URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2021, 15:30

Învăţători şi educatori din ţară şi din străinătate, reuniţi la Oradea: „Să nu uităm niciodată de copiii cu note între 6 şi 9” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 400 de cadre didactice din ţară şi din străinătate, în special educatoare şi învăţătoare, s-au adunat la Oradea, la primul congres internaţional al dascălilor organizat în România şi, totodată, primul din oraşul de pe Crişul Repede, după 84 de ani.

Profesorii au sosit în Oradea, la invitaţia Asociaţiei Dascălilor Bihoreni, încă de marţi, iar miercuri dimineaţă s-au adunat la Teatrul Regina Maria, pentru deschiderea oficială a congresului.

Invitată specială a evenimentului a fost Maria Manea, secretar de stat din Ministerul Educţaiei, iar la prezidiu au mai fost chemaţi deputatul PNL de Bihor Vasile Aurel Căuş, viceprimarul Oradiei, Arina Moş, directoarea Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Ţigan, inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRO) Viorel Dolha, şi reprezentanţi ai profesorilor români din străinătate, mai precis din Republica Moldova, din Serbia şi din Ungaria. De asemenea, pe scenă a fost invitat şi fostul preşedinte al CJ Bihor, liberalul Cornel Popa, de profesie dascăl.

Observaţie pertinentă

Maria Manea a subliniat cât de greu le-a fost profesorilor, şi mai ales învăţătorilor, în ultimul an şi jumătate, cât şcoala s-a desfăşurat mai mult online. "Ne dorim ca anul şcolar să înceapă fizic, dincolo de toate scenariile şi culorile", a spus secretarul de stat.

Eforturile educatorilor şi învăţătorilor au fost punctate şi de parlamentarul Căuş, care a subliniat că adesea aceştia trebuie să ţină locul părinţilor. Deputatul a avut însă şi o observaţie pertinentă, de care toţi dascălii ar trebui să ţină cont:

"Am avut impresia de-a lungul timpului că se acordă o atenţie deosebită, şi este un lucru cât se poate bun, acelor copii care riscă să abandoneze şcoala şi pe care vă străduiţi să-i menţineţi în şcoală într-un sistem de educaţie. În acelaşi timp se acordă atenţie deosebită elevilor de 10, pentru care avem un respect pentru că învaţă şi depun eforturi. Mi-aş permite totuşi să fac o observaţie: potenţialul cel mai mare al tinerei generaţii se regăseşte între aceste două categorii. Să nu uităm niciodată de copiii cu note între 6 şi 9, pentru că s-ar putea să avem foarte mari surprize, să căutăm şi acolo pe cei care s-ar putea să ne sprijine în viitor", a declarat Căuş.

România educată, "o poveste"

Un discurs aparte a avut şeful AGIRO, Viorel Dolha, care de altfel la acest congres speră să fie reales, şi care a vorbit despre cum educaţia românească trebuie să primească mai multă importanţă din partea guvernanţilor.

Dolha a subliniat că profesori devin doar cei care şi ca elevi au fost merituoşi, iar dacă salariile nu vor fi atractive, "de 2-3 ori cât sunt acum", învăţământul va pierde tineri cu potenţial în continuare. "În rest, e o poveste cu România educată", a punctat şeful învăţătorilor din ţară, lăudând-o pe Manea pentru că le-a cerut organizatorilor să-i transmită concluziile discuţiilor din congres, mai ales de la atelierul unde dascălii vor face propuneri pentru programul preşedintelui Klaus Iohannis.

Şeful AGIRO a subliniat şi importanţa pe care Ministerul Educaţiei trebuie să o acorde profesorilor de etnie română din afara ţării, care adesea au nevoie de sprijin de la colegii lor români, neavând manuale, cărţi auxiliare sau dotări tehnice.

După 84 de ani

Congresul internaţional al dascălilor a programat şedinţe şi întâlniri pe teme precum bune practici în învăţământul online, propuneri privind relaxarea programei şcolare, situaţia învăţământului în limba română în şcolile de peste hotare, analize şi propuneri pentru România educată. De asemenea, dascălii au programate mai multe vizite în Oradea şi o seară bihoreană.

Inedit este că această întâlnire a dascălilor este a doua care se ţine la Oradea, dar după mai bine de opt decenii.

În 1937, Asociaţia Învăţătorilor - secţia Bihor (cea a cărei activitate o continuă, din 2015 încoace, Asociaţia Dascălilor Bihoreni) a organizat aici o sfătuire a dascălilor români.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON