URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2019, 15:24

Exproprierile din Calea Aradului vor costa oraşul peste 3 milioane lei. Vezi câţi bani vor primi cei afectaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exproprierile celor cinci case şi a mai multor garaje şi anexe din zona străzii Calea Aradului pe locul cărora municipalitatea a anunţat că vor fi amenajate 295 de locuri de parcare vor costa bugetul local peste 3 milioane lei.

Consilierii locali au aprobat miercuri coridoarele de expropriere pentru perimetrele delimitate de străzile Calea Aradului, Vlădeasa şi Fagurelui, respectiv Calea Aradului, Lalelor, Henrik Ibsen şi Corniţelului. Cele două hotărâri au fost adoptate cu 22 de voturi din partea reprezentanţilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă.

Pentru exproprierea celor 5 case şi a mai multor garaje, anexe şi terenuri, bugetul local le va plăti proprietarilor despăgubiri de peste 3 milioane lei.

Astfel, pentru perimetrul delimitat de strada Vlădeasa valoarea despăbugirilor care vor fi acordate pentru 3 case de locuit, 4 anexe, 12 garaje şi 1.500 metri pătraţi de teren a fost estimată de firma Evalmob la 1,9 milioane lei. Pentru zona delimitată de strada Henrik Ibsen despăbugirile care vor fi acordate pentru 2 case, 4 anexe, un gard şi 886 metri pătraţi de teren se vor ridica la 1,2 milioane lei.

De la 100.000 euro pe casă...

Potrivit unor surse din Primărie, despăgubirile acordate pentru o casă care urmează să fie demolată încep de la 100.000 euro şi pot ajunge pentru un imobil cu un etaj la circa 150.000 euro.

"Nu vrem să ne batem joc de oameni. Am încercat să mergem cu despăgubirile acordate la limita maximă a plafonului estimat de firma de evaluare, astfel încât proprietarii să îşi poată achiziţiona alte imobile pe măsură", a declarat primarul Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL.

Pe amplasamentul proprietăţilor care vor fi demolate municipalitatea va amenaja în curtea blocurilor 295 de locuri de parcare. Lucrările, în valoare totală de 6,5 milioane lei, vor trebui finalizate în termen de trei luni.

Reţea şcolară şi proiecte de sănătate...

În cadrul şedinţei de joi aleşii orădenilor au mai aprobat extinderea reţelei şcolare din Oradea pentru anul şcolar 2018 - 2019 prin introducera în listă a Grădiniţei cu Program Normal şi Prelungit "Joyful Learning" din strada Branului 24. Noua grădiniţă privată a primit autorizaţia de funcţionare a Ministerului Educaţiei Naţionale în cursul anului trecut.

Pe de altă parte, consilierii locali au mai aprobat iniţierea procedurii de aderare a municipiului Oradea la Reţeaua Europeană a Oraşelor Sănătoase, înfiinţată la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Înfiinţată în anul 1987, reţeaua cuprinde în prezent peste 1.500 de oraşe din 30 de ţări. Printre priorităţile programului OMS se numără: crearea unui mediu care să susţină sănătatea, creşterea calităţii vieţii, îmbunătăţirea igienei şi curăţeniei respectiv asigurarea accesului la serviciile de sănătate atât curative cât şi preventive.

Reţeaua oferă oraşelor membre o platformă de dezbatere a temelor de legate de sănătate şi, mai ales, diseminarea exemplelor de bune practici în acest domeniu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
Cine a plătit evaluatorul? Câte ,,evaluări" a făcut acesta pt. primărie în ultimii ani? Este adevărat că cel care plătește comandă? Din câte firme de evaluări imobiliare și din câți experți tehnici acreditați de MJ, cum de a fost ales acesta? A solicitat primăria oferte și a ales-o pe cea mai bună dpdv al prețului?
Postat 01 Februarie 2019, 11:42 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON