URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2023, 19:31

Încă un român este ținut ostatic de Hamas, în Fâșia Gaza

Încă un român este ținut ostatic de Hamas, în Fâșia Gaza sursa imaginii: Youtube / BBC
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat joi că o altă persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, care are domiciliul în Statul Israel, este ținută captivă de Hamas în Fâşia Gaza, zonă de conflict. În total, MAE a confirmat că patru cetățeni români sunt ostatici ai grupării teroriste.

„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că în urma verificărilor efectuate de către autoritățile române, pe baza informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, încă un cetățean cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, este ostatic în Fâșia Gaza”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă citat de Libertatea.ro. 

„Precizăm că Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin contactul cu autoritățile israeliene”, se mai arată în informare.

„A spus că va ajuta...”

Amintim că, marți seară, pe data 31 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe anunțase că alte două persoane cu dublă cetățenie, isaeliană și română, sunt ținute captive de gruparea islamistă palestiniană.

Primul român ostatic în enclavă a fost confirmat pe data de 21 octombrie. Iniţial, el apăruse pe lista persoanelor dispărute.

Ella Haimi, soția unuia dintre ostatici, a fost zilele trecute în România și s-a întâlnit marți cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria. „Am avut o întâlnire bună. Vreau să îi mulţumesc prim-ministrului pentru că s-a întâlnit cu noi. A fost o întâlnire importantă şi am sentimentul că şi el este alături de mine, ca la toate celelalte întâlniri, dar el este prim-ministru. Noi şi ambasadorul Azar îi reamintim datoria constituţională pentru Tal (n.r. - Tal Haimi, unul dintre ostatici), pentru că este cetăţean român. Şi pentru toţi ceilalţi ostatici din Fâşia Gaza. I-am cerut lucruri critice şi a spus că va ajuta cu ele. Deci este foarte important pentru mine”, a declarat Ella Haimi, potrivit Agerpres. 

„Nu vreau să spun prea multe, dar am cerut ajutor şi informaţii”, a adăugat ea. 

Pe de altă parte, cinci persoane cu cetăţenie israeliano-română au fost confirmate decedate până acum.

Niciun român evacuat

Libertatea.ro subliniază și că niciun cetățean român nu a reușit să iasă din Fâșia Gaza, teritoriu situat la vest de Israel și administrat de Hamas, în contextul în care evacurările cetățenilor străini din enclavă spre Egipt au început miercuri.

Premierul Marcel Ciolacu informa, după o vizită făcută în Israel pe 18 octombrie, că sunt 350 de români în Fâșia Gaza, dintre care circa 250 au solicitat celulei de criză activată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe să fie repatriaţi în România.

„E foarte greu și rezistăm foarte greu în acest infern. Sperăm să fim evacuați cât mai repede. Astăzi au plecat 500 de străini și nu știu ce mai așteaptă statul nostru?”, a spus miercuri Ștefan, unul dintre românii din Fâșia Gaza, citat de romania.europalibera.org.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
KP aka mama Omida
Are cetățenie Română e Română, dar nu același lucru se aplică la prietenii tai vorbitorii de Rusa.
Postat 03 Noiembrie 2023, 21:24 de Sandu2100
Român ca loc de naștere.
Se bagă-n seamă MAE. Omu-i evreu get-beget, care a plecat din România unde l-a născut o etnică israelită fără voia lui ... și a părăsit locul în favoarea "patriei mamă".
Postat 03 Noiembrie 2023, 21:00 de KP
sodelica2
Hai sa incheiem intr-o nota mai optimista. Un lucru e clar, "dreptatea umbla cu capul spart" pe Pamant, vedem asta cu ochii nostri dar ce se intampla "dincolo", dupa ce "predam cheile", :)) dupa ce punem mainele pe piept ? Asta e o alta discutie. O intreaga alta discutie. Posibil ca din acel punct lucrurile sa aiba o cu totul alta fatza. Una mai buna pt multa lume. Depinde de ce fapte facem aici. Eu asa cred.
Postat 03 Noiembrie 2023, 08:07 de OrbanKula
sodelica
Te exprimi mai greu de felul tau. Ce nu e clar ? Lupta pt suprematie religiaosa (cine isi poate impune zeul/zeii religiosi pe aceasta mica planeta) se desfasoara si sub ochii tai. Asta cu chinezii e altceva. Si ei vor sa domine lumea, dar in felul lor adica economic si militar. Ei nu-si bat capul cu religia. Nu au nevoie. La fel vor si rusii, si americanii si intr-o oarecare masura UE. Toti vor sa conduca lumea. Desigur ar mai vrea sa domine macar lumea musulmana si islamistul Erdogan sau Iranul. Si dictatorul din Coreea de Nord s-ar vrea vreun mare lider mondial. Fiecare vrea sa-si impuna propriul sistem de valori. Intrebarea este urmatoarea: Ce iti ofera tie ca simplu cetatean oricare din cei enumerati mai sus ? Ce libertati, drepturi, calitate a vietii iti ofera ? Cred ca nu e greu sa iti dai seama de diferentele dintre ei. In momentul de fata singurele superputeri mondiale sunt SUA si China. UE, nu are deocamdata o voce unitara. Rusia, este doar o putere regionala desi Putin s-ar vrea cel putin la nivelul la care a fost odata URSS. In realitate Putin este doar un aghiotant al lui Xi Jinping. Asadar, mai sodelica taica, vezi cat de complicate sunt lucrurile ? Traim in lumea lui care pe care si destui au deja arme nucleare, iar zeul/zeii religiosi privesc impasibili, inflexibili la cum se omaoara intre ele primatele numite conventional "homo sapiens-sapiens". Exista si indivizi pasnici in aceasta specie, dar nu au nici o sansa in fata bestiilor agresive, violente. Cel putin nu in prima faza a atacului. Ai inteles ca zeii religiosi nu exista in realitate ? Ei exista doar in mintile misticilor religiosi. Suntem pe cont propriu! De-a lungul timpului sute de milioane de oameni au murit pe aceasta planeta cu dreptatea in mana si ochii atintiti spre cer in speranta unei interventii divine! Poate in cazul unui razboi nuclear sa intervina vreo civilizatie non-umana, extraterestra pt a opri distrugerea totala a ecosistemului planetar de catre primatele homo sapiens-sapiens. In rest nu intereseaza pe nimeni. "Faceti ce vreti"! "Daca nu va puteti intelege, omoarati-va cat vreti"! Nu conteaza victimele. E o constatare amara dar asta e viata din pacate. Conteaza cine castiga! Ala face regulile.
Postat 03 Noiembrie 2023, 07:44 de OrbanKula
si
si mai exista o variabila in ecuatie , deloc de neglijat , si anume urmasii lui Lu'Tsu , care nu e hindi nici jewdeo -ceva , si e multi , chiar foarte multi , discutiile inter-semite desi crancene cu accente dramatice in viata de zi cu zi , nu seamana deloc cu ce s-ar putea intampla cu adevarat terifiant ...
Postat 02 Noiembrie 2023, 23:24 de sodelica
hat ...
asta tre' sa comentez , ce legatura estem intre faza iudeo da poate fi crestina sau musulmana si hindi , asta ma depaseste , in afara ca eram aia cu iudeo de 2x mai tineri pe asceasta planeta decat hindi nu este nimic +
Postat 02 Noiembrie 2023, 23:13 de sodelica
Traim vremuri mai complicate decat isi pot multi imagina
Fiecare mare religie - judeo-hrestinismul, judeo-islamismul si hinduismul - vrea sa se impuna astfel incat sa le elimine pe celelate. Este o atitudine periculoasa pe care o vedem in plina actiune la islamisti. "Cine seamana vant culege furtuna"!
Postat 02 Noiembrie 2023, 21:36 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON