URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2020, 13:56

Epidemie de gripă în România! Peste 7000 de bolnavi în ţară şi 18 decese 

Epidemie de gripă în România! Peste 7000 de bolnavi în ţară şi 18 decese  (sursa foto: m3medical.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătăţii a declarat, joi, epidemie de gripă în România, ca urmare a faptului că Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a raportat că în cea mai recentă săptămână de monitorizare s-a înregistrat o creştere considerabilă a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute faţă de nivelul aşteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă.

"În aceste condiţii, specialiştii epidemiologi au constatat o evoluţie epidemică a gripei", anunţă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, au fost raportate la nivel naţional 7022 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării, un număr aproape dublu faţă de cele raportate în săptămâna precedentă (3645) şi faţă de cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (3455 cazuri).

Totodată, notează G4Media.ro, au fost confirmate 8 decese noi cu virus gripal. De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 18 decese confirmate cu virus gripal. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 94 decese confirmate cu virus gripal.

Toate măsurile luate până în prezent de Ministerul Sănătăţii, precum şi recomandarile către populaţie, către unităţile sanitare, de îngrijire sau colectivităţile şcolare rămân aceleaşi.

Mai mult, în această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc, realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicaţie antivirală şi a stocurilor de echipamente de protecţie.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, respectiv gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, precum şi izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie şi se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.

Potrivit Mediafax.ro, în ultimele zile, o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş, care avea şi alte probleme medicale şi nu era vaccinată antigripal a murit. De asemenea, un băieţel de 1 an şi 6 luni din Neamţ, şi el cu condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal, a fost confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1) pdm09 şi a murit.

În Bihor, în acest sezon au fost confirmate 11 cazuri de gripă. Cel mai recent, o femeie de 52 de ani din Avram Iancu, care suferă de gripă şi boli asociate, a ajuns internată la Terapie Intensivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON