URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2023, 22:48

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, lângă sicriul sopranei Virginia Zeani: "A fost ca o mamă" (FOTO/VIDEO)

"Am avut o legătura specială. A fost ca o mamă", le-a spus episcopul greco-catolic Virgil Bercea celor circa 200 de persoane adunate, marţi seară, în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, pentru a participa la slujba de parastas a Virginiei Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale României, care va fi înmormântată joi în judeţul Mureş.

Flori pentru soprană

Evenimentul a fost anunţat cu câteva zile înainte de Episcopia Greco-Catolică din Oradea. Începând cu ora 16, în Catedrală a fost depus şi sicriul artistei care a încetat din viață pe 20 martie a.c., pentru ca doritorii să își poată lua rămas-bun.

Marți după amiază, în jurul sicriului, se aflau un tablou al Virginiei Zeani şi câteva coroane, inclusiv o inimă din flori trimisă de soprana Angela Gheorghiu, cu mesajul „Sunt lângă tine mereu!”. 

În catedrală au fost prezenți, printre alții, viceprimărița Antonia Nica, baritonul şi soprana Florin şi Florina Mariș Hinsu, interpreta de muzică populară Florica Bradu și directoarea Filarmonicii de Stat din Oradea, Carmen Rus. 

Şi-a dorit să vină la Oradea

Slujba de parastas a început la ora 19, fiind susţinută de un sobor de nouă clerici, în frunte cu episcopul Virgil Bercea.

"Probabil că mulţi vă întrebaţi cum a ajuns sicriul Virginiei Zeani, aici, în Oradea. Ei bine, trebuie să ştiţi că între mine şi dânsa s-a format o legătură indestructibilă încă din anul 2010. Eu o apreciam de foarte mult timp, iar în acel an am reuşit să fac rost de numărul ei de telefon. În a doua noastră convorbire am aflat că exista un manuscris, povestea sa, scrisă cu ajutorul domnului consul Sever Voinescu. Am vrut să-i fac o bucurie, așa că am luat atunci acel manuscris, am tipărit cartea (n.r. Canta che ti passa: Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu) şi i-am trimis-o. A rămas foarte impresionată că cineva a făcut un asemenea gest pentru dânsa, fără să o cunoască personal. Atunci mi-a spus: Părinte, sunteţi prima persoană care face ceva pentru mine fără să aibă vreun interes", a povestit Preasfinţitul.

Episcopul greco catolic de Oradea, Virgil Bercea, lângă sicriul sopranei Virginia Zeani

Acesta a mai povestit şi cum în 2011 artista a venit în România, vizitând şi orașul Oradea. Au urmat ani de zile în care legătura dintre cei doi s-a sudat, iar episcopul a vizitat-o de mai multe ori în Florida, SUA, unde se stabilise.

"Era de o generozitate şi disponibilitate de necrezut. La un moment chiar am vorbit cu băiatul ei, Alexandru, ca ea să se mute aici, la Oradea, dar ideea nu s-a mai concretizat. Acum, când a murit, Alexandru m-a sunat pe mine prima dată. Ştiam că voia să se întoarcă acasă, să fie înmormântată lângă părinţii ei. M-a rugat să-l ajut cu aducerea sicriului în România, iar apoi cu înmormântarea. Am acceptat. A fost ca o mamă. Am avut o legătură specială, inclusiv una care se stabileşte între părinte şi credincios. Ea îmi spunea: Părintele meu drag. I-a plăcut mult aici, în 2011, şi îşi dorea să se întoarcă. Şi iată că s-a întors...", a mai spus PS Virgil Bercea, cu vocea tremurândă.

Înainte de a-și încheia cuvântul, episcopul i-a rugat pe cei prezenți să lase un mesaj în cartea de condoleanţe.  

Cu ajutorul unui videoproiector, în faţa altarului au rulat mai multe imagini cu artista în tinereţe, iar în surdină mai multe opere celebre interpretate de legenda liricii româneşti.

Sicriul sopranei va ajunge miercuri în Cluj-Napoca, unde va fi depus pentru câteva ore în foaierul Operei, iar joi aceasta va fi înmomântată în comuna Solovăstru, din judeţul Mureş.

"Prima donna assoluta"

Născută în 21 octombrie 1925, Virginia Zeani a fost timp de un sfert de secol "prima donna assoluta" a Teatrului de Operă din Roma, unde a cântat alături de cei mai renumiţi tenori, de la Beniamino Gigli şi Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti şi Plácido Domingo.

A interpretat peste 70 de roluri de operă şi a dat viaţă personajului Violetei din Traviata, de Giuseppe Verdi, în peste 600 de reprezentaţii.

Virginia Zeani a fost căsătorită cu cântăreţul de operă Nicola Rossi-Lemeni, care a murit în 1991 şi a fost înmormântat la Roma.

Vezi mai jos câteva momente din ceremonia de marți seară, din Oradea! Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON