URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2015, 08:27

Inamicii din interior

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Educat într-un spirit considerat acum desuet, n-am fost niciodată tentat să profesez, în pofida celor care o populează, ponegrirea patriei. Sunt totuşi momente când evidenţa ne obligă să constatăm: România e un stat învins! Nu-i vorbă, plină-i lumea de ţări îngenuncheate, dar în cazul nostru umilitor este că, după ce strămoşii au plătit cu mări de sânge victoriile în războaie, iar politicienii de odinioară şi-au cheltuit energiile pentru a obţine consfinţirea lor prin palatele în care marile puteri au împărţit păcile, România a ajuns un stat înfrânt chiar de inamicii din interior. De cei din spatele "frontului". De indolenţi, de fricoşi, de proşti şi de lacomi.

Cu întârziere de trei ani aflăm că un sediu al Poliţiei bihorene din inima Oradiei a fost retrocedat urmaşilor unui baron fugit cu trupele lui Horthy, în ultimele zile de ocupaţie asupra Ardealului. Trei ani n-a avut informaţia asta nici măcar şeful Poliţiei Bihor, fost - să nu uităm - şef al întregii Poliţii Române! Chestorul Liviu Popa a aflat că trebuie să evacueze clădirea la fel ca un chiriaş indezirabil, ca un beţiv care îşi scandaliza vecinii ori ca un neisprăvit care nu-şi plătea căldura. Ca un "outlaw" care nu merita nici măcar un foc de avertisment!

Ce ne spune povestea dezvăluită de BIHOREANUL săptămâna asta? Că imobilul din strada Republicii nr. 50 a fost practic înstrăinat în urma unui proces în care cei puşi să apere interesele statului român (şi implicit ale tuturor cetăţenilor, căci fiecare retrocedare e plătită scump şi de Ghiţă, şi de Gyuri!), au practicat non-combatul, asta dacă nu cumva au fraternizat de-a dreptul cu adversarul.

Nu ştiu cât de hortist a fost baronul care a deţinut clădirea, habar nu am ce aport a avut la întărirea ocupaţiei între Dictatul de la Viena şi Ziua Eliberării. Logica elementară, însă, ne spune că nu putea avea conştiinţa curată de vreme ce a fugit odată cu o armată inamică. Dar problema nici măcar nu se numeşte Gerliczy. Răul cel mare e nesimţirea, dacă nu chiar complicitatea trădătoare a juriştilor Ministerului de Interne. N-au ştiut sau nu le-a păsat că un bun inamic nu putea face obiectul legilor retrocedării, aplicabile doar celor naţionalizate de regimul comunist? Mă îndoiesc.

O comparaţie între modul în care interesele statului român (şi, repet, ale cetăţenilor români, indiferent de etnie) sunt reprezentate la nivel central şi cel în care sunt apărate de la nivel local este inevitabilă. Cum se face că Primăria, de pildă, a reuşit să păstreze Colegiul Eminescu ori Consiliul Judeţean să nu rămână fără fosta Policlinică Mare, în timp ce ditamai Ministerul de Interne s-a lăsat deposedat de sediul Poliţiei? Mă tem că răspunsul e generator de defetism: în ţara asta nimic nu dispare fără ştirea - poate chiar fără acordul - propriilor "paznici". Cu cât mai sus cocoţaţi, cu atât mai indiferenţi şi cinici faţă de cei pe care ar fi trebuit să-i servească!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
format c:
format ce si doua puncte pe verticala fara pauza la sfarsit, ca sa fie comanda completa... la fel s-a intamplat si cu mtc ori cu Filarmonica, dupa ce s-a renovat mai intai. si baile felix ar trebui retrocedata aproape in intregime, plus nspe cladiri din oras. pana la urma e corect, doar ca noii proprietari sau vechii, ma rog, nu reusesc sa intretina ulterior imobilele redobandite si apeleaza tot la visteria orasului. poate nu ar strica o Lege, in acest sens...
Postat 29 Mai 2015, 09:42 de vg
clarificari Gerliczy
Gerliczy a fost un business-man, un capitalist care de fapt a investit in Transilvania destul de mult iar in Oradea a construit mai multe cladiri care azi se afla in patrimoniul cultural-arhitectural. Adica a ramas ceva in urma lui si ceva care dainuie si peste 100 de ani si care e valorizat pe plan international. Ma mira usurinta cu care punem etichete de nazist ori hortist, cunoscand sau necunoscand adevarul istoric. Cunoscandu-l, e cu atat mai grav. Cred ca orice intelectual cu o pregatire elementara cunoaste adevarul din preajma sosirii comunistilor. Tarani, intelectuali romani, unguri, evrei, nemti inchisi sau executati, toti marii capitalisti obligati inspre calea exilului sau intemnitati doar pentru impunerea sistemului comunist de catre rusi. Ce a urmat dupa 1944, 1946 in special, a fost un adevarat holocaust al valorilor intelectual-capitaliste (adica tocmai "motorul" unei natiuni) indiferent de etnie sau nationalitate. Cred ca nu e de bun augur sa lipim etichete de genul nazist sau hortist in 2015.
Postat 28 Mai 2015, 17:57 de parker
WinDos - Format C
Mister Dos, chiar esti pe din "dos"!! Ar fi bine sa tastezi tu singur "format C" la contul tau de pe ebihoreanul, ca s-au saturati oradenii sa citeasca scrisurile pline de alcool al unui tip virusat si plin de bube psd..daca nu stii sa anulezi singur contul , te ajutam noi!!! esti jalnic
Postat 28 Mai 2015, 09:41 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON