URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2023, 01:00

„Hai, Cavalerul cu El Ferrari!”: Demonstrații spectaculoase la Campionatul Mondial de Turnir, care se desfășoară în cadrul Festivalului Medieval din Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Luaţi lancea şi porniţi!", a fost îndemnul pe care l-au primit vineri seară cei patru cavaleri concurenţi la Campionatul Mondial de Turnir din Șanţul Cetăţii din Oradea. Fortăreața s-a transformat într-un teren de luptă şi spectacole pentru trei zile.

El Ferrari, preferatul copiilor

Deschiderea oficială a Campionatului Mondial de Turnir, care se desfăşoară pentru prima dată în Europa, a avut loc la ora 20. În faţa a sute de curioşi, cei patru concurenţi au fost prezentaţi de heraldul curţii, adică dregătorul, şi aplaudaţi de public.

Pentru o vizibilitate cât mai bună, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea), principalul organizator al evenimentului, a amplasat trei tribune în zona câmpului de luptă. O alta, mai mică, i-a adăspostit pe un rege şi o regină care au privit întregul turnir.

Heraldul le-a explicat spectatorilor că jucătorii din turnir pot primi puncte dacă reuşesc să-şi rupă lancea în timp ce ating armura adversarului.

Cei patru cavaleri concurenți au fost Phillip Leitch din Australia, Dominic Sewell din Anglia, Michael Sadde din Franţa şi Pierre Emmanuel Fabrigli din Italia.

Preferatul publicului a fost încă de la început italianul (foto jos), călăreț al calului El Ferrari, un nume reţinut uşor inclusiv de copii.

"Hai Cavalerul cu El Ferrari!", au strigat cei mai mici spectatori din tribune, în timp ce cavalerul se duela cu Phillip Leitch.

Demonstraţiile au fost spectaculoase. Între altele, publicul a aflat că armura cântăreşte circa 60 de kilograme.

La un moment dat, cavalerul Michael Sadde a căzut de pe cal în urma unei lovituri de lance. "Se pare că nu a păţit nimic. Iată cât de importantă este armura", a spus prezentatorul.

Câştigătorul primei runde a turnirului s-a dovedit a fi chiar Sadde, cu 7 puncte adunate.

Lupta de noapte

Odată încheiat turnirul, orădenii au vizitat şi corturile din Şanţul Cetăţii, unde au putut vedea cum trăiau nomazii.

În această zonă se află mai multe spaţii decorate cu mobilier, blănuri, paturi, covoare şi arme întocmai ca în Evul Mediu.

Cei care s-au oprit în curtea Palatului princiar pentru o gustare au avut parte și de muzică medievală interpretată de trupa Hollóének Hungari, care a reuşit să impresioneze publicul cu ritmurile celtice.

La intrarea principală în Cetate, pe scenă au urcat, de la ora 20, rockerița orădeană Natalia Bendre, urmată de trupa The Mono Jacks. 

Seara ar fi trebuit să se încheie cu jonglerii cu foc, însă organizatorii - trupa Ordinul Solomonarilor - au pus în scenă o adevărată luptă de noapte între două tabere care s-au încăreiat folosind efecte speciale, inclusiv unele care semănau cu detonarea unui tun. 

Povestea medievală va continua şi sâmbătă în Cetatea Oradea, când menestrelii de la curte le vor cânta din nou vizitatorilor, iar cavalerii vor oferi noi spectacole "crâncene". În plus, de la ora 21, fanii Phoenix sunt așteptați la un concert al trupei în curtea Cetății.


PROGRAMUL FESTIVALULUI:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON