URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2017, 16:10

După o porcărie, merge şi o găinărie! Undă verde pentru o fermă de pui în mijlocul unei comune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj, aceeaşi instituţie care a autorizat funcţionarea fermei Nutripork în Oradea, şi-a dat ok-ul pentru duhoare şi în judeţul "de reşedinţă".

Potrivit Adevărul, APM Cluj a emis, la începutul lunii aprilie, autorizaţia integrată de mediu amenajarea unei ferme de pui cu o capacitate uriaşă, de 176.000 de capete în opt hale, taman în centrul celei mai mari comune din România, Floreşti. Autorizaţia urmează să intre în vigoare chiar de joi, astfel că firma care a cerut-o, Bravinvest SRL, va putea reporni ferma înfiinţată în urmă cu 10 ani, dar care are activitatea sistată din iunie 2016, când i-a expirat autorizaţia de mediu.

Localnicii acuză că ferma le face aerul de nerespirat şi susţin că nu îşi mai doresc ca aceasta să funcţioneze aproape de casele lor. De cealaltă parte, însă, funcţionarii APM Cluj susţin că în studiile realizate de Institutul Naţional de Sănătate "este stipulat că există disconfort, dar care nu afectează sănătatea".

Primarul Floreştiului, Horea Şulea, susţine la rândul său că va ataca în instanţă autorizaţia de mediu. "Sunt foarte multe motive care se pot invoca. De exemplu, acele studii pe baza cărora s-a decis autorizarea nu s-au făcut conform normelor europene, probele luate nu au fost făcute cu aparate omologate. Noi am alocat în buget o sumă de bani pentru realizarea unui studiu profesionist de mediu, sunt doar vreo 4-5 firme în Europa care fac aşa ceva", spune edilul, citat de adevarul.ro.

APM Cluj a fost instituţia care, în 2007, a acordat o autorizaţie integrată de mediu şi pentru ferma de porci Nutripork, din cartierul Ioşia, care umple partea de vest a Oradiei cu duhoare. În această toamnă, autorizaţia Nutripork va expira. Orădenii, dar şi locuitorii din Sântandrei, şi-au exprimat în nenumărate rânduri nemulţumirea faţă de poluarea cauzată de fermă. Patronul grupului Nutrientul, Iosif Pazurik, s-a arătat decis să relocheze ferma, dar a cerut sprijin din partea autorităţilor.

Acelaşi grup de firme are şi o fermă de pui la Palota, care la rândul ei a născut nemulţumiri din partea localnicilor. Aceştia acuză că duhoarea le intră în case şi au cerut ca şi această fermă să fie relocată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Vaishamar...
Adica grija magarului de unde beau oile apa!!!!!!Oameni buni ce treaba avem noi cu Florestiul?????
Postat 04 Mai 2017, 15:25 de grigore
E diferit de ce se intampla la noi!
La clujeni se opun toţi, primărie, cj, prefectură! Despre locuitori nu mai spun, nu-s deloc precum ,,oile" noastre. Vor merge până la a bloca accesul în fermă, oamenii sunt hotărâţi să pună capăt acestei bătăi de joc! La ei şi primarul e primar şi alături de cei pe care îi reprezintă: „Sunt foarte multe motive care se pot invoca. De exemplu, acele studii pe baza cărora s-a decis autorizarea nu s-au făcut conform normelor europene, probele luate nu au fost făcute cu aparate omologate. Noi am alocat în buget o suma de bani pentru realizarea unui studiu profesionist de mediu, sunt doar vreo 4-5 firme în Europa care fac aşa ceva“. La noi a auzit cineva ca birtinezul, popa ciordel sau perfectul să facă vreun demers de relocarea/închiderea porcăriei ( porcărie la propriu şi la figurat)?! L-am numit şi pe popa ciordel pt. că problema s-a acutizat în mandatul lui. A mai auzit cineva de sora cherecheş?! Îşi mai aminteşte cineva cum combătea ea în campanie, cum promitea (că n-o durea gura şi ştia că se adresează unor nătărăi care nu ştiu nici cum îi cheamă DAR MERG LA VOT!) câte şi mai câte? Din milioanele economisite (vorba vine!) nu putea şi birtinezul să plătească o analiză de mediu făcută de o instituţie cu o probitate profesională impecabilă? Şi având raportul la îndemână se putea bate în instanţă cu apm cu şanse mari de câştig? Sau văzând tămbălăul care între timp s-a stins, (va fi reaprins pt. campaniile din 2019/2020), pazuric ioşca a plusat şi şi-a cumpărat liniştea?! Dacă e aşa, e treaba parchetelor de tot felul să se autosesizeze!
Postat 04 Mai 2017, 06:58 de pinonel
E greu ! :(
Dincolo de frontiera romaniei asemenea complexe nu se construiau la oras si nici in apropierea lor. Ceasa le'a construit in orasa in fata vanturilor care aduceau mirosurile, praful soda peste oradeani de parca voia sa ne otraveasca ( vezi Avicola, CET, Alumina,Sinteza) ! Peste tot s-a contruit pe invers , invers la normal. Acum e dificil sa fortezi ... ar trebui despagubiti proprietarii, luate masuri de protectie .... in toate e vorba de bani, bani care nu ajung pentru furaciuni dar pentru un lucru facut pentru taxati !
Postat 03 Mai 2017, 23:57 de scortosul
Rele tratamente
Mai mult, as acuza INSul de "rele tratamente aplicate minorului " si majorului ca tot e la moda chestia asta ,deliberate,pentru faptul ca nu au miscat nici un deget pentru protejarea populatiei afectata de teroarea psihica aplicata de ani si ani prin putoarea emanata aproape zilnic de aceste ferme, desi au avut si au aceasta putere ; Desi stiu bine si ei care e adevarul ,ceea ce e cu atat mai grav.
Postat 03 Mai 2017, 21:29 de SM
Re:
Solutia, domnule/doamna @scortos este ca o autoritate de sanatate publica (precizez umana) sa-si faca datoria corect in interesul populatiei de care cica are "grija " ,ca vad ca nu tine nici o alta varianta cu memorii, articole mass media, blablauri pentru ei. Raspunsul INS din studiul invocat de APM este o mizerie inacceptabila la adresa cetatenilor de rand si un fals grosolan si infantil. Ar trebui demisi toti cei care au semnat in numele INS porcaria aia de studiu . S-au bagat in cotet singuri.
Postat 03 Mai 2017, 21:12 de SM
@SM
Poate ca e aceiasi situatia . La Floresti e mult mai grava caci ferma a ajuns o enclave in cartierul de blocuri noi. La palota ar fi o rezolvare partial cu o bariera verde din copaci inalti cu crestere rapida care sa opreasca vanturile ce aduc mirosul peste Oradea. Solutii la Oradea ar cam fi ... ceva asa ca sa diminueze disconfortul. Intrebarea e cine investeste in terenul ocupat de liziera verde si cine investeste in lucrarile de impadurire ?
Postat 03 Mai 2017, 20:57 de scortosul
@scortosul
Nu stiti cumva, in cazul Nutripork /Oradea care a fost oul si care gaina ?
Postat 03 Mai 2017, 20:43 de SM
!!!!
Cam comentati ceea ce nu stiti ! ferma de pui exista de multi ani si au fost investiti bani europeni ! Dupa s'au trezit investitori sa construiasca blocuri, blocuri cu care au inconjurat ferma . CINE e vinovat de situatie ?????? E usor a scrie "versuri" cnad nu cunosti tntregul !
Postat 03 Mai 2017, 20:18 de scortosul
Studiu bestial
.."nu afecteaza sanatatea "pe naiba . Cum poti sa pui o asemenea concluzie de * la studiul tau, tu, ditamai INS -ul ?! Singura explicatie minim logica ar fi ca la INS sunt de fapt medici veterinari si vorbesc despre sanatatea unor animale bipede . Mama lor azi de nesimtiti !
Postat 03 Mai 2017, 17:55 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON