URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2022, 20:11

„HeliPol”: Poliția Română își cumpără elicoptere, pentru a gestiona traficul 

„HeliPol”: Poliția Română își cumpără elicoptere, pentru a gestiona traficul  ilustrație generică (credit: Fred Squillante / dispatch.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliția Română își cumpără două elicoptere de ultimă generație care vor fi folosite pentru „creșterea gradului de siguranță și securitate pe infrastructura rutieră, prin implementarea unui concept de acțiune integrată sol-aer” și care vor „întări capabilitățile Poliției Române de monitorizare și gestionare a traficului rutier”. 

Un proiect în acest sens a fost votat, miercuri de Guvernul României. Este vorba despre aprobarea notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului numit „HeliPol”. 

Site-ul stiripesurse.ro scrie că elicopterele vor fi folosite, la nevoie, inclusiv pentru urmăriri de mașini. 

Pe lângă elicoptere, se vor cumpăra și 200 de autospeciale de poliție. Conform unei informări a Guvernului României, „proiectul presupune achiziția unui elicopter cu o autonomie de zbor de cel puțin 120 de minute și a unui elicopter cu o autonomie de zbor de cel puțin 240 de minute, de către IGAV, a 200 de unități de mobilitate terestre echipate specific de către IGPR și a unui HUB satelitar, terminale VSAT și autospeciale de comunicații”. 

Inițiatorii proiectului au detaliat: „Din analizele existente, o autonomie de zbor de cel puțin 120 de minute este suficientă pentru majoritatea acțiunilor previzionate. O altă nevoie identificată este achiziția unui elicopter cu o autonomie de zbor de cel puțin 240 minute. Elicopterul va fi dotat cu sisteme de supraveghere video și va fi utilizat în scop preventiv și de monitorizare a traficului rutier cu privire la încălcările normelor de circulație pe drumurile publice pentru creșterea siguranței rutiere, precum și alte sisteme necesare desfășurării activităților specifice, ce concură implicit la siguranța rutieră și a cărui autonomie de zbor este de cel puțin 240 minute”.

Valoarea investiției este 293,403 milioane lei, iar finanțarea investițiilor menționate se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne.

„În ciuda unor îmbunătățiri recente, siguranța rutieră este o problemă gravă în România și performanța acesteia este semnificativ mai mică decât media UE. Anual, în România îşi pierd viaţa anual peste 1.700 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav, fapt care ne plasează în topul țărilor cu risc rutier crescut, în anul 2020 România înregistrând 85 de morți la milionul de locuitori, cu mult peste media UE (42 de morți în accidente de circulație la un milion de locuitori)”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pinonel RCA
Tu ești ala care te plângi ca amenzile sunt mari. De acum ai posibilitatea sa plângi și mai mult când primești o amenda. Dacă ești prost plătești, ca nu o sa plătesc eu pt tine
Postat 11 August 2022, 12:41 de Sandu2100
pinonel
Din păcate, ai dreptate. Praf in ochii celor mulți.... Imaginea contează. Restul e cancan
Postat 11 August 2022, 11:43 de Jianu
Scopul e de a aduce bani la buget, n-are de-a face cu ,,siguranta" rutiera!
,,Sub pretextul reducerii numărului de infracțiuni rutiere, ministrul de Interne urmărește, de fapt, sancționarea unui număr cât mai mare de români, pentru creșterea veniturilor bugetare.Este vorba despre cumpărarea a două elicoptere, unul cu o autonomie de zbor de 120 de minute, iar celălalt cu o autonomie de zbor de 240 de minute, dotate cu aparate de radar ultraperformante la bord, care îi vor vâna, din aer, pe șoferii care depășesc limita de viteză legală.[...]Statisticile arată că principala cauză a accidentelor grave este indisciplina pietonală, cu o pondere de circa 21% din total, urmată de viteza excesivă (19%) și de neacordarea priorității de trecere (17%)." Un articol super, vi-l recomand https://www.7media.ro/10900
Postat 11 August 2022, 10:56 de pinonel
Absolut folositoare astfel de achiziții.
Vor putea fi mai bine protejate furturile de lemne, traficul cu țigări, transporturile de droguri și circulația de pe valea Oltului pentru primul biciclist al țării.
Postat 11 August 2022, 08:46 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON