URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2024, 09:40

În Oradea, a revenit cenzura

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ce îi este atât de frică PNL-ului încât să restricționeze, cu mușchii și abuziv, dialogul politic? Pentru ca orădenii să nu afle că PSD și PNL sunt împreună? PNL impune o liniște care servește doar la ascunderea următoarelor adevăruri: s-a creat un partid unic dominant, guvernrea actuală e un eșec, alianța dintre PSD și PNL e problematică, ultimii par a juca un rol secundar, mai pe șleau, un rol de slugă în coaliție.

De ce spun asta? Pentru că recent am experimentat personal cum este să fii oprit și legitimat de forțele de ordine nu pentru o infracțiune, ci pentru simplul act de a dialoga cu orădenii, în calitate de politician din Oradea, deputat de Bihor și președinte de organizație județeană a unui partid politc.

Sub pretextul aplicării unui regulament destinat activităților publicitare și comerciale, ni s-a interzis efectiv să ne adresăm alegătorilor prin materiale tipărite, o practică nu doar abuzivă, ci profund antidemocratică. Constituția României prevede expres că cenzura este interzisă. Or, asta se întâmplă prin impunerea unui control cu ștampilă al Primăriei asupra a ceea ce le spunem alegătorilor în pliantele noastre sau prin impunerea plății unor taxe pentru această formă de dialog cu cetățenii.

Să consideri pliantele electorale ca fiind echivalente cu publicitatea comercială, supuse acelorași reglementări, este o idee care ar putea aduce prejudicii semnificative procesului electoral. Mai mult, regulamentul adus în discuție nu face distincție între perioada de campanie electorală sau alte perioade.

Necesitatea obținerii unui acord prealabil de la administrația locală pentru distribuția materialelor electorale ridică întrebări serioase despre libertatea de exprimare în Oradea. Nicăieri în România sau în lume, mă refer la țările democratice, nu la Rusia sau Bielorusia, materialele electorale nu trec prin cenzura primarului sau a extensiilor sale.

Această încercare aberantă de a controla comunicarea politică înainte de alegeri este de fapt o împiedicare a exercitării, în cunoștință de cauză, a dreptului la vot.

Îngrijorătoare este și reacția șefului Poliției Locale care a acționat ca un instrument politic al PNL: tot noi, eu și colega mea, deputata Cristina Prună, am fost acuzați că am denaturat adevărul.

Mai mult, interdicția amplasării corturilor pentru strângerea semnăturilor, sub pretextul protejării esteticii orașului, este un alt tertip pentru a limita accesul la informație și dialogul deschis cu cetățenii. Și această restricție subminează funcția esențială a alegerilor.

Înțelegem și respectăm nevoia de a menține frumusețea Oradiei, dar nu putem accepta ca estetica să fie folosită ca un pretext pentru a interzice partidelor politice să se prezinte alegătorilor. Oradea nu e doar centrul orașului. De ce nu este permisă amplasarea corturilor în cartierele de blocuri? Nu știm!

Din păcate, nu pot trata ca un eveniment normal, cotidian, momentul în care poliția locală e trimisă să legtimeze și să oprească o acțiune a doi deputați români, reprezentanți ai poporului aleși democratic, în alegerii libere, care nu fac altceva decât să comunice cu cetățenii în spațiul public. În calitate de deputat USR de Bihor, voi continua să lupt pentru drepturile cetățenilor Oradiei și pentru asigurarea unui mediu electoral liber, indiferent de culoare politică sau ideologie. Fiecare voce trebuie să aibă posbilitatea de a fi auzită iar democrația trebuie să funcționeze neîngrădită.

Trebuie să respingem încercările de a limita dialogul între partidele politice și cetățeni, chiar dacă asta deranjează și chiar dacă unele partide vor să ascundă alianțele toxice pe care le încheie la nivel național, cum ar fi de exemplu alianța PNL cu PSD.

Silviu Dehelean,
deputat și președinte USR Bihor

(advertorial USR)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON