URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2019, 19:20

Expoziţie dedicată episcopului martir Valeriu Frenţiu în cripta Catedralei Sfântul Nicolae (FOTO / VIDEO)

Peste 50 de orădeni au participat, miercuri, la parastasul oficiat în cripta Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae cu prilejul împlinirii a 144 de ani de la naşterea episcopului martir Valeriu Traian Frenţiu (25 aprilie 1875 – 11 iulie 1952).

Martiriul episcopului

După oficierea slujbei, părintele vicar Mihai Vătămănelu a evocat personalitatea episcopului Frenţiu vorbind despre martiriul acestuia în închisoarea de la Sighet.

"Preasfinţitul Iuliu Hossu scria în memoriile sale că Preasfinţitul Frenţiu suporta toate neajunsurile, toate greutăţile cu eroică răbdare, nicicând nu s-a auzit cuvânt de tânguire. Dacă îl întrebau colegii de suferinţă «Te doare ceva?», răspundea întotdeauna liniştit: «Pentru aceea suntem aici: să suferim»", a declarat vicarul Vătămănelu.

Arestat în noaptea de 29 octombrie 1947, la vârsta de 73 ani, deja slăbit de boală, episcopul martir a murit de inimă la 11 iulie 1952 în închisoarea de la Sighet şi a fost înmormântat într-o groapă comună, fără sicriu. Nu a fost niciodată judecat şi condamnat.

Expoziţie Valeriu Frenţiu

Slujba de parastas de miercuri dimineaţă a fost urmată de vernisarea unei expoziţii cu fotografii, obiecte şi înscrisuri care au aparţinut episcopului de Oradea, amenajate în cripta Catedralei.

"Am încercat să adunăm în această expoziţie obiecte ale Preasfinţitului Frenţiu pentru a reliefa activitatea sa şi latura sa spirituală", a declarat Rodica Indig, consilierul cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. După cum BIHOREANUL a scris, acesta a clădit şi refăcut peste 64 de biserici şi a transformat Stâna de Vale într-o staţiune turistică modernă.

Astfel, expoziţia cuprinde obiecte precum veşmântul arhieresc, evanghelia şi potirul episcopului martir, mănuşile de ceremonie, înscrisuri cu semnătura şi pecetea acestuia, precum şi fotografii cu Preasfinţitul la Stâna de Vale ori în timpul unor evenimente.

Expoziţia din cripta Catedralei Sfântul Nicolae va rămâne deschisă zilnic între orele 7 - 19 până după data de 2 iunie când episcopul Valeriu Frenţiu va fi beatificat, alături de alţi şapte martiri întru credinţă, în timpul vizitei în România a Sanctităţii Sale, Papa Francisc.

Citiți şi articolulMartir pentru Cristos: Cine a fost episcopul orădean Valeriu Traian Frențiu, cel care va fi beatificat la vizita Papei Francisc

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON