URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2012, 16:04

Hernie pansată: Adrian Maghiar, acuzat într-un nou scandal de malpraxis

Hernie pansată: Adrian Maghiar, acuzat într-un nou scandal de malpraxis FOTO ÎN DIRECT. În timpul intervenţiei chirurgicale la care a fost supus în Spitalul "Santa Maria Degli Angeli" din Spilimbergo, medicii au fotografiat bucăţile de tifon de 16 centimetri scoase din abdomenul orădeanului Cristian Doczi (medalion). Pentru că nu des pot vedea aşa caz de neglijenţă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O banală operaţie de hernie s-a transformat într-un coşmar periculos pentru un tânăr de 27 de ani din Oradea, care a trăit 8 luni cu un pansament în abdomen, uitat de medicul care îl tăiase. Intervenţia a fost efectuată la spitalul privat Pelican, iar chirurgul "uituc" e cunoscutul Adrian Maghiar, fostul decan al Facultăţii de Medicină şi coproprietar al spitalului unde Cristian Doczi se internase pentru a fi tratat cu profesionalism de "cinci stele".

Greşeala medicului a fost descoperită într-un spital din Italia, unde tânărul a fost reoperat din cauza infecţiei care îi măcina organismul. În timpul noii intervenţii, chirurgii italieni i-au scos din abdomen un tifon lung de 16 centimetri. Acum, Cristian e hotărât să-şi ceară dreptatea, aşa că l-a reclamat pe Maghiar pentru malpraxis şi îi cere daune de 200.000 de euro.

Dai un ban... -

... dar stai în faţă. După vechea zicală s-a ghidat orădeanul Cristian Doczi în iulie anul trecut, când a decis să se interneze la Spitalul Pelican pentru o operaţie de hernie inghinală. Afecţiunea apare atunci când o parte din ţesutul abdominal sau din intestin cade în "şanţul" dintre abdomen şi coapsă, provocând apariţia unei umflături. Intervenţia constă în "împingerea" intestinului înapoi spre abdomen şi fixarea unei proteze, ca o plasă, în zona în care s-a produs hernia, pentru a opri o nouă alunecare a ţesuturilor.

adrian maghiar2.jpgCristian a acceptat operaţia la recomandarea chirurgului Adrian Maghiar (foto), care - în urma consultaţiei - îl avertizase că dacă amână intervenţia riscă să sufere complicaţii. "M-a liniştit, totuşi, că operaţia era una de rutină şi că după o săptămână nu voi mai avea nicio problemă", a povestit tânărul BIHOREANULUI.

Un fir de păr

Cristian a stat şase zile în Spitalul Pelican, din 29 iulie până în 3 august, plătind pentru spitalizare 1.200 de lei. La o zi după externare a început să simtă dureri, motiv pentru care, o săptămână mai târziu, era din nou la medic. "Domnul doctor m-a liniştit. Mi-a spus că durerile vor dispărea de la sine cu timpul, că nu e nimic grav, poate doar un fir de păr care o fi crescut sub piele", relatează tânărul. Totuşi, pentru că se simţea tot mai rău, în noiembrie a fost obligat să se interneze din nou, tot la Pelican, pentru ca locul operaţiei, care se umflase şi supura, să-i fie curăţat.

La scurt timp după noua intervenţie, sperând că lucrurile în sfârşit s-au rezolvat, tânărul a plecat la lucru în Italia. Dar problemele au revenit, aşa că anul acesta, în ianuarie, a ajuns la un medic în Spilimbergo, localitatea unde se stabilise. "Trei luni de zile am luat antibiotice şi la fiecare 2-3 zile îmi era curăţat locul operaţiei, pentru că îmi curgea puroi. În martie, medicul mi-a spus că trebuie să fiu operat. Credea că s-a infectat plasa ori că s-a format în jurul ei o pungă de puroi", explică orădeanul.

Tânărul a fost internat pe 21 martie la Spitalul Santa Maria Degli Angeli şi abia în timpul operaţiei chirurgii au descoperit adevărata cauză a suferinţelor sale: o bucată de pansament îi fusese uitată în abdomen, iar în jurul acesteia se formase un chist de puroi. Îndepărtată imediat, formaţiunea a fost fotografiată de medici, o bucată de ţesut fiind expertizată la Departamentul de anatomie patologică al spitalului. Patru zile mai târziu, legiştii confirmau că în materialul primit pentru analiză era "ţesut granulomatos periferic din porţiune operată pentru hernie inghinală, cu prezenţă de pansamente reziduale", analiza macroscopică a biopsiei relevând "un fragment de ţesut cu zone nodulare închis gălbui", iar cea microscopică "ţesut fibronectiv cu focare de flogoză cronică xanthogranulomatoasă şi în celule epiteliale şi gigante multinucleale din corop străin şi fibroscleroză de tip cicatrice".

Pro şi contra

"Am văzut pozele făcute după operaţie şi nu mi-a venit să cred. Puteam să fac o septicemie şi să mor. Opt luni am stat cu pansamentul uitat în mine, iar domnul doctor Maghiar spunea că era doar un fir de păr. Medicii italieni mi-au spus să vin să vorbesc cu el, pentru că este un caz flagrant şi grav de malpraxis", spune Doczi.

Numai că, înainte de Paşte, când a încercat să discute cu chirurgul Maghiar, pentru a ajunge la o înţelegere amiabilă, răspunsul acestuia l-a nemulţumit. "Mi-a oferit 2.000 de lei, mult prea puţin în comparaţie cu problemele pe care le-a provocat greşeala lui şi cu costurile pe care a trebuit să le achit, şi în ţară, şi în Italia", spune orădeanul, adăugând că i-a prezentat fondatorului Spitalului Pelican inclusiv actele doveditoare.

Adrian Maghiar susţine, în schimb, că fostul său pacient minte. "Mi-a arătat numai două fotografii care nu spun nimic. Niciun alt document!", afirmă medicul care spune că i-a cerut tânărului să-i aducă dovezi serioase. "I-am spus să facă o sesizare oficială pe adresa spitalului, să o înregistreze, să ataşeze documentele pe care se bazează, iar noi vom analiza situaţia. Se va face o anchetă şi i se va da un răspuns. Până când nu se verifică ce s-a întâmplat, nu se poate stabili o vinovăţie pe seama cuiva", zice Maghiar. Pe de altă parte, chirurgul mizează probabil şi pe faptul că o asemenea eroare nu-i poate fi imputată direct lui, ci eventual asistentei cu care a lucrat, chiar dacă tot el poartă răspunderea pentru reuşita sau eşecul operaţiei.

Reclamaţii

Cristian Doczi pretinde că medicul a văzut toate documentele, dar nu vrea să-şi asume greşeala. "I-am dus toate actele: scrisoarea medicală şi examenul histo-patologic din Italia, fotografiile, rezultatul analizelor, tot... Dar nu vrea să le ia în seamă", zice tânărul care, supărat, şi-a angajat avocat şi a sesizat Parchetul Oradea, solicitând anchetarea chirurgului pentru vătămare corporală din culpă.

03 tantas1.jpg"Vina medicului a fost că a uitat acel pansament în organismul clientului meu, fapt care i-a provocat o vătămare a sănătăţii şi i-a pus în pericol viaţa. Am solicitat şi o expertiză medico-legală, deşi deja există documentele care dovedesc acuzaţiile. Pentru daunele suferite, vom solicita despăgubiri civile, contravaloarea tratamentelor şi intervenţiei chirurgicale din Italia, dar şi despăgubiri morale de 200.000 de euro", spune avocata Claudia Ţânţaş (foto), care va cere şi Colegiului Medicilor tragerea la răspundere a fostului decan al Facultăţii de Medicină.

Rămâne de văzut doar dacă medicii vor da curs solicitării ori o vor rezolva prin "înmormântare", cum au făcut şi în alte dăţi, în cazul unor confraţi cu nume mult mai puţin sonore decât cel al lui Adrian Maghiar...


JUDECAT
Daune de 1.000.000 de euro

Chirurgul Adrian Maghiar nu este la prima acuzaţie de malpraxis. Medicul e judecat, pentru ucidere din culpă, într-un proces aflat pe rolul Judecătoriei Oradea, declanşat în urma unei reclamaţii făcute de orădeanul Gheorghe Havaşi. Bărbatul îl acuză pe medic de moartea soţiei sale, Daniela (38 de ani), funcţionar bancar, care pe 26 noiembrie 2005 a fost internată "cu pile" pe secţia Chirurgie 1 de la Spitalul Judeţean Oradea, în grija lui Maghiar, pe atunci şeful secţiei, dar a murit trei zile mai târziu, în spital, din cauza unor diagnostice eronate.

Deşi Comisia Superioară a Institutului Naţional de Medicină Legal a indicat o culpă medicală în acest caz, procurorii Parchetului Oradea au clasat dosarul în două rânduri, el fiind repus pe rol de Judecătoria Oradea, pe 7 februarie în acest an, când judecătoarea Ileana Anastasiu a dispus reţinerea dosarului spre judecare.

În acest caz, soţul şi fiul victimei îi solicită lui Adrian Maghiar daune de un milion de euro. Ironia sorţii face că, după moartea mamei sale, tânărul Andrei Havaşi (22 de ani) și/- ales ca profesie medicina iar acum este student cu bursă de excelenţă la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj Napoca.

"În paralel cu procesul de malpraxis, noi am deschis şi un proces civil de pretenţii împotriva Statului român, pentru tărăgănarea acestui dosar. Este anormal ca un dosar să se plimbe 7 ani între Parchet şi instanţă", spune avocata familiei, Mihaela Hălmăgean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
NERUSINARE
pt mircea ma fraiere daca ai sti tu prin ce a trecut fam noastra cu acest caz nu cred ca ai vrea sa treci.daca ti-ar ajuta bunul D-zeu sa treci si tu prin asa ceva numai cat timp a stat fratele meu atunci sa vad ce malpraxis ai face tu.esti un bou
Postat 05 Septembrie 2012, 23:16 de FLORIN
groze
CENZURAT
Postat 27 Aprilie 2012, 23:00 de groze
mda
decit sa i pupi in kur pe felcerii astia, Stăncuţa Popa mai bine faceai un bine societatii, comunitatii si familiei si crapai atunci in momentul ala.....
Postat 25 Aprilie 2012, 23:18 de asdf
Bani în loc de inimă
Sa ziceti multam ca mai aveti doctori, par exemple, de ce nu ti-ai scos tu pasamentul din burtica, sau mai exact de ce nu te-ai operat mataluta, si mai mult de atat ai fi putut sa stii ca cu o simpla operatie de hernie nici nu trebuie sa faci mai mult decat sa te plangi la medic, nicidecum sa o operezi! Ai specificat ca este simpla, pe viitor sa va faceti fiecare operatiile simple! Am ajus la urgente in anul 2003, aproape in soc anafilactic datorat unei reactii alergice la laptele de bivol. Mi se umflase limba si abia, abia mai reuseam sa respir cat de cat. Era de garda dr, Maghiar, proaspat absolvent de facultate, toata lumea behaia in stanga si in dreapta ca doctorii Maghiar, nu reusesc sa stapaneasca bine meseria. Mi-a introdus o perfuzie, habar nu aveam cu ce, eram aproape inconstienta, fiinca acul era ejectat de organism, a trebuit sa mi-l tina. A stat cu mana pe vena mea mai mult de 1 ora, iar in 2 ore am putut iesi pe picioarele mele de pe patul de urgenta, asa ca uite, eu azi, sunt in viata datorita dr. Maghiar. Intelegeti voi! Si sa va mai spun un secret romanilor, in cativa ani nu ve-ti mai avea medici de talia lui Maghiar, va vor opera rezidentii si asistentele!
Postat 25 Aprilie 2012, 07:21 de Stăncuţa Popa
o informare ma buna nu ar strica nimanui...
Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj Napoca, Babes Bolyai nu are nici o treaba cu medicina.......cat despre subiectul articolului ma abtin, nici nu am curaj sa merg la medic...
Postat 24 Aprilie 2012, 23:39 de fost student clujean
un macelar
un macelar, la fel si frate-su, doi felceri cu diplome date pe sest de tac\'su, mari doctori care nu stiu face o simpla operatie, le a dat Unchiu tot ce vor, diplome, le a ridicat un spital de milioane, dar degeaba daca is niste betzzivi ordinari care nu stiu tine un bisturiu in mina.... Vai de mama lor, macelari de abator.
Postat 24 Aprilie 2012, 22:12 de malpraxis
Pelicanul a ajuns ... mediocru
Mircea, rezidentii fac asta in spitalele de stat, nicidecum IN PRIVAT ... oricum, medicii buni din spitalul Pelican au plecat deja, acest spital e jalnic acum, din punct de vedere al personalului ... mergi la orl-ist, platesti 100 lei consultatia, ii spui ca de doare urechea de mori si nici macar nu se uita ce ai acolo ... te pipaie la ganglioni si te trimite sa-ti faci .... GLICEMIA !!!
Postat 24 Aprilie 2012, 21:28 de marius
mai lasati medicii in pace
Ce tot aveti cu medicii care se chinuiesc sa va salveze vietile nenorocite de guvernanti?la sfersitul oricarei operatii chirurgul,prima mana pleaca iar ligaturile si suturile cu eventualele hemostaze cu cate un pansament sub forma de tampon le fac rezidentii.sau stagiarii nicidecum specialistii adevarati.I mi pare rau ca nu am facut chirurgie sa va arat malpraxis adevarat sa va duceti la mama dracului sa tot reclamati,de fapt facerea de bine........
Postat 24 Aprilie 2012, 17:47 de mircea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON