URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2016, 12:28

În absenţa vicepreşedintelui Alexandru Kiss, aleşii bihorenilor au votat în unanimitate 48 de Hotărâri ale Consiliului Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Voturi în bloc

Cu vicepreşedintele Alexandru Kiss absent, în contextul în care în ultimele 5 săptămâni BIHOREANUL a dezvăluit probele pe care procurorii DNA le-au strâns împotriva sa şi care descriu fapte de corupţie extrem de variate şi întinse de-a lungul perioadei 2003-2008, Consiliul Judeţean a adoptat marţi, cu unanimitate de voturi, nu mai puţin de 48 de Hotărâri.

Singurul politician care a tulburat consensul perfect a fost preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, care înaintea votării ordinii de zi a atenţionat pe bună dreptate conducerea CJ să nu mai pună în dezbatere proiecte pe care consilierii nu au avut timp suficient să le studieze. Concret, el s-a referit la proiectul privind rectificarea bugetului pe 2016 al judeţului şi al instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean şi la două proiecte privind eliberarea unor licenţe de traseu pentru firme interesate să asigure transport de pasageri prin curse regulate.

"Rectificarea de buget nu ar trebui introdusă ca punct suplimentar pe ordinea de zi, nu cred că s-a lucrat azi-noapte la ea, iar eliberarea de licenţe de traseu putea să mai aştepte dacă nu a fost pregătită până azi. Azi vom fi de acord, dar nu suntem de acord în principiu să devină un obicei dezbaterea unor puncte suplimentare", a spus Mang.

"Aţi respirat acelaşi aer"

După ce au aprobat execuţia bugetară pe anul trecut şi rectificarea bugetului pe acest an, precum şi prelungirea contractului de închiriere încheiat în 2011 cu Episcopia Romano-Catolică pentru găzduirea în Palatul Baroc a Muzeului Ţării Crişurilor (în valoare de 15.000 euro pe lună), şeful PSD Bihor a mai avut o intervenţie înainte ca aleşii să dezbată proiectul de Hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru scoaterea la licitaţie, pentru a patra oară, a lucrărilor de transformare a fostei Garnizoane în sediu pentru Muzeu, precum şi pentru dotarea acestuia.

Practic, consilierii au trebuit să actualizeze preţurile lucrărilor rămase de executat, circa 15% din volumul iniţial, după ce în 2010 Selina a refuzat să le încheie, pe fondul divergenţelor cu preşedintele de atunci al CJ, Radu Ţîrle, care la rându-i refuza să aprobe majorarea contractului încheiat în ianuarie 2009.

"De ce nu s-a făcut acest lucru (n.r. – actualizarea preţurilor) înainte de prima licitaţie, ca să avem acum un câştigător?", a întrebat Mang, care a continuat pe un ton retoric, vrând să ştie ce garanţie există că aceste preţuri nu vor mai fi actualizate încă o dată. Replica preşedintelui Cornel Popa a fost promptă. "Parte din răspunsuri le ştiţi, domnule Mang, pentru că aţi fost aici şi aţi respirat acelaşi aer", i-a spus Popa şefului PSD, care până anul trecut a făcut parte din conducerea CJ, ca vicepreşedinte.

În final, consilierii – inclusiv cei ai PSD – au votat unanim proiectul conform căruia valoarea lucrărilor rămase de executat la Muzeu se ridică la 29,466 milioane lei. Amintim că anul trecut CJ a organizat trei licitaţii pentru găsirea unei firme dispuse să termine lucrările, dar fără finalitate, cel mai important motiv fiind că preţurile au fost păstrate la nivelul din 2008, când, de pildă, o oră de manoperă era plătită cu 8 lei pentru fiecare muncitor.

Şi construcţii, şi dotare

În contextul în care valoarea lucrărilor de construcţie rămase de executat şi a celor pentru dotarea viitorului sediu al Muzeului a fost actualizată la 29,466 milioane lei, această sumă surprinde prin comparaţie cu cea anunţată la licitaţiile eşuate anul trecut, la care valoarea comunicată de CJ a fost de 5,301 milioane lei fără TVA.

Diferenţa este explicată, potrivit şefului de cabinet al preşedintelui CJ, Horia Carţiş, prin faptul că a fost scos la licitaţie nu numai restul lucrărilor de construcţie rămase de executat, ci şi dotarea Muzeului, anul trecut valoarea cumulată a celor două tipuri de achiziţii fiind de 26,971 milioane lei, iar acum a ajuns prin actualizare la 29,466 milioane lei. "Diferenţa rezultată în urma actualizării este de 2,494 milioane lei", spune Carţiş.

Avocaţi în procesul cu Selina

La propunerea Serviciului Juridic al CJ, aleşii au aprobat şi procedurile de angajare a unui avocat care să reprezinte instituţia în cele două procese intentate aceleiaşi firme, Selina, pentru recuperarea unor prejudicii de peste 7 milioane lei produse de aceasta prin neonorarea obligaţiilor asumate în 2006, când – în mandatul preşedintelui Alexandru Kiss – judeţul a vândut terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului nr. 4 şi din strada Universităţii nr. 1A.

Întrucât Selina nu a construit numărul de apartamente asumat, iar în plus a şi garantat cu terenurile un credit bancar, ceea ce nu avea voie să facă, CJ a intentat Selinei câte un proces pentru fiecare din cele două amplasamente, concomitent refuzând să se constituie parte civilă în procesul pe care DNA l-a intentat atât fostului preşedinte Alexandru Kiss, cât şi patronului Beneamin Rus, pentru vânzarea frauduloasă a terenurilor. Prejudiciul calculat de procurorii anticorupţie a fost mult mai mare decât cel revendicat de CJ în baza unui calcul făcut de Curtea de Conturi, şi anume de peste 6,12 milioane euro.

"Pârtie" pentru Drumul Apuseni

Tot marţi, şi tot unanim, consilierii judeţeni au adoptat o Hotărâre pentru aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru realizarea studiului de fezabilitate la obiectivul "Traseul Regional Transilvania Nord; Drumul Apuseni; Reabilitare şi modernizare DJ 764A; DJ 108J; DJ 108K, lungime totală 56,353 kilometri", în vederea depunerii acestuia spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Sub această denumire, aleşii bihorenilor au aprobat, practic, aşa-numitul "Drum Apuseni" prin care actualul preşedinte Cornel Popa doreşte stimularea turismului în Munţii Apuseni prin reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene DJ 764A Beiuş – Stâna de Vale (26,160 km), DJ 108J Remeţi – Stâna de Vale (17,215 km) şi DJ 108K Remeţi – limită judeţ Cluj (12,978 km), scopul fiind conectarea rutieră între drumurile naţionale ce trec prin Beiuş la zonele montane din Stâna de Vale şi Padiş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
hopa...
La propunerea Serviciului Juridic al CJ, aleşii au aprobat şi procedurile de angajare a unui avocat care să reprezinte instituţia în cele două procese intentate aceleiaşi firme, Selina, pentru recuperarea unor prejudicii de peste 7 milioane lei produse de........ etc. etc. Pai la ce sunt buni juristii din CJ? Sa taie frunze la caini? Avocatul ala o sa fie platit cu un onorariu gras din banii nostri. Bravo lui sau ei! Cum recuperam banii pierduti? Stop salarii la juristi pana la echivalenta onorariului! Curtea de Conturi? Ce ziceti?
Postat 22 Martie 2016, 20:27 de Kid
Inainte de plecare CJ stinge lumina.
Varul germenilor chimici care au jumate de stana si un izvor cu minciuni tot accolo, zis si Popa Cornel, face cadou familiei calauzitoare un drum pe care, de mai multi ani incoace, se circula tot mai rar. Sa faci drum pe bani publici pentru o familie e prea mult deja. DNA o sa aiba de lucru sezonul viitor in Bihor, cat nu a avut de la infiintare pana acum.
Postat 22 Martie 2016, 19:11 de SirmaGhipata
Aerul si fraierul.
Popa Cornel, cel mai insignifiant presedinte de consiliu judetean din toate timpurile, recunoaste ca respira tot timpul si isi da aere, chiar daca aspiratia lui nu a pus Bihorul pe primul loc, asa cum ne-a promis in campania electorala, ci din contra.
Postat 22 Martie 2016, 19:01 de SirmaGhipata
Hai...
Institutie mancatoare de bani multi...nu fac nimic...toata ziua cafeleeeee , barfe,si ..campanie electorala..zatttttttt...daca va mai voteaza oradenii isi merita soarta d sclavi
Postat 22 Martie 2016, 16:31 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON