URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2022, 07:58

Ieșiți la plictiseală! Parcurile din Oradea sunt prea puțin atractive pentru copiii de vârstă școlară (FOTO)

Ieșiți la plictiseală! Parcurile din Oradea sunt prea puțin atractive pentru copiii de vârstă școlară (FOTO) SENZAȚII TARI. Pistele de tip „pump track”, adică trasee denivelate pentru bicicliști, sunt o bună sursă de distracție pentru copiii. Deocamdată, în Oradea sunt doar două asemenea piste, una pe Sovata, și alta lângă magazinul Jumbo
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toți părinții își doresc ca, măcar în zilele însorite, copiii lor să uite de tablete și să se joace în aer liber. Din păcate, însă, parcurile din Oradea nu sunt destul de atractive pentru copiii mai măricei, având aceleași tobogane și leagăne îndrăgite doar de cei mai mici dintre ei. 

Primăria ar putea să se inspire dintr-o mulțime de parcuri din străinătate și promite că, de anul viitor, chiar o va face.

„Lipsite de imaginație”

Având doi copii de clase primare, o mămică din Oradea constată că, dacă nu se dau cu bicicleta sau cu rolele, micuții nu au ocupații în parc. „Ieșim des cu ei afară, dar adevărul e că se plictisesc. Toate locurile de joacă sunt gândite pentru copiii mici, iar cei mai mărișori nu au ce face. Păcat că Primăria nu se gândește și la ei”, spune femeia.

Alți părinți au aceeași supărare. „Majoritatea locurilor de joacă sunt aproape identice. Nu sunt destul de sigure pentru copiii între 1 și 3 ani, nu au garduri, ca să nu fugă copilul între mașini, și sunt categoric plictisitoare pentru cei mai mari. Pur și simplu, lipsite de imaginație. Parcă cei care le produc nu sunt preocupați de cât de mult se vor bucura copiii, ci de cât de ieftin va fi”, spune Andrea, o altă mămică. 

„Parcurile noastre nu sunt potrivite pentru cei care au mai mult de 8 ani. Copilul meu de 6 ani se mai joacă pe la tobogane, balansoare și leagăne, dar cel de 10 ani se plictisește. Și tirolienele din parcuri sunt tot pentru copii mai mici, el ajunge cu picioare pe jos”, zice și Alina.

În ultimii ani, Primăria a început să monteze în parcuri (Barcăului, Salca, Olosig) instalații de tip tiroliană. Suportă însă cel mult 45 de kilograme, sunt de joasă înălțime și adesea defecte, așa că tot fără folos pentru școlari...

Modele din Vest 

Părinții sunt cu atât mai frustrați cu cât, de fiecare dată când merg spre Vest, văd exemple de locuri de joacă mult mai interesante. De pildă, în Budapesta, pe dealul Gellért, copiii de toate vârstele se pot juca pe tobogane lungi de zeci de metri, se pot cățăra pe diferite instalații ori pereți anume gândiți. Tot în Ungaria, dar în orașul Nagykanizsa, găsesc în parcuri și „utilaje” de construcție, precum cupe uriașe de excavator, pe care le pot manevra în nisip. 

Mai departe, în Germania, chiar și satele au parcuri cu pereți de escaladă (foto) și diverse jocuri de cățărare, confecționate din materiale naturale. În Austria, în orașul Klagenfurt, de asemenea există parcuri de aventură în aer liber, unde copiii se cațără pe frânghii ori escaladează plase cu ochiuri mai mici sau mai mari. „Trasee pentru cățărat ar fi bune în toate parcurile din Oradea”, crede Claudia, o altă mămică din Oradea. 

În străinătate, locurile de joacă pentru copii mai au și trambuline de tot felul, unde cei mici și cei mari pot să-și consume energia, ori cișmele cu jocuri de apă. Ba chiar și animale, cum e cazul unui parc din Amsterdam, unde ies la joacă și niște capre! 

„Le-am regândit” 

În Oradea, singurele facilități moderne sunt, pe lângă tiroliene, un mini-traseu de cățărare recent amenajat în parcul Olosig, și o pistă de tip „pump track” de pe Sovata, care imită un traseu denivelat pentru biciclete sau role. O altă asemenea pistă este în lucru în parcul Salca. 

De altfel, reprezentanții Primăriei recunosc că părinții și copiii au motive să fie nemulțumiți de parcurile din oraș. „În toate investițiile mari care implică modernizarea unor parcuri am regândit locurile de joacă pentru copii pe categorii de vârstă și inclusiv pentru copiii cu dizabilități”, spune Adina Popa (foto), director adjunct al Direcției Tehnice din Primărie.

„Încercăm să folosim cât mai mult lemn, la structuri de cățărat și echilibristică dedicate copiilor mai mari de 6 ani, dar și pentru echipamentele de joacă. De asemenea, continuăm cu terenurile de pump track și ne dorim să amenajăm și un skate park, cu facilități inclusiv de parkour (n.r. sărituri la distanță sau înălțime)”, mai spune Popa.

Planuri de viitor

Oradea are 119 locuri de joacă autorizate, iar Primăria vrea ca anul viitor să contracteze o firmă care să furnizeze noi echipamente de joacă pentru ele. 

Totodată, municipalitatea are în plan să modernizeze parcul Petőfi, cu tot cu locul de joacă, să amenajeze un parc de aventură cu tiroliană și pump track în Brătianu, să construiască un teren de sport în parcul 22 Decembrie, să amenajeze un loc nou de joacă în șanțul Cetății, iar în Parcul 1 Decembrie să facă un așa-zis teren de splash pad, adică o zonă de recreere cu jocuri de apă. Locuri de joacă moderne vor mai fi amenajate în cartierul Europa și pe străzile Rectorului, Grigore Moisil, Coriolan Hora, Căpșunilor/Afinelor. 

După ce toate acestea vor fi amenajate, mai rămâne de văzut dacă vor trece și testul vandalismelor, un examen greu în Oradea... 


Vocea străzii

Ce părere aveți despre locurile de joacă din oraș?

Nu sunt întreținute. Lipsesc toaletele publice, pentru copii și părinți, și coșurile de gunoi, iar foarte des sunt vandalizate aparatele. Nisipul este plin de mucuri de țigară sau rahat de câine.

Timi Szilagyi

Sunt o glumă, nu locuri de joacă. Calitatea produselor lasă de dorit, conceptul nu e bun, nu au toalete, nisipul e plin de mizeriile animalelor.

Dan Maior

Nu sunt deloc mulțumită. E jeg în aproape toate parcurile de la noi și nu sunt deloc „safe” pentru copilașii mai mici. Nu ai toalete, iar vara nici umbră.

Brigitta Selegean

Eu visez la locuri de joacă din materiale ecologice, cu un design atractiv, curate. În Danemarca, există foișoare unde poți sta cu copilul și când plouă.

Carmen Coman

Multe arată acceptabil, dar unele sunt mizerabile. Sunt loc de relaxare pentru boschetari și consumatori de țigări, bere și energizante.

Roxana

Unui copil nu îi pasă cum arată locul de joacă. Pentru el, important este să fie afară, să se joace și să socializeze cu alți copii.

Marian Aurel

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Amintiri.
Apoi noi fluieram cautand ace sa ne umflam “artexurile” printre rezidurile medicale aruncate la ghena spitalului de copii, nu ne-a curmat nici un virus, eram vesnic rosii in obraji, sprinteni si voiosi. Cand nu bateam mingea pe platoul alaturat, cutreieram santierele cartierului dupa tuburi, ne impungeam cu conuri mai abitir ca in filmele vestice la care visam. Parintii ne vedeau dimineata si seara, cheia era riguros ancorata la gat, nu isi facea nimeni prea multe griji de lipsa legaturii, contactului. Daca o puneam de niste sticle, faceam niste bani pe langa cei lasati de parinti, mancam o sarlota, sorbeam o aurora. Desigur, toate astea se intamplau cand nu aveam lecturi obligatorii, norme la maculatura si teme interminabile. Cum le imparteam pe toate, nimeni nu stie. Aaa, nu aveam telefoane, tablete, jocuri, televiziune mai mult la vecini. Nu tu pump track, nu tu tiroliene, catarari. Ce-a ajuns si lumea asta…
Postat 27 Octombrie 2022, 09:07 de User anonimizat
Lucru de mantuiala
S-a amintit de tiroliana, in special cea de pe str.Barcaului executat in bataie de joc care pe timp de vara devine inpracticabila din cauza irigatiei care inunda culoarul unde copii se murdaresc de noroi ,pentru ca nu s-a placat acel culoar cu material elastic folosit la locul de joaca!!!
Postat 27 Octombrie 2022, 08:36 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON