URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2024, 14:03

Iohannis a semnat decretul: Consiliera orădeancă a ministrei Justiţiei a ajuns judecătoare, iar poliţista „meditată” de şeful Parchetului Beiuş – procuroare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele României a semnat decretele de numire în funcție a candidaţilor care au promovat concursul de admitere în magistratură din perioada 7 iulie 2023 - 6 martie 2024. Între alții, cunoscuta avocată orădeancă Dochiana Bejan, consilier ministerial, a devenit judecătoare, iar Mihaela Pupea, polițista „meditată” noaptea de șeful Parchetului Beiuș, a ajuns procuroare.

Astfel, începând din 8 aprilie, avocata Dochiana Bejan (foto stânga), consiliera personală a ministrei Justiţiei, Alina Gorghiu, este judecătoare la Cornetu.

Dochiana Bejan a fost şi consiliera PSD-istului Aurel Mohan în perioada în care acesta a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, iar anterior, în 2017, i-a fost consilieră ministrului Sănătăţii de atunci, un alt orădean, tot PSD-ist, Florian Bodog.

Tot din Bihor sunt şi doi judecători ajunşi la instanţele din Carei şi Satu Mare.

Este vorba despre Cristian Lucian Criste, până luni ofiţer în cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, şi avocatul Milan Miroslav Manyura, din Aleşd. Cel din urmă a fost membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune şi consilier al ministrului Administraţiei şi Internelor în perioada 2010-2017, iar din 2019 este membru în Baroul Bihor.

La Judecătoria Beiuş a fost numită una dintre cel mai bine clasate candidate din concurs. Este vorba despre o avocată din Cluj, Anca Olar Miclăuș, care a obţinut locul 10 în clasamentul candidaţilor, cu media 9,01. Ea este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, promoția 2015, iar din 2017 avocat în cadrul Baroului Cluj.

Foşti poliţişti, acum procurori

Printre noii magistraţi se numără şi de acum fostul şef al Biroului Siguranţă Şcolară din Poliţia Bihor, comisarul Valerian Belciug, care, începând de luni, e procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta - Turnu Severin, dar şi beiuşeanca Mihaela Pupea.

Pupea este poliţista despre care BIHOREANUL a dezvăluit, toamna trecută, că îşi petrecea serile şi nopţile cu prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Cosmin Pantea, chiar în sediul instituţiei. La sesizarea publicaţiei, în urma unei verificări superficiale făcute din birou, Inspecţia Judiciară a decretat că vizitele nocturne ale poliţistei în sediul Parchetului Beiuş ar fi avut doar scop educativ: cum femeia se înscrisese la concursul pentru admiterea în magistratură şi "în contextul în care cei doi se cunosc de mai mult timp", procurorul ar fi meditat-o, "în vederea înţelegerii unor noţiuni de drept penal şi de drept procesual penal".

O altă poliţistă din Bihor declarată admisă la concursul de admitere în magistratură este Narcisa-Daniela Szabó, până recent ofițer specialist III la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Prin decret prezidenţial, Szabó a fost numită procuroare în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Criteriu pt a accede in magistratura:
...buna reputație!
Postat 09 Aprilie 2024, 18:27 de pinonel
Nu la noi, altundeva
In unele țari subdezvoltate , aflate în drum spre conduceri autoritare, personajele cele mai corupte și ușor coruptibile, lipsite de educație, sunt numite in functii cheie de conducere ale structurilor de forța cu scopul de a asigura protecție elitei corupte. Cetățenilor li se reprima drepturile, sunt lipsiti de aparare și impovărați de taxe, impozite si inflație. Acestia din urma, cetațenii, fie migreaza, fie vor accepta.
Postat 09 Aprilie 2024, 14:37 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON