În urma mega scandalului de corupţie, în care mai mulţi oficiali sunt acuzaţi că au luat mită peste 100 de milioane de dolari, Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a suspendat miercuri, cu titlu provizoriu, 11 persoane. Pintre acestea se află şi Jeffrey Webb, unul dintre vicepreşedinţii săi.
Potrivit Agerpres, cele 11 persoane suspendate din toate activităţile legate de fotbal sunt Jeffrey Webb (preşedintele CONCACAF, preşedintele federaţiei Insulelor Cayman, membru al Comitetului Executiv al FIFA), Eduardo Li (membru al Comitetului Executiv al FIFA, preşedintele federaţiei costaricane), Julio Rocha (responsabil cu dezvoltarea FIFA, preşedintele federaţiei din Nicaragua), Costas Takkas (colaborator al preşedintelui CONCACAF, Jeffrey Webb), Jack Warner (ex-vicepreşedinte FIFA, preşedinte al federaţiei Caraibelor), Eugenio Figueredo (vicepreşedinte FIFA), Rafael Esquivel (membru în Comitetul executiv al CONMEBOL, preşedintele federaţiei din Venezuela), José Maria Marin (membru al Comitetului de organizare a FIFA pentru fotbalul olimpic, fost preşedinte al Confederaţiei braziliene de fotbal), Nicolas Leoz (fost membru al Comitetului Executiv al FIFA şi fost preşedinte al CONMEBOL), Chuck Blazer (fost influent om de fotbal din Statele Unite) şi Daryll Warner (unul dintre fiii lui Jack Warner).
Cu toţii au fost suspendaţi pe baza ''anchetelor Camerei de investigaţii a comisiei de etică a FIFA'' şi a faptelor dezvăluite miercuri de către justiţia americană, a explicat FIFA într-un comunicat.
Poliţia elveţiană a arestat miercuri dimineaţa şapte oficiali FIFA, la cererea autorităţilor americane, în acest scandal de corupţie: Jeffrey Webb, Eduardo Li, Julio Rocha, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin şi Costas Takkas.
Oficialii sunt suspectaţi că, de-a lungul anilor, din 1990 şi până în prezent au luat mită peste 100 de milioane de dolari pentru atribuirea unor contacte la mai multe turnee de fotbal din America Latină.
Potrivit Digi 24.ro, inclusiv Campionatul Mondial de fotbal din 2010 găzduit de Africa de Sud a fost atribuit în mod fraudulos.
"Chiar şi pentru acest eveniment istoric (Cupa Mondială a fost găzduită pentru prima dată de o ţară de pe continentul african – n.r.), conducătorii FIFA şi alte persoane au viciat procesul folosindu-se de mită pentru a influenţa decizia de atribuire", a declarat procurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch, într-o conferinţă de presă la New York.
Purtătorul de cuvânt al Federaţiei sud-africane de Fotbal a reacţionat, afirmând că "nu sunt decât simple acuzaţii".
Procurorul general al SUA a anunţat miercuri punerea sub acuzare pentru corupţie a nouă oficiali din FIFA şi a cinci parteneri ai organizaţiei mondiale a fotbalului, pentru fapte de corupţie care s-au petrecut în ultimii 24 de ani.
Potrivit Hotnews.ro, procurorii americani au ajuns să decapiteze organismul care guvernează fobalul mondial după ce fiscul american a descoperit în 2010 că Chuck Blazer, fostul preşedinte al Federaţiei pan-americane de fotbal (CONCACAF) şi personaj influent la FIFA, avea datorii de milioane de dolari la stat. Sub presiunea Fiscului si a FBI, Blazer a acceptat să îi înregistreze cu un microfon ascuns în brelocul de la chei pe colegii din FIFA care puneau la cale afaceri necurate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.