să-i eliberăm pe primari din localităţile cu bugete mici de maşinăria politică şi să venim cu altă abordare, dacă nu în ţară, măcar în judeţul Bihor!”, a spus şeful PNL Bihor.

Unii discriminaţi, alţii privilegiaţi

Legat de bugetul CJ pe acest an, Avrigeanu a afirmat că grupul consilierilor judeţeni PNL au primit proiectul, fără să fie consultaţi, abia miercuri, iar acesta indică dezechilibre atât în distribuirea pe capitole de cheltuieli, cât şi în finanţarea instituţiilor din subordinea CJ.

Concret, Avrigeanu a spus că bugetul pentru investiţii a fost gândit cu o scădere de 20% faţă de cel de anul trecut (93 milioane lei în 2018 faţă de 116 milioane în 2017), în condiţiile în care chiar şi „această sumă se bazează pe excedentul de anul trecut”, adică pe suma de 43 milioane lei pe care conducerea CJ nu a reuşit s-o cheltuiască pentru investiţii.

Liberalul a acuzat şi „pulverizarea” alocărilor în sume mici pentru proiecte multe, ceea ce va face să nu existe proiecte majore, de pildă, pentru infrastructura de drumuri. „Pentru 8 kilometri, pe drumul Vârciorog – Călăţea s-au alocat 200.000 lei, nu ajung nici pentru 200 de metri de asfalt. La fel, tot 200.000 lei pentru Suplac – Căpâlna. Sume de un milion de lei s-au dat pentru proiectare şi execuţie de drumuri, deşi nu poţi de banii ăştia să faci proiectarea şi execuţia unui drum”, a spus Avrigeanu.

De asemenea, acesta a arătat că bugetele pentru instituţiile din subordinea CJ au fost alocate discreţionar: Teatrul Regina Maria a primit cu 2% mai mulţi bani decât anul trecut, dar Teatrul Szigligeti cu 20% mai mult, Filarmonica cu 14% peste suma din 2017, Muzeul Ţării Crişurilor cu 2% mai mult, iar Biblioteca Judeţeană cu 4% mai puţin. Bolojan l-a completat: revista Varad a primit cu 15% mai mulţi bani decât revista Familia, şi „nu pentru că editează mai mult”, ci pentru salarii.

„Se drenează resurse”

Pe de altă parte, Bolojan a afirmat că liberalii sunt nemulţumiţi de secretomania alocărilor băneşti către ONG-uri, spunând că anul trecut CJ a alocat pentru tot felul de fundaţii şi asociaţii 700.000 euro, cât fosta conducere în patru ani, iar asta în condiţii netransparente, deşi există exemplul Primăriei, care de zece ani îşi face publice cheltuielile pe site.

Totodată, liberalul a acuzat că 80% din bani au fost dedicaţi „ONG-urilor abonate”, fără ca şefii CJ să urmărească felul în care au fost cheltuiţi. „Nu ar fi o problemă dacă această sumă s-ar vedea în ceva concret, dar e cât se poate de cert că se drenează resurse financiare. Există aceleaşi entităţi abonate an de an, iar rezultatele activităţii lor nu le veţi vedea în spaţiul public. Alocările pentru ONG-uri sunt în proporţie de 80% clientelare”, a spus Bolojan, completând că transparentizarea cheltuirii banilor, atât cei ai CJ, cât şi ai instituţiilor subordonate CJ, este o „condiţie” pentru colaborarea dintre consilierii PNL şi cei ai coaliţiei.

Să ţină cont de propuneri!

În fine, liderul PNL Bihor a afirmat că liberalii din CJ au avut mai multe proiecte concrete, însă coaliţia UDMR-PSD-ALDE le-a respins sau nici măcar nu le-au pus pe ordinea de zi. Din această categorie, Bolojan a amintit un proiect pentru amplasarea în zonele turistice a unor containere cu grupuri sanitare şi instalaţii pentru duş, dar şi propunerea de reabilitare a clădirii fostei Policlinici Mari.

Bolojan a concluzionat că reprezentanţii PNL din CJ vor coopera cu cei ai puterii dacă aceştia le vor accepta condiţiile. „În aceste condiţii, în care aceste lucruri se rezolvă, le-am spus limpede că PNL susţine toate proiectele majore şi votăm orice material care are o abordare normală, aşa încât energiile pe care le avem să fie folosite pentru proiecte pozitive”, a încheiat Bolojan, amintind că până în prezent liberalii au votat toate „proiectele majore”, astfel încât nu pot fi acuzaţi de blocaje.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ONGuri maghiare si cultura finantata pe bani publici
UDMR a avut si la guvern ministerul culturii de 1989 pana azi aproape totdeauna. La judet se vede cum impart banii: teatrul maghiar mai mult cu 20%, desi populatia e de trei ori mai mica. Pana si UDMR e declarat ONG si primeste de la bugetul central fonduri pentru cultura pe care ei le deturneaza spre politic si spre buzunarele lor. Ongurile nu sunt societatea civila cat timp sunt finantate din bani publici, ci tot angajati la stat, mascati de ANI. Sa dai 3.5 milioane la Ong si doar 200 de mii la drum, asa ne batem joc de banii publici si de judet.
Postat 15 Februarie 2018, 16:40 de unu
! Teoria.....
Teoria suna bine! Sa dai 200000 lei pentru un drum e o hotie curata. O sa castige firma/firme de casa si o sa dea cu matura pe acolo.(una ii a lui traian, alta e la spatele carora sta popica, alta....) Cat despre dusuri in zonele turistice...... asta e o tampeala caci in doua ore de la inaugurare ar disparea cu totul! Romanul facut sa isi complecteze dotarile personale cu tot ce vede ochiul. Cat despre cultura..... roamnai culturala este organizata de unguri..... povestea cineva ca pe holurile ministerului culturii la buc. limba oficiala este maghiara si nu romana si cu asta am spus tot!
Postat 15 Februarie 2018, 14:35 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON