URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2016, 13:31

Excursie printre stele: Copiii orădenilor sunt invitaţi să descopere secretele Universului într-un planetariu mobil

Excursie printre stele: Copiii orădenilor sunt invitaţi să descopere secretele Universului într-un planetariu mobil MINI-EXPLORATORI. Vizitatorii planetariului mobil vor descoperi bolta cerească, învăţând totodată despre părintele astronomiei moderne, Galileo Galilei, ori despre incursiunea Robotului Curiosity al NASA pe Marte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mai puţin de o oră, copiii din Oradea pot călători printre stelele şi planetele Căii Lactee, să vadă, într-o proiecţie 3D, cum arată asteroizii în mişcare, să descopere imagini surprinse de telescopul Hubble şi să afle povestea robotului Curiosity, care în urmă cu patru ani ateriza pe Marte pentru a căuta urme de viaţă.

Toată călătoria are loc într-un planetariu mobil a cărui boltă are un diametru de 8 metri şi care va sta timp de cinci zile la Oradea.

Planetariu itinerant

Asociaţia Astronomică Pluto, din Cluj-Napoca, aduce la Oradea, în perioada 21-25 noiembrie, un planetariu mobil educaţional unic în România, care va găzdui proiecţii spectaculoase şi prezentări interactive dedicate copiilor. Planetariul are diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri, iar odată ajunşi  înăuntru vizitatorii vor fi purtaţi în universul stelelor şi planetelor.

"Astronomia este tratată sumar în şcoli, iar lecţiile nu sunt ambalate într-un mod atractiv şi interactiv pentru copii. E important să poată pune întrebări, să-şi exprime bucuria, să-şi dea seama de frumuseţea Universului, mai ales că astronomia este o ştiinţă în plină expansiune. Cine ştie? Următorul Gagarin s-ar putea naşte la Oradea", spune Adrian Filpişan, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului. La Oradea, planetariul mobil va fi instalat în Sala Florica Ungur  (fosta Casă de Cultură a Municipiului), unde se vor ţine lecţii de astronomie de luni până vineri, între orele 9 şi 18.

Pe cerul Oradiei

Vizitatorii planetariului vor afla lucruri noi despre univers, constelaţii, asteroizi şi alte corpuri cereşti, în cadrul unei prezentări intitulate "Exploratori ai Universului: Galileo Galilei şi Curiosity". Prin aceste lecţii, cei mici pot descoperi povestea fizicianului şi astronomului italian Galileo Galilei (1564-1642), considerat părintele astronomiei observaţionale moderne, printre realizările căruia se numără îmbunătăţirea telescoapelor şi confirmarea fazelor planetei Venus.

De asemenea, copiii pot afla despre Curiosity, robotul de o tonă trimis în 2012 de NASA (Asociaţia Americană de Aeronautică şi Spaţiu) pe suprafaţa planetei Marte, unde a ajuns după o călătorie de opt luni. De atunci, Curiosity caută dovezi că pe Planeta Roşie ar fi existat cândva viaţă, a trimis spre Pământ peste 70.000 de imagini şi a verificat compoziţia rocilor prin teste de foraj.

În domul din Sala Florica Ungur va fi instalată şi o hartă la scară a boltei cereşti de deasupra Oradiei, însoţită de explicaţii despre constelaţii şi planete, şi va fi făcută o proiecţie 3D a unor asteroizi în mişcare. De asemenea, copiii vor putea vedea imagini ale spaţiului cosmic capturate de telescopul Hubble, dar şi cum trăieşte un astronaut pe Staţia Spaţială Internaţională.

Spectacol cu întrebări

Membrii Asociaţiei Astronomice Pluto au plănuit ca lecţiile să fie interactive, ca urmare copiii vor fi încurajaţi să pună întrebările la care se gândesc. "În România există planetarii în foarte puţine oraşe şi, de cele mai multe ori, prezentările făcute în ele sunt statice, iar vizitatorii asistă pasiv la un discurs înregistrat. La Oradea totul se va petrece în prezenţa unui povestitor, care va aduce bolta cerească mai aproape de vizitatori, prin poveşti şi informaţii interesante", spune Adrian Filpişan.

Vârsta minimă pentru vizitatori este de 4 ani, dacă micuţii sunt însoţiţi de un adult, iar spectacolele se vor desfăşura din oră în oră, durata unei proiecţii fiind de circa 50 de minute. Un bilet de acces va costa 11 lei, iar capacitatea de primire a planetariului este de 60 de persoane.

Persoanele interesate îşi pot cumpăra bilete cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, dar preferabil este să-şi facă rezervări din timp pe adresa contact@planetariumobil.ro sau la numărul de telefon 0752.690.245. Altfel, din cauza aglomeraţiei, ar putea rata o călătorie prin spaţiu, fie el şi imaginar...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON