URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2021, 20:01

Etapa a doua de vaccinare, extinsă şi pentru persoanele cu handicap, angajaţii magazinelor alimentare şi alte categorii. Află care sunt acestea!

Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care a inclus în etapa a doua a campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19 noi categorii de persoane. După adoptarea hotărârii menţionate, între alții, se vor putea programa pentru a primi vaccinul anti-Covid și persoanele cu dizabilităţi, casierii şi ceilalţi angajaţi ai magazinelor de retail alimentar, precum şi angajaţii firmelor de pompe funebre.

Noi categorii

Concret, potrivit Hotărârii adoptate miercuri, în etapa a doua de vaccinare se vor putea programa pentru a primi vaccin "casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar, personalul navigant român maritim şi fluvial, personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol), personalul român care îşi desfăşoară activitatea pe unităţi mobile de foraj marin (nave tip FPSO şi nave tip FSU)". 

De asemenea etapa a fost extinsă şi la persoanele cu un grad de handicap, dar şi la însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, precum şi la personalul din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care îşi desfăşoară activitatea în relaţie directă cu beneficiarii, asistenţii maternali, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti.

Totodată, în etapa a II-a au fost incluşi: angajaţii din administraţia publică locală, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de produse esenţiale.

Printre noile categorii se mai numără oamenii fără adăpost, personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor. 

Şi sportivii componenţi ai loturilor naţionale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificaţi individual la jocurile olimpice, precum şi echipa tehnică care participă la pregătirea acestor sportivi sunt îndreptăţiţi să se vaccineze în etapa a doua.

"Personalul din Administraţia Naţională de Meteorologie, membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc, deţinători de cărţi de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe, personalul civil şi militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului naţional, inclusiv membrii de familie care îi însoţesc la post, anterior plecării în misiune, inspectorii sociali şi  personalul care îşi desfăşoară activitatea în relaţia directă cu beneficiarii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi structurilor subordonate acestora, personalul Curţii de Conturi a României şi al camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti şi personalul sanitar veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare" sunt celelalte categorii adăugate prin aceeaşi hotărâre.

Persoanele vulnerabile, prioritizate

Pe de altă parte, joi, reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 au cerut modificări la platforma de programare celor de la STS (Serviciului de Telecomunicaţii Speciale).

"Noile cerinţe operaţionale în baza cărora să fie modificată platforma de programare şi posibilitatea de implementare a unor noi funcţionalităţi, care să prioritizeze vârstnicii şi persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% dintre programări să fie destinate persoanelor din domeniile esenţiale şi 75% persoanelor vulnerabile. Modificările solicitate vor fi puse în producţie în următoarele zile, după dezvoltare şi o scurtă perioadă de testare", se arată într-o informare publicată pe pagina oficială de Facebook "Ro Vaccinare".

După ce se ajunge la un procent de 25% de locuri ocupate pe zi, nu va mai fi posibilă programarea altor angajaţi în ziua respectivă. Celelalte locuri vor putea fi ocupate de persoanele de peste 65 de ani, cele cu afecţiuni cronice şi cele cu dizabilităţi, precum şi de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea şi în etapa a II-a.

În prezent, România se află în etapa a doua de vaccinare ce include imunizarea împotriva Covid-19 a persoanelor de peste 65 de ani, a celor cu boli cronice, dar şi a angajaţilor din domenii esenţiale. În prima categorie au fost incluse cadrele medicale din prima linie din România, iar în cea de-a treia restul populaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON