URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 06 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
21 Ianuarie 2021, 20:01

Etapa a doua de vaccinare, extinsă şi pentru persoanele cu handicap, angajaţii magazinelor alimentare şi alte categorii. Află care sunt acestea!

Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care a inclus în etapa a doua a campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19 noi categorii de persoane. După adoptarea hotărârii menţionate, între alții, se vor putea programa pentru a primi vaccinul anti-Covid și persoanele cu dizabilităţi, casierii şi ceilalţi angajaţi ai magazinelor de retail alimentar, precum şi angajaţii firmelor de pompe funebre.

Noi categorii

Concret, potrivit Hotărârii adoptate miercuri, în etapa a doua de vaccinare se vor putea programa pentru a primi vaccin "casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar, personalul navigant român maritim şi fluvial, personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol), personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe unităţi mobile de foraj marin (nave tip FPSO şi nave tip FSU)". 

De asemenea etapa a fost extinsă şi la persoanele cu un grad de handicap, dar şi la însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, precum şi la personalul din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care îşi desfăşoară activitatea în relaţie directă cu beneficiarii, asistenţii maternali, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti.

Totodată, în etapa a II-a au fost incluşi: angajaţii din administraţia publică locală, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de produse esenţiale.

Printre noile categorii se mai numără oamenii fără adăpost, personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor. 

Şi sportivii componenţi ai loturilor naţionale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificaţi individual la jocurile olimpice, precum şi echipa tehnică care participă la pregătirea acestor sportivi sunt îndreptăţiţi să se vaccineze în etapa a doua.

"Personalul din Administraţia Naţională de Meteorologie, membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc, deţinători de cărţi de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe, personalul civil şi militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului naţional, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc la post, anterior plecării în misiune, inspectorii sociali şi  personalul care îşi desfăşoară activitatea în relaţia directă cu beneficiarii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi structurilor subordonate acestora, personalul Curţii de Conturi a României şi al camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti şi personalul sanitar veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare" sunt celelalte categorii adăugate prin aceeaşi hotărâre.

Persoanele vulnerabile, prioritizate

Pe de altă parte, joi, reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 au cerut modificări la platforma de programare celor de la STS (Serviciului de Telecomunicaţii Speciale).

"Noile cerinţe operaţionale în baza cărora să fie modificată platforma de programare şi posibilitatea de implementare a unor noi funcţionalităţi, care să prioritizeze vârstnicii şi persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% dintre programări să fie destinate persoanelor din domeniile esenţiale şi 75% persoanelor vulnerabile. Modificările solicitate vor fi puse în producţie în următoarele zile, după dezvoltare şi o scurtă perioadă de testare", se arată într-o informare publicată pe pagina oficială de Facebook "Ro Vaccinare".

După ce se ajunge la un procent de 25% de locuri ocupate pe zi, nu va mai fi posibilă programarea altor angajaţi în ziua respectivă. Celelalte locuri vor putea fi ocupate de persoanele de peste 65 de ani, cele cu afecţiuni cronice şi cele cu dizabilităţi, precum şi de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea şi în etapa a II-a.

În prezent, România se află în etapa a doua de vaccinare ce include imunizarea împotriva Covid-19 a persoanelor de peste 65 de ani, a celor cu boli cronice, dar şi a angajaţilor din domenii esenţiale. În prima categorie au fost incluse cadrele medicale din prima linie din România, iar în cea de-a treia restul populaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON